• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Amikor összetévesztik a Lyme-kórt és a gyomorinfluenzát

Lyme borreliosis 2023.10.10 Forrás: today.com
Amikor összetévesztik a Lyme-kórt és a gyomorinfluenzát

„Ha a Lyme-kór az életed része, az életed szó szerint soha többé nem lesz ugyanaz, mint volt".

„Ha a Lyme-kór az életed része, az életed szó szerint soha többé nem lesz ugyanaz, mint volt" – mondta Chris Meloni amerikai színészaz, a „Law & Order” sorozat sztárja a today.com-nak.

A figyelmeztető jelek eleinte kissé zavaróak voltak, magyarázza Meloni, és elég sok volt belőlük. „Először azt hittük, hogy gyomorhuruttal van dolgunk” – emlékszik vissza, miközben megjegyzi: a Lyme-kórral való küzdelem nem a gyengéknek való. „Azok számára, akik szemtanúi ennek, olyan ez, mintha a szemük előtt kínoznák a szeretteiket” – mesélte családtagja elhúzódó tüneteiről.

Az antibiotikumok először úgy tűnt, hogy orvosolják a problémát, de a tünetek hamarosan visszatértek, beleértve az agyi ködöt, a fáradtságot, az ízületi fájdalmakat, a migrént és a depressziót. „Mielőtt észre vennéd, egy teljesen legyengült emberrel van dolgod” – emlékszik vissza szerettére.

Vizsgálatok litániája és a gasztroenterológusoktól a neurológusokig terjedő szakorvosi látogatások után végül megjött a diagnózis. Előtte Meloni nem sokat tudott a Lyme-kórról. Nem volt könnyű végignéznie, ahogy egy szerette egy nagyon komoly „legyengítő betegséggel” küzd. Bár családtagja állapota javul, még mindig habozik az ünnepléssel.

„Összeszeded magad, és újra meg kell másznod a hegyet” – mesélte szerette Lyme-kórjáról. – „Most, amikor a dolgok már fantasztikusak, nem akarok lemenni a hegyről”

Ezekben a napokban a színész a Global Lyme Alliance nagyköveteként a lehető legtöbb információt szívja magába. Feleségétől, Sherman Williamstől is sokat tanult, akinek „kitartása” és kérdések megválaszolása iránti elkötelezettsége inspirálta őt.

„Ha nem lett volna a feleségem, és az ő kitartása, nem jutottunk volna el a probléma végére” – mondja. Meloni azt mondja, hogy a felesége volt az első, aki felfedezte a Global Lyme Alliance-t, és hálás azért a közösségi érzésért, amit a szervezet adott nekik.

„A közösség nagyon fontos. A Globális Lyme Szövetség egy nagyon speciális közösség azoknak az embereknek, akik közvetlenül vagy mint én, másodkézből érintettek” - mondta.

A színész arra bátorít mindenkit, aki esetleg egészségügyi problémákkal küzd, hogy „legyen a saját detektívje” és tartsa fenn a pozitív hozzáállását, még ha ez nem is mindig könnyű.

„Vagy a sötétségben élsz, vagy a reményben. Azt hiszem, a remény helyett csak a fény felé kell hajolni” – figyelmeztet a színész.

Forrás: today.com 

Legolvasottabb cikkeink