• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vizsgálatot indít az ombudsman az onkológia intézetben

Lapszemle 2019.07.26 Forrás: nepszava.hu
Vizsgálatot indít az ombudsman az onkológia intézetben

Az országos intézetbe csak azoknak kellene eljutniuk, akiket valóban csak itt lehet ellátni.

Hivatalból indít vizsgálatot az ombudsman, az Országos Onkológiai Intézetben tapasztalható betegellátás körülményei miatt – értesült a Népszava az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalától.

A Népszava azt követően kereste meg az ombudsmant, miután a 24.hu és az Index számolt be arról, hogy méltatlan körülmények között, olykor már hajnali öttől állnak sorba a kemoterápiára váró betegek az Országos Onkológiai Intézetben azért, hogy egyáltalán sorszámhoz jussanak. Az Index videófelvételt is készített arról, hogy a lehetetlen helyzetbe került betegek már maguk gyártanak maguknak sorszámot arra az esetre, hogy az érkezési sorrendjük alapján kapjanak később hivatalos besorolást a kemoterápiát megelőző vérvételre, illetve azt követő kezelésre.

Az ellátás körülményeiről valamint arról, hogy mit kívánnak tenni a helyzet javítása érdekében, a lap megkérdezte a humántárcát, a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) egykori ÁNTSZ-t, és magát az országos intézetet is. Választ csak az onkológiai intézet főigazgatója, Polgár Csaba professzor küldött.

- Csúcsra van járatva az ellátás az onkológiában, ebből aztán bármikor, bárhol kialakulhatnak ellátási problémák – értelmezi a sajtóhíreket Poller Imre egészségügyi szakértő. Számára nem ismeretlen ez a terület, korábban sugárterápiás orvosként maga is aktívan gyógyította a rákbetegeket a Népszava másik cikkében. 

A hazai onkológiai ellátás vezető intézetébe eleve nagyon sok beteg kerül. A páciensek egy része csak akkor hiszi el, hogy jó ellátást kap, ha itt kezelik, másokat meg a rendszer egyenetlenségei juttatnak el idáig. Akkor is, ha egyébként ugyanezt a kezelést a lakásához közelebb is megkaphatnák. Az is idehozza az embereket, hogy bizonyos gyógyszerekhez a betegek csak az intézet orvosai által felírt vények ellenében juthatnak hozzá. Pedig gyógyszert írni szakorvosi javaslatra elvben a háziorvos is tudna.

Az itt dolgozó orvosokra jóval több váratlan feladat jut, mint amennyit normálisan el lehetne látni. Elég, ha egy nap tízzel több „nem várt” páciens jelenik meg egyszerre, vagy egy specialista bármi miatt nem tud bejönni – máris borul a rendszer. Az említettekből fakadó problémák kezeléséhez már nem is elég csak a pénz, rendszerszintű átalakításra lenne szükség – mondja a szakértő, aki szerint újra kéne gondolni a betegutakat, a terápiára jogosult intézmények körét, és az országos intézetbe csak azoknak kellene eljutniuk, akiket valóban csak itt lehet ellátni. Az onkológiai intézet klasszikus elvek szerint készült épülete nem alkalmas ilyen sok járóbeteg ellátására. 

Legolvasottabb cikkeink