• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Zika-vírus: már nemi úton is terjed

Lapszemle Forrás: atv.hu

A megfertőződött személy nem járt külföldön az utóbbi időben, valószínűleg egy olyan ember fertőzte meg, aki Venezuelában járt.

Az egyesült államokbeli Dallasban az első olyan zikavírus-fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt - jelentették kedden a texasi egészségügyi hatóságok - írja az MTI híre nyomán az ATV. A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

A megfertőződött személy - aki nem járt külföldön az utóbbi időben - a hatóságok szerint olyan embertől kapta a vírust, aki korábban Venezuelában járt, s akivel szexuálisan érintkezett. Az ezzel kapcsolatos információt a hírügynökségek szerint az amerikai járványügyi hivatal (CDC) laboratóriumában erősítették meg. Részleteket azonban nem közöltek erről az esetről.

Latin-Amerika tizenegy országának képviselői tanácskoztak kedden Managuában a zikavírust terjesztő szúnyogok irtásának számos, már eddig is alkalmazott vagy tervbe vett módszereiről.

Bolívia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Mexikó, Nicaragua, Salvador és Panama egészségügyi és járványügyi szakemberei azért ültek össze a nicaraguai fővárosban, hogy megtalálják a járvány leküzdésére alkalmas "integrált módszereket".

Számos elképzelés hangzott el azzal kapcsolatosan, miként lehetne hatékonyan irtani a zikavírust - akárcsak a sárgaláz, a dengue láz és a chikungunya-láz kórokozóját - terjesztő egyiptomi csípőszúnyogot (Aedes aegypti). Egyebek között felmerült az e szúnyog ellen "bevethető" baktériumok felhasználása, és a résztvevők megismerhették a tömeges szúnyogirtás Nicaraguában már használt sajátos módszereit is.

Ennek a találkozónak a megrendezése azért is volt sürgető, mert éppen Latin-Amerikában terjed robbanásszerűen ez a kór. Nap mint nap újabb fejleményekről adnak hírt a tájékoztatási eszközök. Brazília egészségügyi minisztere két nappal ezelőtt az eddig véltnél súlyosabbnak minősítette az országában tomboló zikajárványt, szerinte jóval több lehet a fertőzött, a vírussal fertőzött emberek 80 százalékának ugyanis nincsenek tünetei.

További részletek a weboldalon.