• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vizsgálják a ''gyilkos'' fogamzásgátlót

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Magyarországon is alkalmazzák azt a gyógyszert, amelyet a francia gyógyszerészeti ügynökség különleges vizsgálatnak vetett alá.

Fogamzásgátlóként és a pattanásos bőr kezelésére Magyarországon is alkalmazzák azt a gyógyszert, amelyet a francia gyógyszerészeti ügynökség különleges vizsgálatnak vetett alá. Az országban négy nő bizonyítottan ettől halt meg. A szakember szerint mélyvénás trombózist nagyobb eséllyel lehet kapni egy sor egyéb, más hatás miatt – olvasható a delmagyar.hu portálján.

Különleges vizsgálatnak vetette alá a francia gyógyszerészeti ügynökség az egyik fogamzásgátló tablettát és generikumait. Az intézkedés oka, hogy 1987-es forgalomba kerülése óta heten haltak meg az országban ettől a tablettától vagy generikumaitól, amelyek közül négy mélyvénás trombózisos eset „egyértelműen" a készítmény fogamzásgátlóként való használatához köthető. A készítményt Magyarországon is forgalmazzák és alkalmazzák – ráadásul nem csupán nőgyógyászok írják fel. Pattanásos bőr kezelésére a bőrgyógyászatban is használják – igaz, egyre ritkábban.

- Olyan típusú pattanásokra alkalmazzuk középsúlyos és súlyos esetekben, amelyek hátterében a túlzott férfi nemi hormon hatásnak van szerepe – közölte Gaál Magdolna, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa. Nem ritka, hogy hasonló csoportba tartozó fogamzásgátlót ilyen típusú bőrproblémákra alkalmaznak, akár önállóan, akár kiegészítő kezelésként, nőgyógyásszal együttműködve – tette hozzá az adjunktus.

Bár a mostani hír pillanatok alatt bejárta a világsajtót, Keresztúri Attila, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának docense hangsúlyozta: a fogamzásgátlókkal kellő körültekintés mellett nincs gond. Vannak viszont rizikófaktorok, amelyeket mérlegelni kell a felíráskor. A 35 év feletti életkor, a dohányzás, a cukorbetegség csak néhány a kockázati tényezők közül – mondta Keresztúri Attila, aki hozzátette azt is, a most vizsgálat alá vont készítményt világszerte több millióan szedik.

Mélyvénás trombózist a fogamzásgátlóknál sokkal gyakrabban okoz egy sor másik dolog – húzta alá Keresztúri Attila. Míg a tabletták összetételtől függően 2–50-szeres kockázatot jelentenek, egy repülőút 2–6-szoros, egy terhesség pedig akár 60-szoros esély arra, hogy vérrög alakuljon ki a szervezet valamelyik mélyen futó vénájában – emelte ki az egyetemi docens.

A franciák felfüggesztik a forgalmazást