• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Menetelnek a kullancsok - nehéz tőlük megszabadulni

Lyme borreliosis 2023.07.14 Forrás: Weborvos
Menetelnek a kullancsok - nehéz tőlük megszabadulni

Minden, amit az aljas kis vámpírokról tudni kell, amelyek megkeserítik életünket. 

Aljas kis vámpírok és megkeserítik az életünket. Lehet, hogy a kullancsok aprók, de egyáltalán nem veszélytelenek. Miattuk kapjuk el az olyan betegségeket, mint a Lyme-kór és a FSME.

Ön is szeret a szabadban lenni a napsütéses napokon? Vigyázzon magára: nincs egyedül! A kellemes időjárással együtt járnak a kevésbé kellemes élőlények is. A kullancsok most különösen otthon érzik magukat, és a fűszálakon várják áldozataikat. Ráadásul nem is olyan könnyű megszabadulni tőlük. Tudta, hogy a kullancsok például túlélhetik a mosási ciklust? Elmondunk még több fontos tényt a minivámpírokról.

A név mindent elárul: közönséges kullancs

Közönséges kullancs. Vajon a leggyakoribb kullancsfaj barátságosabb lenne egy szebb névvel? Még ha latin nevén, Ixodes ricinusnak hívjuk is, az sem változtat azon a tényen, hogy ez a kullancs olyan betegségekért felelős, mint a Lyme-kór és a nyár eleji meningoencephalitis (FSME). A német Robert Koch Intézet adatai alapján a három-hat évesek körülbelül három százalékát, a 14-17 évesek hét százalékát legalább egyszer megcsípte egy Borreliával, azaz a Lyme-kór kórokozójával fertőzött kullancs. A Lyme-kór terjedéséért a spirochéták felelősek, amelyek spirális alakjukról elnevezett baktériumok.

Nehéz diagnózis: Lyme-kór

Nem könnyű felismerni a Lyme-kórt, ami ellen jelenleg nincs hatékony védőoltás. A bakteriális betegség első tünetei néha csak több héttel a kullancscsípés után jelentkeznek. A vándorló bőrpír például tipikus jel – de az esetek kétharmadában nem jelenik meg. Vannak viszont más, nem annyira nyilvánvaló jelek is – például láz, fejfájás és fájó végtagok, mint egy influenzaszerű fertőzés. A száraz és elvékonyodó bőr szintén a betegség tünete.

Ki vele – és el a kezekkel a házi szerektől!

Rossz hír:: Ha kullancs csípte meg, azonnal fennáll a Lyme fertőzés lehetősége, mert a Borrelia baktériumok bármikor bejuthatnak be a véráramba, igaz, a csípéstől eltelt idővel arányosan nő a fertőzés kockázata is. Ha megcsípte egy kullancs, fontos, hogy nyugodt maradjon. A legjobb, ha mindig kullancscsipeszt használ. Tartsa távol magát az olyan házi szerektől, mint az olaj vagy akár a körömlakk: ezek hatására ugyanis a kullancs „hányni” kezd, és így még több nyál, testnedv, ezzel együtt pedig kórokozó kerülhet a sebbe. A kullancs összenyomása vagy csavarása szintén helytelen. Lassan és egyenletesen húzza ki az állatot a bőréből.

Bosszú a lefolyócsövön keresztül

Kézenfekvő a késztetés, hogy a kullancsot eltávolítása után a WC-be dobja és lehúzza. De tudta, hogy ezek a csúnya jószágok akár három hétig is életben maradhatnak a víz alatt? Elég idő ahhoz, hogy a kullancs bosszút álljon, és a lefolyócsövön keresztül újra feljusson…

Forró mosás a garantált halálért

A kis vérszívóktól nem lehet olyan könnyen megszabadulni. Nemcsak a vécéöblítést élik túl, hanem a 40 fokos mosási ciklust is, az azt követő centrifugálással. Még a fagyasztóban -12 fokon is túlélnek egy napig. A jóllakott nőstények elméletileg még a tizedik születésnapjukat is megünnepelhetik. Csak a rendkívül magas és rendkívül alacsony hőmérséklet pusztítja el őket, de a legegyszerűbb, ha egy papírdarab közé fogva - vigyázva, hogy ne érjünk a kullancshoz és testnedveihez - összenyomjuk, majd a kukába dobjuk.

Mindenki sétáló kullancseledel

A maláriaszúnyogok szeretik a tejsav szagát a bőrükön, és különösen szívesen csípnek. A kullancsok viszont sajnos egyáltalán nem válogatósak, és egyszerűen szeretnek megharapni mindenkit, aki túl közel kerül hozzájuk. A kullancsok ráadásul nem mozgásfüggők. Nincsenek repülő, ugráló kullancsok vagy fáról leeső kullancsok – ezek mind-mind mítoszok. Egyszerűen csak ülnek a fűszálakon, és lustán várják a táplálékukat. Különösen a sokat kint játszó gyerekek válnak könnyű áldozatává a lesben álló vérszívóknak.

A macska és a kutya hívatlan vendégeket hozhat a házba

Mint már említettük, a kullancsok egyáltalán nem válogatósak. Szeretik a négylábúak vérét is szívni, és így kéretlenül is bejuthatnak a lakásba. A kutyák és macskák kullancsnyakörve bevált védekezési eszköz a hívatlan vendégek ellen, csakúgy, mint a külsőlegesen alkalmazott spot-on készítmények. Ennek ellenére elővigyázatosságból minden este ellenőrizze háziállatait paraziták után.

Éghajlatváltozás miatt: kullancscsípés télen

Bár a tavasz és a nyár a kullancsok kedvenc évszakai közé tartozik, télen sem valószínűtlen, hogy találkozunk a gyűlölt kis állatokkal. A klímaváltozás nemcsak melegebb napokat hoz nekünk, hanem télen is előforduló kullancscsípéseket is.

Tápláló étkezés

Képzelje el, hogy egy étkezés után olyan súlyú, mint egy teherautó. Ez hasonló ahhoz, ami egy nőstény kullanccsal történik, amikor befejezi a táplálkozást. Testsúlya akár 100-200-szorosára is megnőhet…

Forrás: blick.de

Legolvasottabb cikkeink