• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Volt olyan lélegeztetőgép, amire jó, hogy nem volt szükség

Lapszemle 2022.02.16 Forrás: Népszava Online
Volt olyan lélegeztetőgép, amire jó, hogy nem volt szükség

Az összevásárolt csaknem 19 ezer lélegeztetőgépből legfeljebb 2500-3000-et telepíthettek a harmadik hullámban a kórházakba.

Olyan lélegeztetőgépek is érkeztek, amelyekre talán jobb, hogy végül nem volt szükség – mondták a nepszava.hu-nak intenzíves orvosok, akiket a járvány idején vett gépekről kérdezték.

- Nem okozhatott fennakadást a betegek ellátásban az a kínai lélegeztetőgép, amelynek beszerzését most hevesen kritizálja az ellenzék. Ám ennek nem az az oka, hogy ezek az eszközök annyira kiválóak lennének, hanem egyszerűen nem volt szükség a használatukra az eddigi járványhullámok során – tudtuk meg „terepen” dolgozó intenzíves orvosoktól.

Ezek a készülékek ma már terhet jelentenek a kórházaknak, gondot okoz, hogy hol tárolják a sebtében kiszállított, és az ellátásból gyorsan ki is tett kínai lélegeztető gépeket. Van olyan műtő előtér, ahol négy-öt darab is áll egymás mellett letakarva. Sok került a raktárakba is. Szakszerű tárolásukra elvétve van lehetőség. Magyarország szinte világhatalom lélegeztetőgépekben, a járvány kezdete óta. 2020 tavaszától máig összesen csaknem 19 ezer készüléket vásárolt a kormány, miközben a hazai kórházakban a járvány előtt is volt már mintegy 2000 darab.

A legnagyobb, és egyben legvitatottabb 16 ezer darabos tételt a Külgazdasági ügyminisztérium vásárolt meg, darabonként mintegy 20 millió forintért. 

A kórházfenntartó is vett 2481-et, ők 10,8 milliót, míg a Semmelweis Egyetem – amely 196-ot vásárolt - 5,9 milliót fizetett darabonként. A nagy magyar lélegeztetőgép projektek közül a legtöbb kritika a külügyi tárca által bonyolított üzletet érte.

...

Az intenzíves szakma egyik véleményvezére úgy emlékszik, hogy közvetlenül a járvány kitörése előtt „frissítették” az intenzív osztályokon a gépparkot, akkor mintegy 700-750 új, német Dräger lélegeztetőgépet osztottak szét a kórházak között. Azaz a járvány kezdetén az eszközök több mint harmada eleve új, megbízható volt. A szakember szerint a kormányzat által összevásárolt csaknem 19 ezer gépből legfeljebb 2500-3000-et telepíthettek a harmadik hullámban a kórházakba. 

...

Forrásunk szerint 1600-nál több eszközre nem volt szükség még a legtöbb intenzíves lélegeztetést igénylő harmadik hullámban sem. Így az újonnan kapott gépek java része soha nem került a betegek közelébe, azok most is a kórházak raktáraiban, folyosóin porosodnak. A szakember beszélt arról is, hogy amikor a miniszter elrendelte az intenzív osztályok bővítését és még a teakonyhákba is lélegeztetésre alkalmas betegágyakat kellett fölállítani, akkor jó néhányat az új gépek közül beüzemeltek. Volt olyan, ami az első bekapcsolása után füstölni kezdett, de szerelőre nem volt szükség, mert azonnal toltak a helyére egy másik újat.

További részletek a cikkben.