• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lyme-kór megelőzése már gyermekkorban

Lyme borreliosis 2023.06.05 Forrás: Bauernzeitung
Lyme-kór megelőzése már gyermekkorban

A Lyme-kór ellen – az FSME-vel ellentétben – nem lehet védőoltással védekezni, azonban drámai következményei lehetnek.

A természet minden évben új életre kel. A hőmérséklet emelkedésével azonban a kisebb állatok, például a kullancsok is aktívabbá válnak. „Az osztrák lakosságot időben tájékoztatják a FSME veszélyéről, és megfelelő emlékeztető oltást javasolnak mindenkinek. De sajnos a Lyme-kórról alig lehet olvasni vagy hallani. Sokan például nem tudják, hogy csak minden harmadik fertőzöttnél jelentkezik a jellegzetes körkörös piros folt” – hangsúlyozza Rudolf Buchinger, a Lyme-kór önsegítő csoport (SHG) elnöke.

Ő pontosan tudja, miről beszél. 2012 márciusában súlyosan megbetegedett, több mint fél évet töltött kórházban. Nagy akaraterővel sikerült meggyógyulnia, és ma már újra félig-meddig normálisan élhet és autót vezethet. Buchinger szeretne minél több embernek segíteni, hogy elkerüljék ezt a megpróbáltatást. Mert „csak több mint két év után – inkább véletlenül – fedezték fel nálam a Lyme-kórt”.

Állítólag háromszor-ötször annyi kullancs fertőzött a Lyme-kór baktériumával, mint ahány kullancs hordozza a FSME-t. Buchinger ezt használta fel arra, hogy 2015 decemberében megalapítsa az SHG-t. A tájékoztatás, a személyes tapasztalatokból fakadó segítségnyújtás, amennyire csak lehetséges, és az érintettek bátorítása az elsődleges szempont. Ennek érdekében a szervezet két naprakész brosúrát adott ki. A „Kullancsok mindenhol leselkednek” egy A5-ös méretű mappa az általános iskola végén járó és annál idősebb gyermekek számára, az „Ophelia, a kullancs” című, 12×12 cm-es méretű kiadvány pedig elsősorban óvodás és általános iskolás gyerekeknek szól. Mindkét brosúra ingyenesen áll az iskolák és óvodák, valamint az érdeklődők rendelkezésére.

Megelőzés és kezelés

A kullancscsípés és ezáltal a baktériumfertőzés valószínűsége többek között jól illeszkedő ruházat viselésével és az aljnövényzet kerülésével csökkenthető. Az osztrák egészségügyi minisztérium honlapja szerint különösen akkor áll fenn a kullancsfertőzés veszélye, ha a szabadban és a kertben a talajhoz közeli növényzettel érintkezve töltjük az időt. Az ilyen tevékenységek után a testet gondosan át kell vizsgálni kullancsok után. A megtapadt állatokat a lehető leghamarabb el kell távolítani a bőrről, lehetőleg és legegyszerűbben, megfelelő csipesszel. A kullancsot a bőrhöz minél közelebb kell megfogni és kihúzni, majd a csípés helyét bőrfertőtlenítővel kell kezelni.

A Lyme-kór első tünetei közül az egyik a csípés helyén terjedő bőrpírrel járó kiütés, az úgynevezett erythema migrans, ami az esetek nagyjából egyharmadában jelentkezik, de más tünetek is felmerülhetnek. A Lyme-kór kezelésének részeként több héten keresztül antibiotikumokat adnak, de a siker szempontjából döntő fontosságú, hogy ezt időben elkezdjék. Mert ha nem ismerik fel, vagy nem kezelik megfelelően, a Lyme-kór maradandó károsodást is okozhat a szervezetben.

Forrás: Bauernzeitung

Legolvasottabb cikkeink