• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogyan segített a „Walk the Lyme” megírása a gyógyulásban?

Lyme borreliosis 2024.02.15 Forrás: Weborvos
Hogyan segített a „Walk the Lyme” megírása a gyógyulásban?

A Love, Hope, Lyme podcast egyik adásában a Lyme-túlélő TJ Nelson arról beszél, hogyan segített neki egy könyv megírása a gyógyulásában – Fred Diamond írása.

„Néhány évvel ezelőtt, amikor elhatároztam, hogy többet megtudok a Lyme-kórról, minden könyvet elolvastam róla, amit csak találtam. Itt egy link egy bloghoz, amit 2021-ben írtam a 12 kedvencemről. Három kategóriába soroltam őket. Volt néhány átfogó és jól kutatott könyv, jellemzően Lyme-szakértő orvosok által írtak. Sok hiánypótló könyv is volt, amelyek olyan témákkal foglalkoztak, mint az étrend, a tudatosság és a konkrét kezelések, például gyógynövényekkel. Harmadszor, voltak a személyes gyógyító könyvek, amelyeket néhány esetben olyan hírességek írtak, akik tartósan fennálló Lyme-kórral küzdöttek. Ezek gyakran szívszorítóak, részletesek és érzelmesek” – mesélte TJ Nelson.

TJ új könyve, a Walk the Lyme: From Knocking on Death's Door to Building a Multimillion-Dollar Business illik ebbe a kategóriába. Ez egy bátor beszámoló a küzdelmeiről, kihívásairól és sikereiről. Nagyon inspiráló volt, és sok Lyme-túlélőnek segíthet a gyógyulás útján.

Miért írta a könyvet?

TJ azt mondja: „A könyv megírásának lényege az volt, hogy visszaadjuk a pénzt. A Lyme-kórral a legnagyobb magányt éltem át, amit valaha is éreztem. A könyvet azért írtam, hogy segítsek valakinek, aki elolvassa, hogy azt mondja: „Király, nem én vagyok az egyetlen. Lesz benne olyan dolog, ami ötleteket ad nekik, hogy mi az, ami az ő problémájukat is megoldja.”

Eredetileg akkor találkoztam TJ-vel, amikor 2021-ben interjút készítettem vele a Sales Game Changers podcastomhoz. Ebben a műsorban olyan értékesítési szakemberekkel készítek interjúkat, akik annak ellenére sikeresek, hogy kullancsbetegséggel küzdenek. Annyi értéket nyújtott az interjúban, hogy a leirat nagy részét beillesztettem a „Love, Hope, Lyme: Amit a krónikus Lyme-túlélőt szerető családtagoknak, partnereknek és barátoknak tudniuk kell”.

A podcastban beszél arról, hogy milyen szintű elkötelezettségre és sürgősségre volt szüksége ahhoz, hogy növelje a napenergia-üzletét, miközben Lyme-kórral küzdött. Azt a hasonlatot használja, hogy az értékesítés növelése érdekében több száz hívást kényszerített magára, annak ellenére, hogy ez nehéz, és a legtöbb ember nem akarja megtenni. Ahhoz, hogy bővítse vállalkozását, meg kellett erőltetnie magát, és olyan tevékenységeket kellett végeznie, amelyeket gyakran nem akart, ami analóg volt a Lyme-fertőzésből való felépülésével.

„A Lyme-betegek elképzelhetetlen szinten küzdenek a negatív gondolatokkal. Fáradtsággal küzdenek, ami mindent megnehezít. Még a fogmosás is olyan érzés lehet, mintha maratont futnál, ha ennyire rosszul vagy” – mondja.

„Depresszió és zavartság van. Valószínűleg nem osztották meg velük teljesen azt a pokoli szintet, amin keresztülmennek, mert a körülöttük lévő emberek nem tudják kezelni. Ha egy Lyme-kóros embernek állandóan fájdalmai vannak, azt magának kell megtartania. Különben túl nehéz és túl sötét. Sokszor rendkívül sötét helyekre kerülnek.”

Hogyan támogathatják legjobban a család és a barátok a szeretteiket?

TJ szerint a Lyme-járvány összezavarhatja a családot és a barátokat, akik nem szenvednek a betegségben.

„A Lyme-utazás során voltak hullámvölgyek, és megtanultam, hogy a hullámvölgyeket ne osszam meg annyira, mert akkor az emberek azt hinnék, hogy jobban vagy, és összezavarodnak, amikor visszaesel” – mondja.

Azt mondja, amikor jobban érezte magát és volt energiája, az emberek azt hitték, hogy meggyógyult, aztán szkeptikusak voltak, amikor bekövetkezett az elkerülhetetlen visszaesés.

„Most már jól vagyok, de még mindig van néhány dolog, amivel foglalkozom” – mondja. – „De öt éven keresztül folyamatosan, megállás nélkül öngyilkossági gondolataim voltak. Ezek körülbelül egy évvel ezelőtt elmúltak.”

Azt javasolta, hogy a barátok és a családtagok ne osszák meg a kezelési javaslataikat, bármilyen őszinték is legyenek azok. „Ne mondjanak olyanokat, hogy „A barátom ismer egy növényt, ami meggyógyít”, vagy „Csak szedj doxiciklint”.

A Lyme annyira különböző, annyira változó minden egyes túlélőnél. Bármit is tudsz a Lyme-ról, az nagyon különbözhet attól, amit ez a személy tapasztal vagy tapasztal a társfertőzések kombinációjával, azzal, ahogyan az hatással van rá. Amikor az emberek tanácsot adnak, már nem veszem magamra. Csak arra gondolok, hogy „Nem sokat tudsz a Lyme-ról, de ez rendben van”.

Azt mondta, a családnak és a barátoknak sok lelki gyötrelemmel kell számolniuk. „Sok olyan dolog lesz, amit nem fogtok megérteni. Vad, őrült dolgokat fogok csinálni, amik valószínűleg furcsának tűnnek. A Bartonella sok dühöt jelent számomra. Lehet, hogy sok olyan dolgot csinálnak, ami úgy tűnhet, mintha eltaszítanék az embereket, de nem így van.”

Feltételezi: „Sokszor a Lyme esetében csak arra van szükséged, hogy együtt legyél valakivel, és jól érezd magad vele. A barátaim, akik viccelődtek velem, de ugyanakkor ott voltak mellettem, és ez egy jó kombináció volt. Ahelyett, hogy úgy éreztem volna, hogy valami furcsa, sérült ember vagyok, ők csak viccelődtek, de ugyanakkor ott voltak mellettem.”

Hozzászokni a jó érzéshez

„Vannak időszakok, amikor jól érzem magam, és meg kell tanulnom, hogyan kezeljem a jó érzést, mert ez idegen. Például kaptam egy kis energiát és csináltam néhány dolgot, de aztán egy kicsit megütöttem magam. Szinte olyan érzés, mintha egy rab kiszabadulna a cellájából. Mindent meg akarok tenni, de emlékeztetned kell magad arra, hogy még mindig gyógyulóban vagy.”

TJ azt mondja, azért írta a könyvet, hogy búcsút mondjon a Lyme-kórnak.

„A teszteredményeim azt mutatják, hogy a Lyme már nem aktív, de a Bartonella még mindig ott van. Amit én csinálok, az a mitokondriumok újjáépítése, a károk helyreállítása, megtanulom, hogyan tartsam a testemet koherens, egészséges állapotban. De most, ahhoz képest, ahogyan korábban éreztem magam, annyira örülök, hogy nem adtam fel, mert sokkal jobb."

Azt javasolja: „Próbáljatok ki továbbra is mindent, és haladjatok előre. Ha valami nem működik, akkor próbálj ki valami mást. Akkor tanulsz valamit, amikor a dolgok nem működnek. Csak menj tovább, ígérem, megéri.”

A Love, Hope, Lyme Podcast összes epizódját ide kattintva vagy a YouTube-on hallgathatod meg.

Forrás: https://www.lymedisease.org/walk-the-lyme-tj-nelson/

Legolvasottabb cikkeink