• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

WHO főigazgató-helyettese: jövőre véget érhet a pandémia

Lapszemle 2021.12.27 Forrás: növekedés.hu
WHO főigazgató-helyettese: jövőre véget érhet a pandémia

Jakab Zsuzsanna: ez év végére körülbelül 1,8 billió dózis koronavírus elleni vakcina lesz elérhető a program által lefedett 92 ország számára.

Jövőre vége lehet a koronavírus-pandémiának, ennek azonban az a feltétele, hogy az egész világon jelentősen emelkedjen a beoltottak aránya, amire jó esély van – nyilatkozta a WHO főigazgató-helyettese a növekedés.hu-nak. Jakab Zsuzsanna elmondta: miközben az omikron rohamosan terjed, Brazíliában és Japánban újabb mutánsok bukkantak fel. Arról is beszélt: még mindig nem zárható ki, hogy a vírus, amely mára több mint 5,3 millió ember haláláért felelős, valójában egy laborból szabadult a világra.

...

Hallani olyan véleményeket, amelyek szerint az omikron hozhatja el a nyájimmunitást, mert nagyon gyorsan terjed ugyan, de nem okoz nagyon komoly tüneteket. Ön szerint is ez lehet a megoldás, vagy mindenképpen az oltásokkal tudjuk csak leküzdeni a pandémiát?

Nyilván a természetes immunitás is hozzáadódok a nyájimmunitáshoz, ám addig, amíg a világ népességének jelentős része nem részesül koronavírus elleni védőoltásban, nem lesz vége a járványnak. Ezt kell megérteni, hogy nem fogjuk tudni felszámolni a pandémiát, amíg nem lépünk előbbre a vakcinaegyenlőség kérdésében. Ez nem csak morális, hanem stratégiai kérdés is, hiszen minél lassabban haladunk az oltásokkal, annál nagyobb esélyt adunk a vírusnak az alkalmazkodáshoz és ezzel az újabb és újabb mutációk kifejlesztéséhez. Ezért tűzte ki a WHO célul azt, hogy jövő év közepéig a világ lakosságának 70 százaléka be legyen oltva Covid ellen.

Mennyire sikeres a WHO-nak a vakcinákhoz való méltányos hozzáférésért indított Covax programja?

Ebben az évben lassabban haladtunk ezen a téren, mint szerettük volna, főleg, mert azokban az országokban is nagy járványok voltak, amelyek nagy gyártókapacitással rendelkeznek, például Indiában. De most úgy látjuk, hogy 2022 elején fel lehet gyorsítani ezt a folyamatot, már ez év végére körülbelül 1,8 billió dózis koronavírus elleni vakcina lesz elérhető a program által lefedett 92 ország számára, amivel az összlakosságnak körülbelül a 27 százalékát tudjuk teljesen beoltani. Ennek érdekében nagyon komoly és sokrétű előkészítő munka zajlik. Abban a 35 országban pedig, ahol nagyon gyenge az egészségügyi ellátórendszer, különösen nagy erőfeszítést kell tennünk az oltási kampányok sikeréért, mert a vakcinák eljuttatása ezekre a helyekre csak az első lépés.

Nem akasztják majd meg újra ezt a folyamatot az újabb járványhullámok? Már több helyen az ötödik hullámról beszélnek Európában is. 

Igen, itt Svájcban is (a WHO központja Genfben van – a szerk.) elkezdődött már az ötödik hullám, de a gazdag országoknak azt kell mérlegelniük, ki kapjon emlékeztető oltást. A WHO tanácsadó testületének ezzel kapcsolatos ajánlása azt mondja, hogy az idősek és a krónikus, immunhiányos betegek kapjanak csak harmadik oltást, a rendelkezésre álló vakcinákkal rajtuk kívül főleg azokon a helyeken kezdjék el az oltási programokat, ahol még nagyon alacsony az átoltottság. 

A teljes interjú a növekedés.hu portálon olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink