• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az új CME kurzus a Lyme-kórra összpontosít Írországban

Lyme borreliosis 2023.02.06 Forrás: Weborvos
Az új CME kurzus a Lyme-kórra összpontosít Írországban

Az ír vérbankból származó szérumminták közül minden ötödikben kimutatták a Borrelia burgdorferivel szembeni antitestek jelenlétét.

Az Invisible International újonnan megjelent orvosi oktatási kurzusában egy dublini fertőző betegségekkel foglalkozó orvos-kutató riadót fúj a kullancsok által terjesztett betegségek írországi alulszámlálásával és alulkezelésével kapcsolatban, valamint megemlítette a kockázatot, amelyet ez az ország vérellátására jelent.

A „Felhívás nemzetközi együttműködésre és adatmegosztásra a klinikai lövészárkokból” című kurzust Dr. Jack Lambert, az orvosi és fertőző betegségek professzora, a Mater és Rotunda kórházak, valamint a dublini University College of Dublin School of Medicine tanára tartja Dublinban, Írországban. Ő a skóciai Lyme Resource Centre alapítója és az Invisible tudományos tanácsadó testületének tagja.

A tanfolyamon Dr. Lambert tanulmányokat idéz, amelyek szerint: a szokásos kétlépcsős antitest-tesztek az igazolható Lyme-betegek több mint 50%-át kihagyják.

Az ír vérbankból származó szérumminták közül minden ötödikben kimutatták a Lyme-kór baktériumával, a Borrelia burgdorferivel szembeni antitestek jelenlétét. Az Írország hat helyszínén gyűjtött kullancsokban a borrelia fertőzés általános aránya 5% volt, a kullancsgyűjtés helyétől függően 2% és 12% között változott. A leggyakrabban kimutatott fajok a B. garinii (70%), majd a B. valaisiana (20%) és a B. miyamotoi (10%) voltak. Mindegyik Borrelia faj emberi megbetegedést okoz, és ez az első alkalom, hogy a B. miyamotoi-t kimutatták Írországban.

„A legtöbb ember nem emlékszik kullancscsípésre, sokaknál nem jelentkezik a körkörös vörös kiütés, és sokaknak nem ajánlják fel a Lyme-tesztet. A valóban fertőzöttek esetében a Lyme-antitest-teszt érzéketlen. Amíg a klinikai esetek fokozott felügyeletét és a diagnosztikai tesztek érzékenységének javítását nem végezzük el, addig a Lyme-kór és a társfertőzések száma aluljelentett lesz” – mondta Dr. Lambert.

Nagymértékben korlátozott Lyme-követés

Dr. Lambert rávilágít az írországi Lyme-kór nyomon követésének egy nagy hibájára is: A jelentéstétel csak a betegség legsúlyosabb neurológiai megnyilvánulásaira vonatkozóan kötelező, azaz olyan betegek esetében, akiket kórházba vettek fel, és akiknél gerinccsapolást végeztek, amely specifikus eltéréseket mutat az agyi gerincvelői folyadékban.

További témák között szerepel a Lyme-kór megbetegedések alulértékelése Kanadában és az Egyesült Királyságban, a Lyme-kór földrajzi elterjedése Európában, valamint a betegek tünetspecifikus kezelésének szükségessége ahelyett, hogy egyformán érvényes irányelveket használjanak.

A továbbiakban bizonyítékokat idéz arra vonatkozóan, hogy a hosszabb antibiotikum-kombinációkkal történő kezelés jobb eredményeket hoz a betegek számára.

Ezt az ingyenes, akkreditált orvosi továbbképzést (CME) a Montecalvo Alapítvány által finanszírozott Láthatatlan Oktatási Kezdeményezés (Invisible Education Initiative) biztosítja.

Forrás: Lymedisease.org

Legolvasottabb cikkeink