• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vonzóbb lehet a jövőben a háziorvoslás

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segítik majd a háziorvosi szolgálatok adásvételét.

Tízéves igény teljesedhet be, ha jóváhagyja a parlament a 2 milliárd forintos induló tőkével létrehozható háziorvosi praxiskezelő központot - mondta Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója. A kormány terve szerint hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segítik majd a háziorvosi szolgálatok adásvételét, a fiatalok praxishoz jutását és az idősek tisztességes nyugdíjba vonulását. A központ év végén kezdené el a működését, az ehhez szükséges forrást az Egészségbiztosítási Alap jelenlegi közel 46 milliárd forintos többletbevételéből finanszíroznák - jelentette be Szócska Miklós államtitkár.

Évek óta 200 praxisban nincs orvos a 6800 közül, ebből több mint száz tartósan, legalább egy éve üresen áll, többségük Szabolcs, Borsod, Szolnok, Heves megyében. Nemcsak a fizetőképes kereslet hiánya, de a háziorvoslás iránti érdeklődés is gátolja a praxisforgalmat. Pedig az OALI a kórházból távozó szakorvosoknak egyéni háziorvosi képzést is szervez, ahol gyorsan megszerezhető ez a szakvizsga. A tartósan üres helyekre pályázó doktorokat pedig szakvizsga nélkül is alkalmazzák, egy feltétellel: hat év alatt meg kell szerezniük azt, különben kiesnek a rendszerből.

A praxiskezelő központ vélhetően az OALI részeként dolgozik majd, működését pedig kormányrendelet szabályozza. A praxiscsere mellett olyan nyilvántartás kezelését is megteremtenék, amely naprakész információt adhat a háziorvosi szolgálatok működéséről, állapotukról, személyi állományukról.

Mivel az egészségügyért felelős államtitkárság célja az alapellátás megerősítése, "helyzetbe kell hozni" a háziorvosokat. Célszerű lenne, ha az osztrákok példájára az állam meghatározná egy adott területen a lakosság ellátásához szükséges háziorvosi szolgálatok minimumát, a felső határt pedig a szakmai szervezetek vagy a praxiskezelő állapítaná meg - mondta Komáromi Zoltán háziorvos. Ez a biztonságos betegellátás garantálása mellett a praxisok értékállósága miatt is fontos.

Egy praxis értéke attól függ, hogy képes-e fönntartani magát, milyen távolságra esik például a mentőszolgálattól vagy a központi ügyeletektől. Jelenleg egy átlagos háziorvosi szolgálat havonta 850 ezer forint bevételre számíthat a társadalombiztosítótól, ez az orvosok szerint nagyon kevés: 500 ezret visznek el a dologi kiadások, 300 ezer marad az orvos, a nővér és az asszisztens bérére. A kérdésre, hogy szükség van-e ennyi praxisra, a praxiskezelő adhatná meg a választ. S amennyiben például egy 600-800 lelkes körzet valami miatt orvos nélkül maradna, úgy a betegeket a hozzá legközelebb esővel lehetne összevonni.