• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Miért jelent veszélyt a Lyme borreliosis?

Lyme borreliosis 2020.08.26 Forrás: Egészségkalauz
Miért jelent veszélyt a Lyme borreliosis?

Amennyiben nem kezelik (vagy nem megfelelően kezelik), a fertőzés a harmadik stádiumban krónikussá is válhat.

A Lyme-kór talán a legismertebb, kullancs által terjesztett bakteriális eredetű betegség, mely elsősorban az idegrendszert támadja meg. A betegség okozója a Borrelia családba tartozó, spirálra hasonlító alakú baktérium, elsősorban a Borrelia burgdorferii. A Lyme-kór a leggyakoribb betegség, melyet a kullancsoktól kaphatunk el, Európában nagyjából 65 000 embernél diagnosztizálják évente, azonban még így is relatív ritka, hiszen mindössze a kullancscsípések egy százalékának következménye Lyme-kór. A legtöbb megbetegedés késő tavasszal és nyáron történik. Jelenleg nincs ellene védőoltás - írta a betegséget bemutató cikkében az egészségkalauz.hu.

A számos szervrendszerünkre hatással van, így a betegség tünetei rendkívül sokfélék lehetnek, és az is előfordulhat, hogy egy fertőzött nem minden tünetet észlel magán, sőt léteznek aszimptomatikus fertőzések is, vagyis a betegnél semmilyen, a Lyme-kórra jellemző tünet nem jelentkezik. A tünetek a kullancscsípést követően nagyjából két héten belül jelennek meg, de néha akár évekig is lappanghat a betegség. A Lyme-kórnak általában három stádiumát különítik el.

Az első stádiumban csak lokális fertőzésről van szó. Az egyik első, egyben igen jellegzetes tünete a Lyme-kórnak a erythema migransnak, "vándorló bőrpírnak" nevezett, céltáblára emlékeztető bőrkiütés. Ez a csípés helyén jelenik meg, általában nem fáj és nem viszket, de tapintásra meleg lehet. A kiütés belső része (a "céltábla" közepe) a legsötétebb árnyalatú, kifelé fokozatosan halványul. Az első tünetek közé tartozik emellett a fejfájás, az izomgyengeség, a láz, az általános rosszullét és gyengeség.

A következő stádiumban, a lokalizált tünetek megjelenése után néhány héttel a fertőzést okozó baktérium a véráramba kerülve egyéb szervrendszereket is megbetegíthet. A bőrtünetek a test más részein is jelentkezhetnek, távol az eredeti csípés helyétől. Az esetek 10-15 százalékában az idegrendszerrel összefüggő tüneteket is tapasztalhatnak a betegek, melyet összefoglalóan neuroborreliosisnak neveznek. Ezek között olyan súlyos problémákat is találhatunk, mint az agyhártyagyulladással összefüggő nyakmerevség, fényérzékenység és fejfájás. A gerinc idegei begyulladhatnak, ez pedig igen erős fájdalommal, az érzékelés zavaraival, alvászavarokkal járhat együtt. Agyvelőgyulladás is előfordulhat, ez pedig és hangulatingadozást okozhat. A Lyme-kór megtámadhatja a szív ingerületátvivő rendszereit is, és így a betegség következménye szívritmuszavar is lehet.

Amennyiben nem kezelik (vagy nem megfelelően kezelik), a Lyme-kór a harmadik stádiumban krónikussá is válhat, a kullancscsípés után néhány hónappal. Ebben az esetben a kórokozó az idegrendszert, az ízületeket, a szívet is megtámadhatja. A rendkívül súlyos, fájdalmas, elhúzódó tünetek közé tartozik az állandó fájdalom, a zsibbadás, a bizsergő-égő érzés a végtagokban; a kognitív nehézségek, az álmatlanság, a depresszió, a pánikrohamok, a szorongás. A központi idegrendszer gyulladása miatt gyengeség, szédülés, sőt vizeletzavarok is megjelenhetnek a betegnél. A Lyme-kórral összefüggő, fájdalmas ízületi gyulladás elsősorban a térdben jelentkezik. A diagnosztikáról és kezelésről a teljes cikkben olvashat.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Legolvasottabb cikkeink