• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Alvás és Lyme-kór: Hogyan befolyásolják egymást?

Lyme borreliosis 2024.03.14 Forrás: Weborvos
Alvás és Lyme-kór: Hogyan befolyásolják egymást?

Összefoglalónk 2024. március 17., az Alvás Világnapja alkalmából.

Az Alvás Világnapján az alvás és a Lyme-kór közötti összefüggéssel foglalkozunk. Az alvászavarok, mint például a nehezen elalvás, a gyakori ébredések, az alvás során tapasztalt fájdalom, és a nappali fáradtság ugyanis gyakori panaszok a Lyme-kórral diagnosztizált embereknél. Ám alvásproblémák nem csak a betegség közvetlen hatásaként, hanem stressz, szorongás és depresszió eredményeként is kialakulhatnak a Lyme-kóros betegekben.

Az alvás jelentősége

Az alvás létfontosságú az emberi test számára, mivel ez az időszak lehetővé teszi a test és az elme regenerálódását. Az alvás befolyásolja az immunrendszer működését, az érzelmi egyensúlyt, valamint a kognitív funkciókat. Egy jó éjszakai pihenés segítheti testünket a fertőzésekkel szembeni hatékonyabb védekezésben.

Azonban, amikor Lyme-kór befolyásolja az alvást, ördögi kör alakulhat ki. Az alváshiány vagy a rossz alvásminőség gyengítheti az immunrendszert, ami nehezíti a szervezet számára a Lyme-kór és más fertőzések elleni küzdelmet. Ráadásul, a fokozott fáradtság és az alváshiány más egészségügyi problémákhoz is vezethet.

A Lyme-kór által okozott alvászavarok kezelése tehát kulcsfontosságú lehet a betegség átfogó kezelési tervében. A cél nem csak a Lyme-kórral kapcsolatos tünetek enyhítése, hanem az alvásminőség javítása is, amely elősegítheti a gyorsabb gyógyulást.

A Lyme-kór és az alvászavar

Greenberg és munkatársai egy 1995-ös kutatásukban Lyme-kóros betegeknél nagyobb alvási latenciát, csökkent alváshatékonyságot és nagyobb ébredési indexet jegyeztek fel. Összehasonlították a Lyme-kóros betegek poliszomnográfiás (PSG) alvásméréseit egy korban megegyező, egészséges kontrollcsoportéval. Tizenegy olyan beteget vizsgáltak, akik megfeleltek az amerikai CDC által meghatározott késői Lyme-kórra vonatkozó kritériumoknak, szerológiai megerősítést kaptak ELISA és Western blot tesztek segítségével, és nem volt más orvosi vagy pszichiátriai betegségük kórtörténetükben. A 11 Lyme-kóros és 10 kontroll betegnél két éjszakán át végeztek poliszomnográfiát. A betegeken többszöri alvási latencia tesztet (MSLT) is végrehajtottak. Az alvást standard kritériumok alapján osztályozták, és minden alvási szakasz folytonosságát értékelték az egymást követő időszakok gyakoriságának elemzésével. Minden vizsgált Lyme-beteg alvással kapcsolatos panaszokról számolt be, beleértve a nehezített elalvást (27%), a gyakori éjszakai ébredéseket (27%), a túlzott nappali álmosságot (73%) és a nyugtalan lábakat/éjszakai lábremegést (9%).

Közvetlen és közvetett hatások

Míg az alvászavarok számos egészségügyi állapot közös kísérőjelenségei lehetnek, a Lyme-kór esetében a kapcsolat különösen szoros. Ennek oka, hogy a Lyme-kór többféleképpen is befolyásolhatja az alvást, ami jelentősen ronthatja az életminőséget és lassíthatja a gyógyulási folyamatot. A Lyme-kór közvetlenül befolyásolhatja az alvást a test általános gyulladásos válaszreakciója és az idegrendszerre gyakorolt hatása révén, és alvási nehézségekhez vezethet:

● Inszomnia: A fájdalom, a láz és a test általános kellemetlen érzése megnehezítheti az elalvást vagy az alvás fenntartását.

● Pihentető alvás hiánya: Az alvás minőségének romlása miatt az érintettek gyakran nem érzik magukat kipihentnek, még akkor sem, ha elegendő időt töltenek ágyban.

● Alvási apnoe: A Lyme-kór által okozott neuromuszkuláris problémák alvási apnoét is előidézhetnek, amely az alvás során a légzés ideiglenes leállásával jellemezhető.

De a Lyme-kór pszichológiai és emocionális következményei is hozzájárulhatnak az alvászavarokhoz:

●  Stressz és szorongás: A krónikus betegség diagnózisa és kezelése jelentős stresszforrás lehet, ami negatívan befolyásolja az alvást.

● Depresszió: A Lyme-kórral élők körében gyakori a depresszió, amely szintén rontja az alvásminőséget és növeli az inszomnia kockázatát.

Alvászavarok kezelése

Az alvászavarok kezelése Lyme-kórral diagnosztizált betegeknél többdimenziós megközelítést igényel. Fontos a Lyme-kór alapbetegségének kezelése antibiotikumokkal vagy más, az orvos által javasolt kezelési módszerekkel. Emellett az alvásminőség javítására is törekedni kell, például:

● Alváshigiéné: Az alvási környezet optimalizálása, mint például a hálószoba hőmérsékletének, világításának és zajszintjének szabályozása.

● Relaxációs technikák: Meditáció, légzési gyakorlatok, és a jóga segíthet csökkenteni a stresszt és elősegíteni a pihentető alvást.

● Szakember támogatása: Alvásspecialista vagy pszichológus bevonása a kezelésbe segíthet az alvászavarok mélyebb okainak feltárásában és kezelésében.

Mivel az alvászavarok és a Lyme-kór kapcsolata összetett, így a kezelési stratégiáknak is sokrétűeknek kell lenniük. Az alvásminőség javítása nem csak a Lyme-kór tüneteinek enyhítésében segíthet, hanem az általános életminőség javításában is kulcsszerepet játszik.

Antibiotikus kezelés

A Lyme borreliosis mellett fennálló alvásproblémák megoldásához legfontosabb az alapbetegség kezelése, ami antibiotikumokkal történik. Az antibiotikus terápia típusa, időtartama és adagolása a betegség stádiumától és a tünetek súlyosságától függ. A terápiás gyakorlatban manapság egyre több figyelmet kap a kombinált antibiotikus terápia, amely különböző hatásmechanizmusú antibiotikumok egyidejű alkalmazását jelenti a betegség komplexitása miatt. A kombinált terápia célja, hogy széles spektrumú hatást fejtsen ki, és több ponton támadja a baktérium életfunkcióit: károsodásokat okozzon a baktériumban és meggátolja azt a károsodások kijavításában..

Támogató terápiák és életmódváltoztatás

A támogató terápiák széles skáláját alkalmazhatják a Lyme-kórral járó tünetek, köztük az alvászavarok kezelésére:

● Fájdalomcsillapítás: A Lyme-kórral járó fájdalmak kezelése fontos lehet az alvásminőség javításához. Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) vagy más fájdalomcsillapítók segíthetnek.

● Fizikoterápia: A mozgás javítása és a fájdalom csökkentése érdekében a fizikoterápia hasznos lehet, különösen, ha az ízületek érintettek.

● Pszichoterápia: A stressz, szorongás és depresszió kezelése pszichoterápiával hozzájárulhat az alvásminőség javításához. A kognitív viselkedésterápia pedig különösen hatékony lehet az inszomnia kezelésében.

● Akupunktúra: enyhítheti a fájdalmat és a stresszt, javíthatja az alvásminőséget

● Gyógynövények: segíthetik az elalvást és erősíthetik az immunrendszert

● Megfelelő táplálkozás: Egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend, amely gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, támogathatja az immunrendszert és javíthatja az általános jólétet.

● Fizikai aktivitás: A rendszeres, mérsékelt intenzitású mozgás elősegítheti a jobb alvást és erősítheti az immunrendszert, de fontos, hogy ne vigyük túlzásba.  

Neuropszichiátriai következmények

Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a Lyme-kór mentális tüneteket okozhat. A Lyme-kór és a neuropszichiátriai károsodások közötti összefüggés felismerése jelentős előrelépést jelent a pszichiátriában. A Lyme-kór, esetleg más, a testben lévő fertőzésekkel együtt, képes elkerülni és elnyomni az immunrendszert, valamint immunhatásokat és biokémiai változásokat okozni az agyban, ami neuropszichiátriai tüneteket vált ki. Az alvászavarok és a krónikus, enyhületlen stressz, amely e károsodásokkal jár, tovább súlyosbítja a neuropszichiátriai tüneteket.

Bransfield és munkatársai 2018-ban adatbázisokból, keresőmotorokból és klinikai tapasztalatokból merítve tekintették át a Lyme-kórral kapcsolatos jelenlegi ismereteket. A Lyme-kór patológiai hatásai fejlődési zavarokhoz és számtalan pszichiátriai betegséghez, például autizmus spektrum zavarokhoz, schizoaffektív zavarokhoz, bipoláris zavarhoz, depresszióhoz, szorongásos zavarokhoz (pánikzavar, szociális szorongásos zavar, generalizált szorongásos zavar, poszttraumatikus stressz zavar, behatoló tünetek), étkezési zavarokhoz, alvászavarokhoz, csökkent libidóhoz, függőséghez, ópioidfüggőséghez, kognitív károsodásokhoz, demenciához, epilepszia zavarokhoz, öngyilkossághoz, erőszakhoz, anhedóniához, deperszonalizációhoz, disszociatív epizódokhoz, derealizációhoz vezethetnek.

A pszichiátriai szűrővizsgálat része az alapos anamnézis, az átfogó pszichiátriai klinikai vizsgálat, a mentális állapot vizsgálata, valamint a neurológiai és fizikai vizsgálat, amelyek elősegítik a helyes diagnózis felállítását.

Összefoglalva, fontos tisztában lenni azzal, hogy az alvás nem csupán egy passzív állapot, hanem aktív, életbevágóan fontos folyamat, amely hozzájárul az egészségünk általános állapotához és a betegségekkel szembeni küzdelmünk sikerességéhez. Sok esetben az alapbetegség, a Lyme borreliosis ellátása mellett szükség van az alvásproblémák megfelelő kezelésére is.

Legolvasottabb cikkeink