• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Amerikai pereskedés egy otthoni Lyme-kór teszt miatt

Lyme borreliosis 2023.10.17 Forrás: Weborvos
Amerikai pereskedés egy otthoni Lyme-kór teszt miatt

A CDC szerint egyes laboratóriumok az FDA által nem jóváhagyott teszteket is kínálnak.

Az amerikai „LetsGetChecked” otthoni Lyme-kór tesztje egy dobozban érkezik, amelynek belsejében egy üzenet van. „Jó tudni” – áll rajta.

Egy nemrégiben indított perben a tesztről így nyilatkoznak: „tragikus következményekkel járó hamis reklám”. A springfieldi amerikai kerületi bíróságon benyújtott csoportos kereset azt állítja, hogy a LetsGetChecked teszt nem pontos, megtéveszti a vásárlókat és sérti a fogyasztóvédelmi törvényt.

Az áldozat és a TruthCures, egy kansasi székhelyű, Lyme-kórral foglalkozó nonprofit szervezet, júniusban nyújtotta be a keresetet a LetsGetChecked ellen. Esküdtszéki tárgyalást és 5 millió dolláros kártérítést követel. A vállalat „határozottan vitatja” a kereset állításait, mondta Emily Ryan, a LetsGetChecked szóvivője egy e-mailben.

Az áldozat Oppenheimert néhány évvel ezelőtt Rhode Islanden megcsípte egy kullancs, de orvosa nem észlelte a Lyme-kórt annak korai szakaszában. „Évekkel később még mindig minden nap ezzel küzdök” – mesélte. Laura Hovind, a TruthCures ügyvezető igazgatója, aki szintén megfertőződött Lyme-kórral, és szeretné elérni, hogy az emberek megbízhatóbb tesztekhez jussanak.

A vállalat tesztjeinek állításai

Az interneten árult 119 dolláros LetsGetChecked teszt olyan antitesteket azonosít, amelyek „jelezhetik a Lyme-kór jelenlétét” – áll a teszt weboldalán. A vásárló otthon ujjbegyéből vérmintát vesz, azt visszaküldi tesztelésre, majd néhány nappal később online megkapja az eredményeket.

Jim McKinney, az ügynökség szóvivője szerint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) nem hagyott jóvá semmilyen otthoni tesztet a Lyme-kór kimutatására. Vannak az FDA által jóváhagyott laboratóriumi tesztek a Lyme-kór kimutatására, de olyanok nem, amelyeknél a mintát otthon veszik – mondta McKinney. A LetsGetChecked tesztet New York államban sem szabad használni, áll az FDA honlapján.

A CDC az FDA által jóváhagyott Lyme-tesztek használatát ajánlja. A CDC szerint egyes laboratóriumok az FDA által nem jóváhagyott teszteket is kínálnak, de figyelmeztet, hogy ezek megbízhatóságáról nincs információ. A betegséget a tünetek és a betegséget terjesztő kullancsnak való esetleges kitettség alapján diagnosztizálják. A teszt akkor hasznos, „ha helyesen használják és validált módszerekkel végzik” - írja a CDC a honlapján.

„Úgy árulják, mintha az orvosi vizitet helyettesítené” – emeli ki Oppenheimer. A teszt honlapja szerint a cég orvosi tanácsot is ad: „Klinikai csapatunk készenlétben áll a tesztelési folyamat során” – írja a LetsGetChecked a honlapján – „és ha teszteredményei rendellenesek, akkor hívhat bennünket, hogy megbeszéljük az eredményeit és a következő lépéseket."

A cég arra is utasítja az embereket, hogy ha Lyme-foltjuk van, vagy neurológiai tüneteik jelentkeznek, forduljanak orvoshoz. Azt mondja, hogy a pozitív teszt további megerősítésére lehet szükség a diagnózis felállításához.

A Lyme-kór legtöbb esete antibiotikummal kezelhető, de a CDC szerint egyesek még a Lyme-kór kezelése után is fennálló tünetekről, például fájdalomról és fáradtságról számolnak be. Kezelés nélkül az embereknél idegrendszeri problémák alakulhatnak ki, és a kezeletlen emberek több mint felénél ízületi gyulladás alakul ki.

A felperesek attól tartanak, hogy egy állítólag nem pontos teszt elvégzésével az emberek nem fogják időben észrevenni a betegségüket. „A diagnosztikai eszközök megtévesztő forgalmazása közvetlenül a hétköznapi emberek számára szörnyű következményekkel jár: az emberek megbíznak az alperes tesztjében, és elszalasztják a korai diagnózis és kezelés esélyét” – áll a panaszban. A LetsGetCheckednek még ebben a hónapban hivatalos választ kell benyújtania a bíróságon.

Szerkesztői megjegyzés: Magyarországon is elérhetőek hasonló, otthon elvégezhető Lyme-kór tesztek, ám ezek megbízhatósága nem bizonyított. Olvasóinknak javasoljuk, hogy a diagnózist bízzák orvosra és validált tesztekre.

Forrás: masslive.com

Legolvasottabb cikkeink