• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Lyme-kór 4 korai figyelmeztető jele

Lyme borreliosis 2023.07.19 Forrás: Weborvos
A Lyme-kór 4 korai figyelmeztető jele

Fertőző betegségekkel foglalkozó szakértők foglalják össze, milyen tünetekre kell figyelni egy kullancscsípés után.

Bár a nyár érkeztével egyre több időt töltünk a gyepen heverészve vagy erdei ösvényeken túrázva, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik izgatottak vagyunk az előttünk álló hosszú, meleg napok miatt: a kullancsok áprilistól szeptemberig a legaktívabbak. És bár senki sem szeretne rovarcsípést, a kullancsok lényegesen veszélyesebbek, mint a legtöbb rovar.

Ezek a mákszem méretű paraziták felelősek a Lyme-kór terjedéséért a mérsékelt égövben. A Lyme-kór a leggyakoribb vektorok által terjesztett betegség Európában és az Egyesült Államokban – azaz a leggyakoribb emberi betegség, amelyet egy  fertőzést terjesztő állat okoz.

Bár antibiotikummal kezelhető, ha időben észreveszik, ám kezeletlenül a Lyme-kór tünetei átterjedhetnek az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre, ezért fontos, hogy időben észrevegyük a tüneteket – vagy ideális esetben egyáltalán ne kapjuk el a betegséget.

Fertőző betegségek szakértőit kérdeztük a Lyme-kór leggyakoribb korai tüneteiről és arról, hogy miként lehet elkerülni a betegséget.

Korai jelek

Dr. Tammy Lundstrom, a michigani Trinity Health fertőző betegségek specialistája és Dr. Sarah Park, a honolului Karius élettudományi cégnél dolgozó fertőző betegség szakértő azt javasolta, hogy figyeljünk oda a Lyme-kór következő korai jeleire.

Körkörös piros folt

A hivatalosan „erythema migrans”-nak nevezett, körkörös piros foltra vagy céltáblára emlékeztető kiütés a leggyakoribb korai Lyme-kór tünet Lundstrom szerint. „Ez azonban nagyon halvány is lehet” – mondta. „Az esetek kétharmadában hiányozhat is, és a sötétebb bőrtónusúakon nehéz észrevenni.” Park hozzátette, hogy ez a kiütés jellemzően a kullancscsípést követő 3-30 napon belül jelenik meg.

Influenzaszerű tünetek

A COVID, az influenza és a nátha közepette, ha fájó ízületekkel, hidegrázással, lázzal, fejfájással vagy más influenzaszerű tünetekkel találja szemben magát, nem biztos, hogy a Lyme-kór lesz az első dolog, ami eszébe jut. De ezek a tünetek lehetnek a Lyme-kór jelei is.

„Ezek a tünetek könnyen összetéveszthetők egy közönséges vírusfertőzéssel, például megfázással vagy influenzával” – hívja fel a figyelmet Lundstrom. – „Azonban ezeknek a tüneteknek a fellépése, párosulva a kullancsnak való lehetséges kitettséggel – például túrázás a bozótosban, erdős területeken vagy magas fűben –  jelezheti a Lyme-kór lehetséges jelenlétét. Mindenképpen forduljon orvoshoz, különösen akkor, ha a jellegzetes piros, körkörös kiütést azonosítja, vagy más tipikus tüneteket észlel”.

Fáradtság

A hirtelen fáradtság szintén korai Lyme-kór jele lehet. „A fáradtság egy korai jel, amelyet gyakran elvetnek, és feltételezik, hogy a nem elég alvás vagy a rendszeres mindennapi tevékenységek, például a munka miatt jelentkezik” – mondta Park.

Egyéb kiütések

Más kiütések, amelyek nem tűnnek körkörös piros foltnak vagy céltáblának, szintén a Lyme-kór korai jelei lehetnek. „A körkörös piros folt először kis piros dudorként vagy egy tömör piros foltként jelenhet meg, amely fokozatosan kiterjed, de nem mindenkinél alakul ki ilyen típusú kiütés” – mondta Park. „Más bőrtünetek, például csalánkiütés vagy napégéshez hasonló kellemetlenségek is előfordulhatnak.”

Hogyan lehet megelőzni a Lyme-kórt?

Bár a Lyme-kór kezelhető, ha elég korán elkapják, a legjobb eset az, ha egyáltalán nem kapja el az ember – ezért kulcsfontosságú, hogy védekezzen a kullancsok ellen, legyen tisztában a Lyme-kór korai jeleivel, és tudja, mikor és hol a legvalószínűbb, hogy elkapja.

„A betegséget jellemzően a nimfa stádiumban lévő kullancsok terjesztik, nem pedig a kifejlett egyedek” – meséli Lundstrom. – „Ezek nagyon kicsik lehetnek, körülbelül mákszem méretűek és nehéz észrevenni őket, de fontos, hogy a szabadtéri tevékenységek után alaposan ellenőrizzük az egész testünket kullancsok után. Ez magába foglalja a bőrredőket és a hajunkat is. A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú az olyan hosszan fennálló tünetek megelőzésében, mint az ízületi gyulladás, fejfájás és a nyakmerevség.”

Az apróbb kullancsok (ne feledjük: mákszem méretűek!) ellenőrzése mellett Lundstrom azt javasolja, hogy túrázáskor hosszú nadrágot és hosszú ujjú inget viseljünk. „Kezeljük a ruházatot 0,5%-os permetrinnel, vagy vásároljunk előkezelt túrafelszerelést, és használjunk megfelelő rovarriasztót” – tette hozzá. – „Az ösvények közepén járjunk, hogy kevésbé érintkezzünk a bozótosokkal és a fűvel, és a túráról visszatérve mindig alaposan vizsgáljuk meg a bőrt és a ruházatot, valamint zuhanyozzunk le, hogy lemoshassuk a meg nem tapadt kullancsokat.”

Az is fontos, hogy rendszeresen végezzen kullancsellenőrzést, ha olyan területen él, ahol a Lyme-kór előfordulása gyakori, és azonnal forduljon orvoshoz, ha olyan jeleket észlel, amelyek a betegség tünetei lehetnek.

Forrás: Huffington Post

 

Legolvasottabb cikkeink