• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Időzített bomba

Lyme borreliosis 2023.11.06 Forrás: Weborvos
Időzített bomba

A Manchester United egykori sztárja elárulta, hogyan menekült meg a halál elől, a horrorisztikus lelet után.

2016-ban a Manchester United korábbi sztárja, Karel Poborsky megkezdte nyugdíjas éveit. Mintegy tíz évvel azután, hogy utoljára kötötte be a cipőjét a cseh České Budějovice csapatában, nagy, bozontos szakállt növesztett, beutazta a világot, és látszólag élvezte az életet. Ám egy súlyos betegség miatt az 1996-os Európa Bajnokság hőse az életéért küzdött.

Poborsky kórházba került, miután a lehető legszerencsétlenebb módon kapta el a Lyme-kórt: a hosszú fürtjeiről elhíresült focistának kullancs lakott a szakállában. Az élősködő megcsípte és megfertőzte őt, és ezzel kezdetét vette a horrorisztikus rémálom.

Kórház és kóma

Poborsky azonnali orvosi ellátásra szorult. Kórházba kellett szállítani, miután olyan fertőzést kapott, amely miatt az arca lebénult, a szeme pedig túlérzékeny lett a fényre. Az orvosok mesterséges kómába helyezték, hogy a szervezete megerősödhessen. Felépülése előtt három hétig egy sürgősségi osztályon, karanténban volt.

A 118-szoros válogatott labdarúgó, aki 48 alkalommal játszott Sir Alex Ferguson alatt az angol nemzeti csapatban, később megnyugtatta a rajongókat a Facebookon, hogy túl van a nehezén. Egy általa megosztott fotón az arcának egyik fele tisztára borotvált, a másik még mindig borostás volt.

Poborsky 2019-ben a The Guardiannekadott interjúban beszélt rémálmáról. Elárulta, hogy ha egy nappal később látják el, meghalt volna. „Ha egy nappal később érkezem a kórházba, ez az interjú nem készült volna el” – mondta. – „Túl későn érkeztem a kórházba ahhoz, hogy kiderítsék a fertőzés gyökerét; rögtön mesterséges kómába helyeztek. Miután felébredtem, megkérdezték a nevemet és a hét napjait. Az összes arcizmom lebénult – megfertőzte valami az agyam. Három hetet töltöttem karanténban a kórházban, erős antibiotikumokat kaptam. Nem tudtam enni, a szememet le kellett takarnom, mert nagyon érzékeny voltam a fényre. Nagyon féltem.”

Teljes felépülés

Szerencsére Poborsky teljesen felépült a Lyme-kórból. Az elmúlt években a középpályás visszatért az Old Traffordra, hogy több jótékonysági mérkőzésen is játsszon. Még 2022-ben a Manchester United Legends ellen a Liverpool Legends színeiben lépett pályára. Ezt megelőzően, 2019-ben David Beckham mellett szerepelt a Manchester United Legendsben a Bayern München ellen, Andy Cole mellett pedig a Barcelona Legends elleni mérkőzésen. Még régi főnökével, Sir Alex Fergusonnal is összefutott. A pillanatot egy Instagramra feltöltött fotóval örökítette meg Poborsky, a következő képaláírással: „A főnököm. Köszönöm szépen ezt a meccset!”

Vele kapcsolatban mindig is emlékezni fognak arra, amikor az 1996-os angliai Európa-bajnokságon a Cseh Köztársaság színeiben szerepelt. A Portugália elleni negyeddöntőben szerzett híres gólja a torna egyik legjobbja volt. Sir Alex Fergusont ez arra ösztönözte, hogy 3,6 millió fontot költsön Poborskyra, aki annak ellenére, hogy David Beckham mellett másodhegedűs volt, 1996-98 között a szurkolók kedvencévé vált.

Nem ő az egyetlen sportcsillag

Az évek során olyan nagynevű hollywoodi sztárokat is megbetegített a Lyme-kór, mint Ben Stiller és Richard Gere. De az angol rögbilegenda, Matt Dawson számára is majdnem olyan pusztító volt, mint  Poborsky esetében. Többszörös szívműtéten és 18 hónapos kezelésen kellett átesnie, miután megcsípte egy fertőzött kullancs.

Dawson így nyilatkozott: „Ma is rendszeresen járok kontrollvizsgálatokra, úgy tűnik, a műtétek után sokkal jobban vagyok, de még mindig szabálytalan a szívverésem, amit figyelnem kell. Az életmódom megváltozott, nem tudok annyit mozogni, nem tudok annyit társaságba járni, mint szeretnék, és ehhez kénytelen vagyok alkalmazkodni.”

Forrás: The Sun

 

Legolvasottabb cikkeink