• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Zöldi Péter: "Minden orvosból lehet hős"

Lapszemle 2018.08.16 Forrás: hazipatika.com
Zöldi Péter:

A magyar egészségügynek mind orvosi, mind szakdolgozói, mind menedzseri területen rengeteg olyan szereplője van, akik hősöknek tekinthetők.

"A világon az összes egészségügyi ellátórendszer megfelelő működtetéséhez valamilyen hősies tevékenységre van szükség" - véli Zöldi Péter közgazdász, egészségügyi menedzser. Az Egészséghősök pályázat szakmai zsűrijének tagjával az egészségügyben dolgozók mindennapos áldozatvállalásáról és a média e történetek bemutatásában betöltött szerepéről is beszélgetett a HáziPatika.com.

Zöldi Péter szakmai munkássága több szálon kapcsolódik az egészségügyhöz. Közgazdaságtani és marketing tanulmányai befejeztével újságíróként az egészségügyi kommunikáció területén helyezkedett el. Tíz évvel ezelőtt, 2008-ban megalapította a radiologia.hu honlapot, majd egy évvel később elindította a Weborvos online egészségügyi magazint. A Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóiratánál, az Orvosok Lapjánál lapmenedzseri pozíciót tölt be. Tevékenysége az egészségügyi média mellett bővebben kiterjed a képalkotó diagnosztika területére is: 2015 óta ügyvezető igazgatóként dolgozik a kórházak és magánrendelők számára egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó Iconomix teleradiológiai cégnél.

HáziPatika.com: Az év magánrendelője verseny zsűritagjaként az elmúlt évek során is közreműködött már hasonló kompetíció lefolytatásában, mint amilyen az idén első alkalommal kiírt Egészséghősök pályázat. Mi a véleménye az új kezdeményezésről, mi győzte meg arról, hogy ismét szerepet vállaljon a zsűri teendőiben?

Zöldi Péter: Úgy gondolom, maga az Egészséghősök elnevezés sokkal közérthetőbben magyarázza meg az egészségügyben dolgozók áldozatvállalását. A korábbi pályázat is jól működött, de a mostani talán közelebb áll az emberekhez, az állampolgárokhoz. Összességében ezért tetszett nagyon, még az elmúlt évek sorozatainál is jobban, hogy ezt a nevet kapta ez a - részben nyilván más jellegű - program.

HáziPatika.com: A hős szó kapcsán a legtöbben alighanem a filmekben látható szuperhősökre asszociálnak. Mi kell azonban ahhoz, hogy valaki hős lehessen a mai magyar egészségügyben?

Z. P.: Valójában nem csupán a magyar, hanem a világon az összes egészségügyi ellátórendszer megfelelő működtetéséhez valamilyen hősies tevékenységre van szükség, habár tény, hogy Magyarországra ez különösen érvényes. Ha közgazdasági szempontból nézem a dolgot, akkor az látszik, hogy a magyar egészségügy rendkívül hatékony, hiszen nagyon kevés pénzből is jellemzően jó eredményeket képes nyújtani. Persze a magas hatékonyság nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség több pénzre, viszont egyértelműen kirajzolódik, hogy hősiességgel sok hiányosságot lehet pótolni. Ha pedig inkább lelki oldalról közelítem meg a kérdést, akkor teljesen világos, hogy a magyar egészségügynek mind orvosi, mind szakdolgozói, mind menedzseri területen rengeteg olyan szereplője van, akik - objektív tényezők alapján - hősöknek tekinthetők.

HáziPatika.com: Miközben a nehézségekről és visszásságokról sokat hallani, addig vajon ezek a mindennapi hőstettek és hősök mennyire vannak jelen a médiában?

Z. P.: Az elmúlt másfél-két évben egyre inkább előtérbe kerültek a pozitív hírek, köszönhetően egyébként a HáziPatika, illetve jó pár újságíró kolléga tevékenységének is. Nemcsak arról esik már szó, hogy például egy-egy kórház valamelyik osztályán nincs toalettpapír a mosdóban, hanem igenis hallani pozitív történetekről, fejleményekről, eredményekről, különleges sikerekről is. Mindez részben az egészségüggyel foglalkozó médiumok munkájának eredménye.

Nyilván a média azért száll be ebbe, mert a közönséget, a társadalmat érdekli az egészségügy világa, különlegességei, emblematikus figurái. Persze éppúgy érdekesek lehetnek a kudarcok és a problémák is, így az erőforrások hiánya vagy az esetenként szörnyű környezet. Valójában tehát döntés kérdése, hogy egy médium a magyar egészségügy pozitív, sikeres oldalát próbálja-e bemutatni, vagy netán a szenvedést. Változásnak látom ugyanakkor az elmúlt évekhez képest, hogy az egészségüggyel foglalkozó újságírók immár sokkal pontosabban, részletesebben közvetítik a publikum felé az egyéni élettörténeteket.

További részletek az interjúban.

Legolvasottabb cikkeink