• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kullancsok ellenállóbbak, mint gondolták

Lyme borreliosis 2023.07.06 Forrás: Weborvos
A kullancsok ellenállóbbak, mint gondolták

A szélsőséges időjárási körülmények a vártnál kisebb hatással vannak a túlélési arányukra, bár gyorsabban elhasználják energiatartalékaikat.

Nem árt tudni: egy friss kutatás szerint a kullancsok ellenállóbbak, mint eddig sejtettük. Egy amerikai kutatócsoport az „Ecological Monographs” című tudományos folyóiratban közölt tanulmányában kimutatta, hogy a kullancsok jobban túlélik a hideget és a hőséget, mint feltételezték. Az ellenállóképesség a kullancsok stádiumától függ: lárváik egyértelműen érzékenyebbek, mint a nimfák és a kifejlett egyedek.

A kullancsok Észak-Amerikában is a Lyme-kór hordozói. Az elmúlt években világszerte egyre jobban elterjednek a mérsékelt égövben, így az Egyesült Államok keleti és középnyugati részén is. Az éghajlatváltozás szerepének vizsgálatára a kutatócsoport több, mint 9000 kullancsot engedett szabadon a valós környezeti tulajdonságoknak megfelelő zárt térben, és három éven keresztül nyomon követte túlélésüket különböző éghajlati viszonyok között. Eredményeik szerint a szélsőséges időjárási körülmények a vártnál kisebb hatással vannak a túlélési arányra – leszámítva azt, hogy a kullancsok gyorsabban elhasználják energiatartalékaikat. Ez azt jelenti, hogy a melegebb időjárás lerövidítheti azt az időt, amíg a kullancsok új gazdatestet találnak, amiből táplálkozhatnak.

Ez különösen igaz a kullancslárvákra: túlélési idejük majdnem a felére csökkent, ha gyakran voltak kitéve forró és száraz időjárásnak. Más környezeti tényezők, például a rovarok vagy a gombák valószínűleg nagyobb hatással lehettek rájuk, mivel a túlélési arányok rendkívül eltérőek voltak egyes, egymáshoz közel eső helyeken. Tehát az időjárási viszonyokon kívül más befolyásoló tényezőknek nagyobb hatással kellett lenniük. A nimfákat és a kifejlett kullancsokat viszonylag kis mértékben befolyásolták a meleg és hideg időszakok, és csak akkor pusztultak el, amikor energiatartalékaik kimerültek.

Jesse Brunner, a Washingtoni Egyetem professzora kifejtette: „Azt gondoltuk, hogy egy nagyon száraz időszakban minden kullancs esetében nagyobb a pusztulás kockázata. Azonban  a hőség és a szárazság csak a lárvákat érintette. A hideg időjárás még kevésbé volt hatással a túlélésükre. Valahogy elbújtak és túlélték a hideget.”

Forrás: aponet.de

Legolvasottabb cikkeink