• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hogyan hívják fel a figyelmet a long-COVID-osok a Lyme-kórra?

Lyme borreliosis 2022.11.08 Forrás: Weborvos
Hogyan hívják fel a figyelmet a long-COVID-osok a Lyme-kórra?

A járvány által kiváltott empátiaváltás reményteljes jövőt ad ezeknek a krónikus betegséggel küzdő harcosoknak.

Ha a 34 éves Rebecca Niziolt a Lyme-kór előtti életéről kérdezzük, arra emlékszik, hogy végtelen energiával ugrált körülöttünk. Életvezetési tanácsadó és jógaoktató, a napirendjét túrákkal, pilates edzésekkel, sok ügyféllel, barátokkal és hétvégi kiruccanásokkal töltötte meg.

Aztán 2020 júliusában érezte, hogy valami megváltozott.

Nyakfájással és fejfájással kezdődött. Eleinte ezeket annak mellékhatásaként könyvelte el, hogy órákon át autózott Chicagóból Coloradóba, családlátogatásra. A következő hetekben azonban egyre többször jelentkeztek nála náthaszerű tünetek. A világjárvány a kezdeti hónapjaiban járt, így az első gondolata a COVID volt. De a tesztek negatívak voltak.

Egy hónapig nem tudott jógázni. „Napi 20 órát feküdtem az ágyban” – mondja. Az orvosa magányra és a világjárványhoz kapcsolódó szorongásra gyanakodott, de a megérzései azt súgták neki, hogy ez valami más. Valami sokkal fizikálisabb, és soha véget nem érő betegség. Rebecca több mint egy évig nem tudta meg, hogy Lyme-kórral küzd, míg végül el nem jutott egy Lyme-szakértő orvoshoz, és a laboreredményei megerősítették a diagnózist.

Hozzá hasonlóan sokan, akikre az elmúlt években hosszú ideig tartó COVID, Lyme-kór vagy akár mindkettő hatással volt, rájöttek, hogy hasonló történetet mesélnek. Megváltozott az empátia a krónikus betegségben szenvedő és autoimmun betegek iránt, akik a nem specifikus tünetek körforgásában ragadtak, amelyekkel az orvosi szakértők nem teljesen tudják, hogy mit kezdjenek – mondja Niziol, aki ma is kezeli saját Lyme-kórját.

A sok, még megoldásra váró rejtély ellenére az orvosok és a betegek is egyetértenek abban, hogy a szenvedés valós – ahogyan a komoly szemléletváltás is, mondja Dr. Robert Kalish, reumatológus, a Tufts Medical Center Lyme-kór klinikájának igazgatója. „A világjárvány segített az embereknek felfogni, hogy elkaphatunk egy fertőzést, elpusztíthatjuk az eredeti okozót, és mégis maradandó következményei lehetnek az okozott károknak – még akkor is, ha ezt nehéz kimutatni vagy megérteni” – mondja.

A Lyme-betegek akár 20 százaléka is arról számol be, hogy a tünetei visszatérnek, vagy soha nem múlnak el igazán.

„Amikor beteg vagy, akkor vágysz a megerősítésre. Az elismerés nagyobb esélyt ad az ellátásra, nem beszélve arról, hogy méltóságteljesebbé teszi a valóságot. Sok a hasonlóság a tapasztalatokban a hosszútávú betegek és a hozzám hasonló krónikus betegségben szenvedők között, akiket félreértettek vagy félrediagnosztizáltak” – mondja Niziol. „Lehet, hogy nekem nem az van, ami neked, de azonosulok, és mélyen együtt érzek veled.”

Az egyik krónikus betegség esetében elért haladás pedig előrelépést jelent a többiek számára. A hosszú ideje tartó COVID-betegeket ugyanazokkal a beavatkozásokkal kezelik, amelyek a tartós Lyme-tünetek esetében is beváltak. Dr. Kelley szerint nyilvánvalóvá válik a hasonlóság abban, hogy ezek a betegségek hogyan hatnak az immunrendszerre.

„A betegek tudatossága és érdekérvényesítése innen tovább fog nőni” – mondja. – „Új megelőző intézkedéseket fogunk látni, hogy az emberek gyorsabban visszakapják az életüket.” A tartós betegségben szenvedő emberekkel való személyes kapcsolat megmentő lehet, teszi hozzá Niziol. Az Instagramon keresztül üzenetet váltott olyan emberekkel, akik segítettek neki podcastokat és érdekvédelmi csoportokat találni. Hónapok óta tart a kezelés, Niziol hajtja magát, hogy újra aktív maradjon, és továbbra is optimista. „Nem fogom figyelmen kívül hagyni a nehéz részeket, vagy minimalizálni őket” – mondja. – „De több megértéssel, több empátiával van remény”.

Forrás: Women’s Health Magazine

Legolvasottabb cikkeink