• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Voltak, akik helyet cseréltek, és így élték túl

Lapszemle Forrás: mno.hu

A veronai buszbalesetet túlélő gyermekek megértették, bármennyire fájdalmas is, tovább kell lépniük a történteken.

Így vélekedik Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem docense, aki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság krízisintervenciós csoportjának tagjaként tartózkodott a helyszínen. A sokkos állapot sajnos megszokott ilyenkor, Lénárt Ágotát például, mint megjegyezte, éppen a legmegrázóbb pillanatokban hívtuk fel, amikor az áldozatok szüleivel a halottak DNS-azonosítását végezték a hatóságok – ilyenkor és később is létfontosságú a pszichológusok segítsége – tette hozzá Lénárt Ágota – olvasható az mno.hu portálján.

A legfontosabb, hogy a túlélők a tragédia után azonnal elkezdjék megemészteni az átélteket, akár egyéni, akár csoportos foglalkozáson. Mielőbb megtörténik ez, annál jobban csökkenthető a poszttraumás stressz szindróma kialakulása. Ez esetünkben már megtörtént, a gyermekekkel és a szülőkkel külön-külön beszélgettek a szakemberek. A foglalkozások során előjöttek az emlékek, és megkezdődött az elhunytak halálával kapcsolatos gyászmunka is. A csoportfoglalkozás harmadik része pedig a túlélők megküzdését segítette a lelkiismeret-furdalással amiatt, hogy ők túlélték, míg sok társuk életét vesztette a lángoló roncsban.

Ez utóbbi sokkal fontosabb, mint gondolnánk – figyelmeztetett Lénárt Ágota, hozzátéve: a bűntudat és önvád minden ilyen baleset után megjelenik, függetlenül attól, hogy az illető mit tett. Eleve a busz épebben maradt hátsó részében jellemzően az osztály „vagányai" ülnek, de voltak például, akik útközben helyet cseréltek, és így élték túl – ezt is nagyon nehéz feldolgozni. Pláne, hogy ott van a kiszabadulásukért utolsó pillanatig ablakot törő diák, vagy a hős tornatanár példája, aki többször visszament kimenteni a bent rekedt gyerekeket. Ilyenkor azt kell a többiekkel megértetni, hogy krízishelyzetben az ember másként viselkedik mint a hétköznapokban.

A busz alig három másodperc alatt lobbant lángra, ez kevés volt, hogy bárki bármit végiggondolhasson, a menekülési ösztön dominált, és ilyenkor egyáltalán nem tipikus, hogy valaki másokat próbál menteni. Így nem szabad mérlegre tenni, hogy ki tehetett volna többet társaiért – mondta Lénárt Ágota.

A krízisintervenciós csoport helyszíni munkája azért is kulcsfontosságú, mert a trauma után három napon belül egészen másfajta kezelésre van szükségük az áldozatoknak, mint később. Emlékezetes, a veronai hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoznak, az államügyészség felelőst keres, ehhez pedig az áldozatok rokonait is kihallgatták. Lénárt Ágota elmondta, abban is segíteniük kellett, hogy a gyermekeket ki lehessen hallgatni: volt, akit csak elkísértek, de olyan is akadt, akit csak ők tudtak meggyőzni arról, hogy működjön együtt az olasz hatóságokkal, és vigyázni rá, hogy ő se sérüljön nagyon.