• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kórházadósság: 20 százalékos sarcot szednének

Lapszemle 2020.02.03 Forrás: portfolio.hu - ATV - Híradó
Kórházadósság: 20 százalékos sarcot szednének

Ha a cégek lemondanak a tőkekövetelésük 20%-áról, akkor azonnal megkapják a fennmaradó 80 százaléknyi összeget.

A hét elején elindultak a tárgyalások a legnagyobb kórházi beszállítók és a kormányzati tárgyalócsapat között – tudta meg a Portfolio. A Pénzügyminisztérium vezetésével a kormány képviselői azt ajánlották fel a cégeknek, hogy ha lemondanak a tőkekövetelésük 20%-áról, akkor azonnal megkapják a fennmaradó 80 százaléknyi összeget.

Arra a kérdésre, hogy erre az ajánlatra hogyan reagálhatnak a cégek, az OSZ főtitkára nem akart találgatásokba bocsátkozni. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a szövetség álláspontja szerint ezek jogos követelések és mindezek alapján jár a cégeknek a tőketartozás, a késedelmi kamat és a behajtási költségátalány is.

A szövetség álláspontja az, hogy az árbevétel 20%-áról való lemondás egy irreális követelés

– hangsúlyozta Rásky László, aki hozzátette azt is, hogy nem állnak kényszer alatt a cégek. Nem is kell a cégeknek a helyszínen semmilyen ajánlatot elfogadniuk.

Úgy vélekedett a főtitkár, hogy a kötelezettségek mögötti számlák tételes átnézése nem történt meg, ezért ez a 20%-os arány úgy tűnik, hasra ütés jellegű ajánlat a kormány részéről.

Hogyan tovább?

Kérdésünkre, hogy mi várható a továbbiakban, a főtitkár kifejtette: információik szerint a tárgyalódelegáció február közepéig le akarja zárni az egyeztetéseket. Vagyis, ha marad az eredeti menetrend, akkor március előtt a beszállítók nem számíthatnak kifizetésekre a lejárt tartozások tekintetében, ami azért probléma, mert most ugye a 2019-es adósságok ki nem fizetéséről beszélünk, de közben az intézmények az idei évben behúzták a féket és idei kötelezettségeiket sem nagyon teljesítik.

Ez pedig azért is óriási baj, mert a kisebb (100 millió alatti lejárt tartozással rendelkező) cégekkel, amelyek jellemzően magyar tulajdonban vannak nem is tárgyal a kormány, egyelőre nem is fizeti ki ezeknek a cégeknek a tartozásokat, és elképzelhető, hogy lesznek olyan magyar vállalkozások, amelyek emiatt nem is élik túl márciusig. Egyes vélemények szerint a kormány magára hagyta a magyar kisvállalkozásokat.

Érdeklődésünkre, hogy ez a 20%-os elengedés mekkora összeget jelenthet nominálisan, Rásky László kifejtette: a kórházi orvostechnikai piac 90-100 milliárd forint értékű éves szinten. Ennek a 20%-át ha teljes egészében visszatartja, akkor a teljes 1300 milliárd forintos gyógyító kasszának kevesebb mint a 2%-át fogja meg.

Úgy tudjuk, hogy amennyiben a beszállítók nem fogadják el a 20%-os sarcról szóló ajánlatot (melynek következtében a maradék 80%-ot közvetlenül a költségvetésből fizetné ki a kormány, nem pedig a kórházakon keresztül), akkor azok a beszállítói tartozások visszakerülnek a kórházakhoz és visszaállnak a "sorba", várva a kórházi kifizetést.

Zsarolásnak tarják a kórházi adósságrendezés módját

Zsarolásnak tartják a szakemberek, hogy a kormány csak a tartozás 80 százalékát fizetné ki a kórházi beszállítóknak. A cégek érdekképviselete szerint van olyan vállalkozás, amely a kintlévőségek miatt akár csődbe is mehet. A kormány ezzel szemben úgy véli, 20 százalék visszatartása nem jelenthet problémát, ez nem rázza meg a cégeket - hangzott el az ATV Híradóban.

Jelenleg azokkal a cégekkel tárgyal a kabinet, amelyeknek 100 millió forintnál nagyobb összeggel tartozik. Az Orvostechnikai Szövetség szerint jogosak a követeléseik. Az azonban több céget is a csőd szélére sodorhat, hogy eleve csak márciustól kezdődnek a kifizetések.

„Elsősorban azokat a kis, magyar tulajdonú vállalkozásokat, akiket nem is hívnak be tárgyalni, hiszen a követelésük néhány millió, vagy néhány tízmillió forint, de pontosan ők azok, akik ezt több esetben is, és erre visszajelzéseim vannak, nem fogják kibírni. Tehát lesz, aki nem fog tudni elmenni márciusig a gazdálkodásával.” - nyilatkozta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Az LMP szerint a kormánynak lett volna ideje átalakítani a beszállítói rendszert, ha eddig nem felelt volna meg. Ungár Péter szerint lehet alkudozni, de nem így: „Lehet alkudozni a jövőre nézve, nem a múltra nézve. Ilyen nincs. Az ember, ami rajta van a számlán, azt ki kell valahogy fizesse. Az, hogy ha azt mondták, volna, hogy vagy a másik, hogy részletfizetés tekintetében, olyat is lehet, olyat is látott már a világ. De az, hogy azt mondjuk, ennyi százalékát fizetjük ki, és vége, azért az nem egy piacgazdasághoz megfelelő működés.”

A Pénzügyminisztérium február végéig akar megállapodni a beszállítókkal, de az is lehet, hogy már egy-két héten belül lezárulhatnak a tárgyalások.

Legolvasottabb cikkeink