• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Az enyhe tél miatt már most támadnak a kullancsok

Lyme borreliosis 2020.02.12 Forrás: nool.hu
Az enyhe tél miatt már most támadnak a kullancsok

Nógrád megyében a megbetegedések száma 2018-ban 23,6 százalékos emelkedést mutatott a 2017-hez képest

Csupán a talaj menti fagyok pusztítják el a kullancsokat. Az enyhe telek miatt a vérszívók a hideg évszakokban is lesben állnak áldozataikra várva. Bár a védőoltást bármikor be lehet adatni, mégis érdemes azt már télen – a fertőzésveszélytől mentes időszakban – elvégezni vagy megkezdeni - írja a nool.hu.

A kullancsok irtására a korábban alkalmazott permetezés már nem lehetséges, mivel a vérszívók pusztítására engedélyezett irtószer jelenleg nincs a piacon. Napjainkban a kémiai kullancsirtás legfontosabb alternatíváját a megelőzésre alkalmazott egyéni védekezési módszerek jelentik. Ezek között kiemelt jelentőségű a kullancsriasztó szerek használata, valamint a bőrbe fúródott vérszívó mielőbbi felderítése és eltávolítása.

A kullancs által hordozott kórokozók átvitele jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva történik. Éppen ezért kell gondosan átvizsgálni azokat a bőrfelületeket – elsősorban a hajlatokat és a deréktájékot –, ahová az élősködők előszeretettel befúrhatják magukat. Az imágó a vérszívás megkezdésekor anyajegyre is hasonlíthat, ezért érdemes nagyon odafigyelni a kereséskor… – mondta a Nool.hu kérdésére Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője hozzátette: az eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg, anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A megragadott vérszívót egy határozott mozdulattal kell kihúzni a rögzülési pontból. Az eltávolításhoz speciális eszköz is vásárolható, szükség esetén azonban két körmünk közé fogva, gyengén csavaró mozdulattal is kihúzható az élősködő.

...

Rövidesen már fertőz az élősködő

Nógrád megyében a Lyme-kór megbetegedések száma 2018-ban 23,6 százalékos emelkedést mutatott a 2017-hez képest: tavalyelőtt 183, míg három évvel ezelőtt 148 fertőzést jelentettek be. A legtöbb esetet a nyári időszakban – május és július között – regisztrálták, februárban és márciusban nem volt fertőzött. Két éve kettő kullancsencephalitis megbetegedés fordult elő, mindkét beteg maradványtünetek nélkül meggyógyult. Igen magas számban, 507-en részesültek 2018-ban a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltásban a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok által. A védőoltásban főként azon dolgozókat – például erdészeket, vadászokat – kell részesíteni, akiknél a munkavégzés alkalmával a vírussal történő fertőzés nem zárható ki.

Legolvasottabb cikkeink