• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milyen késői hatásai lehetnek a kullancscsípésből eredő betegségnek?

Lyme borreliosis 2023.09.23 Forrás: 24vita.de
Milyen késői hatásai lehetnek a kullancscsípésből eredő betegségnek?

Bár a Lyme-kórt általában antibiotikummal kezelik, a betegség lefolyása súlyos lehet, és maradandó károsodást hagyhat maga után.

A kullancscsípésen keresztül három betegség is terjedhet: Az Alongshan-vírus (ALSV), a FSME és a Lyme-kór. A FSME ellen védőoltással védekezhet, míg a Lyme-kór antibiotikumos kezeléssel kezelhető. Az ALSV-fertőzésre viszont nincs specifikus kezelés vagy védőoltás. A Lyme-kór is súlyos tünetekkel és hosszú szenvedéssorozattal járhat, különösen, ha az idegrendszert érinti - foglalta össze a tudnivalókat a 24vita.de cikke.

Lyme-kór: a fertőzés tünetei és szövődményei

A Robert Koch Intézet (RKI) szerint a Lyme-kórt, azaz Lyme borreliosist a Borrelia baktérium (Borrelia burgdorferi) fertőzése okozza, amely kullancscsípéssel terjedhet át az emberre. A Borrelia-fertőzést követően gyakori tünet az úgynevezett vándorló bőrpír (erythema migrans), amely a kullancscsípés körül, néhány nappal vagy héttel a csípés után jelentkezik. A bőrön gyűrű alakú bőrpír jelentkezhet, amely középen halványabb, mint a szélein. További tünetek, mint például láz, izomfájdalom, fejfájás és súlyos fáradtság, is jelentkezhetnek. A betegség további lefolyásában és késői következményeként izom- és ízületi fájdalmak is előfordulhatnak.

Sokkal ritkábban, főként gyermekeknél, csomós vagy kék-piros bőrduzzanatok fordulhatnak elő. Ezek a bőrelváltozások különösen a fülön, a mellbimbókon vagy a nemi szervek területén találhatók. Egyes esetekben krónikus bőrgyulladás, acrodermatitis chronicus atrophicans alakulhat ki. Ebben az esetben a karok, lábak, ujjak vagy lábujjak belső oldalán a bőr megváltozik, és idővel papírvékony és kékes színűvé válik.

Neuroborreliosis: amikor az idegrendszert érinti a fertőzés

Előrehaladott Lyme-kór esetén az idegrendszer is érintett lehet, ezt neuroborreliosisnak nevezzük. Ez égő idegfájdalomhoz és az agyidegek bénulásához vezet, ami látási vagy hallási zavarokkal és a végtagok károsodásával jár. Az RKI szerint a betegségben szenvedő 100 emberből körülbelül ötnél alakul ki ízületi gyulladás (Lyme-arthritis), amely leggyakrabban a térdízületeket, ritkábban a boka- vagy könyökízületeket érinti.

A neuroborreliosis során gyermekeknél agyhártyagyulladás alakulhat ki, amelyet súlyos fejfájás vagy hirtelen arcbénulás kísér. Ritkábban több hónap vagy akár év alatt neuroborreliosis is kialakulhat. A betegség lefolyása során nagyon ritkán a szív is érintett lehet, - ekkor Lyme carditisről beszélünk - ami gyulladáshoz vagy szívritmuszavarhoz is vezethet.

Forrás: 24vita.de

Legolvasottabb cikkeink