• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az enyhe tél miatt már most támadnak a kullancsok

Lyme borreliosis 2020.02.12 Forrás: nool.hu
Az enyhe tél miatt már most támadnak a kullancsok

Nógrád megyében a megbetegedések száma 2018-ban 23,6 százalékos emelkedést mutatott a 2017-hez képest

Csupán a talaj menti fagyok pusztítják el a kullancsokat. Az enyhe telek miatt a vérszívók a hideg évszakokban is lesben állnak áldozataikra várva. Bár a védőoltást bármikor be lehet adatni, mégis érdemes azt már télen – a fertőzésveszélytől mentes időszakban – elvégezni vagy megkezdeni - írja a nool.hu.

A kullancsok irtására a korábban alkalmazott permetezés már nem lehetséges, mivel a vérszívók pusztítására engedélyezett irtószer jelenleg nincs a piacon. Napjainkban a kémiai kullancsirtás legfontosabb alternatíváját a megelőzésre alkalmazott egyéni védekezési módszerek jelentik. Ezek között kiemelt jelentőségű a kullancsriasztó szerek használata, valamint a bőrbe fúródott vérszívó mielőbbi felderítése és eltávolítása.

A kullancs által hordozott kórokozók átvitele jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva történik. Éppen ezért kell gondosan átvizsgálni azokat a bőrfelületeket – elsősorban a hajlatokat és a deréktájékot –, ahová az élősködők előszeretettel befúrhatják magukat. Az imágó a vérszívás megkezdésekor anyajegyre is hasonlíthat, ezért érdemes nagyon odafigyelni a kereséskor… – mondta a Nool.hu kérdésére Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője hozzátette: az eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg, anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A megragadott vérszívót egy határozott mozdulattal kell kihúzni a rögzülési pontból. Az eltávolításhoz speciális eszköz is vásárolható, szükség esetén azonban két körmünk közé fogva, gyengén csavaró mozdulattal is kihúzható az élősködő.

...

Rövidesen már fertőz az élősködő

Nógrád megyében a Lyme-kór megbetegedések száma 2018-ban 23,6 százalékos emelkedést mutatott a 2017-hez képest: tavalyelőtt 183, míg három évvel ezelőtt 148 fertőzést jelentettek be. A legtöbb esetet a nyári időszakban – május és július között – regisztrálták, februárban és márciusban nem volt fertőzött. Két éve kettő kullancsencephalitis megbetegedés fordult elő, mindkét beteg maradványtünetek nélkül meggyógyult. Igen magas számban, 507-en részesültek 2018-ban a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltásban a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok által. A védőoltásban főként azon dolgozókat – például erdészeket, vadászokat – kell részesíteni, akiknél a munkavégzés alkalmával a vírussal történő fertőzés nem zárható ki.

Legolvasottabb cikkeink