• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kullancscsípés által tönkretett életek

Lyme borreliosis 2023.06.08 Forrás: Weborvos
Kullancscsípés által tönkretett életek

A Lyme-kór Angliában is szedi áldozatait, az érintettek hangsúlyozzák: kulcsfontosságú a korai diagnózis. 

Az angliai Vicky Hamlin lelkes utazó és sportoló volt, nagy társasági élettel. A 38 éves cheltenhami nő elmondása szerint ma már alig hagyja el az ágyát, alig alszik és alig eszik, megtakarításai elfogytak, karrierje és társasági élete megszűnt. Mindezt azért, mert évekbe telt, míg megfelelő diagnózist kapott.

„Öt évig nem tudtam rendesen enni” – mondta. „Ma is falatnyi adagokat eszem, mert az emésztésem súlyosan károsodott”. Aludni ritkán tud, talán hetente kétszer alszik, és jobb napjain akár képes rövid ideig ülni is. Egy rosszabb napon viszont a fáradtság, a fájdalom és a hányinger miatt alig tudja felemelni a fejét a párnáról. Többszörös tüdőbetegsége miatt légzése is nehézzé vált.

Elmondása szerint 2016-ban csípte meg Peruban vagy Thaiföldön egy fertőzött kullancs. „Akkoriban sokat utaztam. Lefutottam a London Maratont, Londonból Párizsba bicikliztem. Sosem voltam olyan, aki csak feküdt a tengerparton, mindig aktív voltam. Volt, hogy spontán felpattantam egy repülőre, például Brazíliába utaztam. Most már öt percet sem tudok az úton tölteni kerekesszék nélkül.”

A korai diagnózis kulcsfontosságú

A Lyme-betegséggel foglalkozó jótékonysági szervezet szerint a fertőzött kullancs által megcsípett emberek közül sokan teljesen felépülhetnek, ha időben diagnosztizálják a betegséget. Hamlin kisasszony nem ezt tapasztalta.

Mivel a tengerentúlon betegedett meg, először azt hitték, hogy trópusi betegségben szenved, és hepatitisre, maláriára és dengue-lázra tesztelték. Az értetlenkedő orvosok aztán azt mondták neki, hogy talán mentális problémáról van szó.

Az endometriózis diagnózisa után négy műtéten esett át, de a betegség mindig visszatért. Csak négy évvel a csípés után kezdték el Lyme-kórra vizsgálni.

Hamlin kisasszony most arra figyelmezteti az embereket, hogy figyeljenek a tünetekre, és időben keressenek kezelést.

„Ha korán elkapják, antibiotikummal kezelhető. Ha nem diagnosztizálják időben, vagy félrediagnosztizálják, ami sok emberrel megtörténik, akkor az Egyesült Királyságban a tesztelés sajnos nem ad megfelelő eredményt” – mondta. „Máshol, Németországban vagy az USA-ban kell elvégeztetni a tesztet, ott sokkal alaposabb vizsgálatokat végeznek.”

Elmondta, hogy egy európai orvosi szervezeten keresztül végzett tesztje évekkel a korábban negatív angliai teszt után is megerősítette a Lyme-kórt.

A betegségnek nemcsak komoly fizikai, hanem anyagi terhei is voltak. „Elvesztettem a munkámat, pedig 10 évig ugyanannál a cégnél dolgoztam. Elfogytak a megtakarításaim és édesanyám megtakarításainak egy része is. Örököltem pénzt a nagyszüleimtől, valamint pénzt gyűjtöttem, hogy jelzáloghitelt fizessek. Régen én voltam az a személy, akihez a barátaim segítségért fordultak, mára elvesztettem a függetlenségemet.”

Minden nap olyan érzés, mintha jetlagben élnék

John Watling, egy Wiltshire-i ékszerész azért edz, hogy 2024-ben átevezzen az Atlanti-óceánon, hogy felhívja a figyelmet a Lyme-kórra az Egyesült Királyságra.

Személyes oka van rá: lánya, a 24 éves Yasmin, aki azóta küzd a betegséggel, mióta 19 évesen megcsípte egy kullancs. Hónapokkal a csípés után influenzaszerű tünetekkel lett rosszul. Az évekig tartó szenvedés után Yasmin, a Cambridge-i Egyetem volt hallgatója nemrégiben az Egyesült Államokba utazott, hogy részt vegyen az első speciális kezelésen.

Lánya betegségének fő tünetei a fáradékonyság, az ízületi fájdalmak, az izomfájdalmak, valamint időnkénti kognitív problémák.

„Yasmin azt mondja, hogy minden reggel úgy érzi magát, mintha egy hosszú repülőútról szállt volna le – ez a jetlag érzés” - tette hozzá.

2024 decemberében Watling és három társa a „világ legkeményebb evezése” elnevezésű versenyen indulnak, hogy a Lyme Disease UK javára átevezzék az Atlanti-óceánt a Kanári-szigetek és Antigua között.

„Még soha nem csináltam ilyesmit – mondta Watling. - De ha már megteszem, úgy döntöttem, hogy valami különleges dologért kell tennem.”

Azt mondja, mind ő, mind Yasmin szeretné felhívni a figyelmet a Lyme-kórra és pénzt gyűjteni a kutatásra. „Nekem nehéz lesz hat hétig kint az Atlanti-óceánon, de neki minden nap ez van. Yasmin azt mondta nekem, hogy reményt és esélyt kell adnunk a Lyme-kóros embereknek. Az álmunk az, hogy visszakapja az életét, és ezt nem engedjük el. Hiszünk benne, hogy sikerülni fog!”

Forrás: BBC

Legolvasottabb cikkeink