• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csavarni vagy húzni? A kullancsok helyes eltávolítása

Lyme borreliosis 2023.05.08 Forrás: orf.at
Csavarni vagy húzni? A kullancsok helyes eltávolítása

Ne pusztítsuk el a kullancs testét, mert akkor a kórokozók a sebbe kerülhetnek!

A kullancsok ismét megjelentek a természetben. Megfelelő ruházattal és rovarirtó spray-vel bizonyos mértékig távol tarthatjuk a bosszantó élősködőket. Ha mégis megcsíp bennünket egy kullancs, azt a lehető leggyorsabban el kell távolítani. Csavarás, rázás vagy egyszerűen csak kihúzás – Georg Duscher, az osztrák Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség (AGES) munkatársa elmagyarázza, hogyan lehet a legegyszerűbben kiszedni a kullancsot a bőrből.

Ausztriában maroknyi kullancsfaj létezik, a leggyakoribb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus, 95 százalék). A parazita gazdatestet keresve a föld felett 50 centimétertől egy méterig a fűben és a bokrokban ólálkodik.

A közönséges kullancs letörölhető

Ha egy állat vagy ember arra jár, és a bokrokat súrolja, a parazita megtapadhat. A kullancsok nem tudnak megcsípni a ruházaton keresztül, de megtapadhatnak rajta, és felkúsznak a bőr egy megfelelő, jó vérellátású pontjára. A kullancsok nem tudnak a fákról leugrani vagy leesni, ezért közvetlen érintkezésre van szükségük.

Először felsérti a bőrt, majd megharapja

A kullancsoknak éles szélű szájszervük és egy szúrós ormányuk, úgynevezett hypostomájuk van. De vajon harapnak vagy csípnek? „Valójában azért hívják kullancscsípésnek, mert a kullancsok először megkarcolják a bőrt a kis szájszervükkel, majd megszúrják a tüskés proboscisszal” – meséli Georg Duscher.

Az AGES figyelemmel kíséri Ausztriában a kullancsok terjedését, és kutatásokat végez az újonnan bevándorolt kullancsfajokkal, valamint a kullancsok által terjesztett kórokozókkal kapcsolatban.

Ne használjunk olajat vagy ragasztót a kullancson

Miután felfedeztük a kullancsot, semmiképpen sem szabad – ahogyan azt korábban gyakran javasolták – olajat vagy ragasztót önteni rá, hogy látszólag megfojtsa. „A kullancsok megfojtása hosszadalmas folyamat, ugyanis akár két-három hétig is életben maradhatnak a víz alatt” – mondja Duscher.

A kullancs kihúzásához vagy csipeszt, speciális kullancshorgot vagy kártyát használhatunk, esetleg egyszerűen csak  kézzel távolítsuk el. Az egyetlen fontos dolog, hogy ne érintkezzünk a testnedveikkel. A kullancs kihúzásakor tehát kerülni kell a kullancs elpusztítását vagy összenyomását.

Húzni vagy csavarni – elvileg mindegy

„Húzás vagy csavarás, elvileg mindegy, csak az a fontos, hogy a kullancsot a lehető leggyorsabban eltávolítsuk” – mondja Duscher. Mindkét módszer sikeres lehet. Az egyetlen fontos dolog, hogy ne pusztítsuk el a kullancs testét, mert akkor a kórokozók a sebbe kerülhetnek. Ha a kullancsot kissé megforgatjuk, vagy óvatosan előre-hátra mozgatjuk, miközben kihúzzuk, az segíthet abban, hogy a szúrószálak jobban leoldódjanak. A kullancs eltávolítása után fertőtleníteni kell a csípés helyét.

Öljük meg, vagy ragasszuk le és dobjuk ki

Miután a kullancsot eltávolítottuk, meg kell szabadulni tőle. A WC-n lehúzni nem megoldás, mivel azt túlélheti, és esetleg újra kimászhat és újra megcsíphet valakit. A kullancsot nem szabad az ujjainkkal sem összenyomni, mert így közvetlenül érintkezhetünk a váladékával. Az egyik lehetőség, hogy a kullancsot papírba hajtogatjuk, majd egy pohárral határozottan végigsimítunk rajta, hogy összenyomjuk. Az égetés is egy lehetőség, illetve az is, hogy a vérszívót két ragasztószalag-csík közé rögzítjük, hogy ne tudjon kiszabadulni, majd a háztartási hulladékba dobjuk.

(Érdemes a kullancsot bevizsgáltatni, Magyarországon erre pédául az Istenhegyi Géndiagnosztikán van lehetőség - a szerk.)

Csíkos lábak

A trópusi óriáskullancs a csíkos lábakról ismerhető fel. A jövőben valószínűleg még nagyobb méretű kullancsokra kell számítanunk ebben az országban. „Jelenleg egy új kullancsfaj, az úgynevezett trópusi óriáskullancs megjelenését figyeljük meg, amelyet a vándormadarak hoznak be” – mondja Duscher.

Ausztriában és más európai országokban először 2018-ban mutatták ki, azóta minden évben egy-három óriás trópusi kullancsot fedeztek fel. Idén január végén már Vorarlbergben is találtak egy példányt. Csíkos lábáról könnyen felismerhető.

Táplálkozás után 2,5 centiméteres

Míg a közönséges kullancs 3-4 milliméteres, addig az óriás kullancs 4-6 milliméteres, sőt, táplálkozás után akár a 2,5 centiméteres méretet is elérheti. „Igen, ezek a kullancsok sokkal nagyobbak. A jó hír, hogy így könnyebben észrevehetjük őket” – mondja Duscher.

A rossz hír az, hogy más, nagyon veszélyes kórokozókat, például a foltos lázat vagy a krími-kongói lázat is terjeszthetik. Ausztriában vizsgált óriáskullancs azonban még nem hordozott ilyen kórokozót.

Az óriáskullancs aktívan vadászik és üldözi áldozatait

És van még egy rossz hírünk. „A trópusi óriáskullancs aktívan vadászik, van szeme és üldöz is. Ez egy egészen más vadászati stratégia és egy egészen más gazdakereső stratégia, mint a közönséges kullancsé” – mondja Duscher.

A paraziták akár kilenc méter távolságból is képesek érzékelni áldozatukat, és ha szükséges, több mint száz méteren keresztül üldözik azt. Viszonylag hosszú lábaiknak köszönhetően nagyon gyorsan tudnak mozogni.

Jelentse a trópusi kullancsokat!

Az osztrák AGES a lakosság támogatását kéri a trópusi kullancspopuláció szemmel tartása érdekében. „Ha bárki lát egy nagyon nagyméretű, hosszú csíkos lábú kullancsot, kérjük, fényképezze le, küldje el nekünk e-mailen, és őrizze meg azt” – mondja Duscher. „Így jobban nyomon tudjuk követni a terjedését, és szükség esetén a kullancsokat is meg tudjuk vizsgálni az említett kórokozókra.”

Forrás: orf.at

Legolvasottabb cikkeink