• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egyre növekszik a Lyme-kór esetek száma az Egyesült Királyságban

Lyme borreliosis 2023.06.01 Forrás: Daily Mail
Egyre növekszik a Lyme-kór esetek száma az Egyesült Királyságban

Interaktív térkép mutatja a kullancsok által terjesztett betegséget, a Lyme-kórt Anglia délnyugati részén.

A Borrelia burgdorferi baktériumot, amely a csípés körül általában körkörös vörös kiütéseket, valamint lázat, fejfájást és fáradtságot okoz, tavaly több mint 1000 embernél mutatták ki az Egyesült Királyságban. Ez a szám azonban csak a laboratóriumban megerősített fertőzéseket mutatja, nem tartalmazza azt a több ezer beteget, akik Lyme-kórban szenvednek, de nem vizsgálják meg őket. A szakértők arra kérik az embereket, hogy tavasszal és nyáron fokozott óvatossággal és megfelelő figyelemmel menjenek ki a szabadba, és arra figyelmeztetnek, hogy az egykor ritka betegség egyre gyakoribb Anglia szerte.

Az Egyesült Királyságban 1985-ben észlelt első megerősített eset óta a Lyme-kór regisztrált előfordulása folyamatosan növekszik.  Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) 2022-re vonatkozó adatai szerint Angliában és Walesben 1156 laboratóriumban megerősített Lyme-kóros eset volt.

Az ország közel háromnegyedében (72,6 százalékában) regisztráltak fertőzést tavaly, és Anglia több mint 300 régiójából mindössze 84 maradt Lyme-kór mentes. Somerset volt a legsúlyosabban érintett része az országnak, ahol 32 esetet regisztráltak, ezt követte Dorset (21), Bristol (20) és Wiltshire (19). Bath és Északkelet-Somerset (17), Hammersmith és Fulham (17), Winchester (16) és New Forest (15) szintén több mint egy tucat esetet regisztrált, akárcsak Somerset West és Taunton (15).

De ezeken a laboratóriumban megerősített eseteken kívül a bakteriális fertőzés a becslések szerint évente 1000-2000 további megbetegedést okoz.

Ennek eredményeként a Lyme Disease UK jótékonysági szervezet szerint Angliában és Walesben évente 3-4 ezer embert érint a Lyme-kór. A szervezet azonban figyelmeztet arra, hogy ez még mindig csak konzervatív becslés. A betegséggel kapcsolatos ismeretek hiánya és a téves diagnózisok miatt ennél sokkal több lehet a valós eset. A BMJ Open című folyóiratban 2019-ben megjelent kutatási tanulmány szerint a hivatalos statisztikáknál háromszor magasabb lehet a szám.

Natasha Metcalf, a Lyme Disease UK társalapítója és elnöke arra buzdítja az embereket, hogy védekezzenek a betegség ellen. Kijelentette: „Nem azt szeretnénk, hogy az emberek féljenek a szabadban való szórakozástól, hanem azt, hogy az emberek a tényekkel és a szükséges tudással felvértezve menjenek ki, hogy megvédjék magukat és másokat a Lyme-kórral szemben.”

„A korai felismerés kulcsfontosságú, és az üzenet eljuttatása a nyilvánossághoz még inkább az. A baktériumot a kullancsok terjesztik, amelyek az Egyesült Királyság minden megyéjében megtalálhatók, de főként az erdők füves területein, a városi parkokban és kertekben élnek.”

Úgy vélik, hogy az Egyesült Királyságban a kullancsok mintegy 10 százaléka hordozza a Lyme-kórt, a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott fertőzést, amely a csípésükkel terjed.

Forrás: Daily Mail

Legolvasottabb cikkeink