• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pályázat diabéteszes gyerekekkel foglalkozó szervezetek számára

Egészségpolitika 2023.06.01 Forrás: MTI
Pályázat diabéteszes gyerekekkel foglalkozó szervezetek számára

Egy pályázó legfeljebb harmincmillió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet.

Kétszázmillió forintos kormányzati támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabéteszes gyermekekkel foglalkozó szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-vel.

Mint írták, Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, amely egy állandó kontrollt igénylő anyagcserezavar. A kormány kiemelten figyel rájuk, hiszen fontos, hogy az érintett gyermekek biztonságban élhessenek, ők és családjuk minden információt megkapjon a diabéteszről, valamint az életminőségük javulását elősegítő teendőkről. Ezt szolgálja az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási feladatok támogatását célzó kétszázmillió forintos keretösszegű pályázat is, amelyre civil szervezetek jelentkezhetnek június végéig - közölték.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Családokért Felelős Államtitkársága által kiírt pályázat célja az, hogy az 1-es típusú diabétesz jellemzői, a kezelés lehetséges módja a lakosság széles körében ismertté váljon, így az érintetteket ne érje hátrányos megkülönböztetés, és lehetőségeik tovább bővüljenek - tájékoztatott a tárca.

Felidézték, hogy az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási feladatok támogatását célzó pályázatot már negyedik alkalommal hirdette meg a családokért felelős államtitkárság. Ennek eredményeképpen számos kiadvány, tájékoztató anyag, tartalom jelent meg, amelyek segítségével az érintett családok, valamint már a legkisebb kortól a gyermekek is pontos, hiteles és számukra is érthető információkhoz juthatnak az 1-es típusú cukorbetegségről, például a megfelelő étrendről, a vércukorszint mérésének módszereiről, az inzulinpótlást segítő eszközök használatáról.

Idén is olyan civil szervezetek nyújthatnak be pályázatot, amelyek alapító okiratukban, alapszabályukban 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási alapfeladatokat és célokat rögzítettek. A pályázati kiírás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján a www.emet.gov.hu linkre kattintva érhető el. Egy pályázó legfeljebb harmincmillió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet. A tavalyi pályázaton húsz szervezet nyert el támogatást - olvasható a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében.