• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mit tudunk a Franciaországban talált Ebola-szerű vírusról?

Lyme borreliosis 2023.11.16 Forrás: Weborvos
Mit tudunk a Franciaországban talált Ebola-szerű vírusról?

Először találtak Ebola-szerű vírust kullancsokban Franciaországban.

A hatóságok szerint a krími-kongói vérzéses lázat (CCHF) okozó vírust ebben a hónapban mutatták ki először Franciaországban, mintegy 100 kullancsban, amelyeket 2022 és 2023 között gyűjtöttek be az ország déli részén található gazdaságokból.

A krími-kongói vérzéses láz (CCHF) vírusa általában fertőzött Hyalomma kullancs csípésével terjed, de eddig nem volt emberi fertőzés Franciaországban. Európában eddig a Balkán régióban, Spanyolországban, Oroszországban és Törökországban jelentettek a vírussal kapcsolatos emberi megbetegedést. Nyáron Észak-Macedóniából két esetet jelentettek, amelyek közül az egyik halálos kimenetelű volt. Spanyolországban 2013 és 2021 között tíz CCHF-esetet diagnosztizáltak, amelyek közül hét beteg maradt életben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vírus az Ebolához hasonló „súlyos vírusos vérzéses lázkitöréseket” okozhat, a halálozási arány 5 és 40 százalék között lehet. Az emberek fertőzött kullancsokkal vagy szarvasmarhák, juhok vagy kecskék vérével érintkezve fertőződhetnek meg a vírussal. A kórokozó fertőzött vér mellett testnedvekkel való érintkezés útján is átvihető.

A tünetek általában hirtelen jelentkeznek és lázzal, szédüléssel, izomfájdalommal, szemfájással és fényérzékenységgel kezdődnek. A WHO szerint az érintettek hányingert, hányást, hasmenést és hasi fájdalmat is tapasztalhatnak. További jelek a szapora szívverés, a megnagyobbodott nyirokcsomók és a vérzés okozta bőrkiütés. A betegség egyike a WHO kiemelt betegségeinek, amelyek a legnagyobb veszélyt jelentik a globális egészségre.

A CCHF kullancsokban való kimutatása „nagyon aggasztó” – emelte ki Ali Mirazimi, a svéd Karolinska Institutet laboratóriumi orvostudományi tanszékének docense, aki a vírust tanulmányozta. – „Ez azt sugallja, hogy a közeljövőben nagy a kockázata egy járvány kitörésének Franciaországban” – mondta az Euronews Nextnek. Mirazimi hozzátette, hogy jelenleg nincsenek vírusellenes szerek vagy vakcinák a CCHF kezelésére vagy megelőzésére.

Éghajlatváltozás és kullancsok

A kullancsok által terjesztett betegségek száma az éghajlatváltozás miatt növekszik. A vírust terjesztő Hyalomma kullancs, egy nagyon nagy, körülbelül 5 mm-es, kemény kullancs, amely Afrikából és Ázsiából származik, és a vándormadarakkal együtt utazik. Bár ez a kullancsfaj már évtizedek óta jelen van Korzikán, a Földközi-tenger partvidékén csak 2015-ben fedezték fel.

A szakértők, köztük a francia Nemzetközi Fejlesztési Agrárkutató Központ (CIRAD) szakemberei, akik ezeket a kullancsokat vizsgálták, arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás olyan feltételeket teremt, amelyek kedveznek e rovarok további terjedésének. Laurence Vial, a CIRAD kullancsszakértője rámutatott, hogy a vírust már több évvel az emberi megbetegedések megjelenése előtt kimutatták spanyolországi kullancsokban, de Franciaországban ez másképp lehet, mivel a kullancsfaj terjedése még ismeretlen.

Bár Franciaországban jelenleg nincs aktív nemzeti kullancsfelügyelet, a francia Élelmiszerügyi, Környezetvédelmi és Foglalkozás-egészségügyi Nemzeti Ügynökség (Anses) ajánlotta a kullancsok megfigyelését. Az Anses az év elején figyelmeztetett a vérzéses vírus Franciaországban való megjelenésének kockázatára, részben az éghajlatváltozás miatt.

„Ez a megjelenés annál is inkább valószínű, mivel az éghajlatváltozás miatt várhatóan bővülni fog az a földrajzi terület, ahol ezek a kullancsok megtelepednek” – magyarázta júniusban Elsa Quillery, az Anses tudományos szakértői elemzésének koordinátora. – „Ennek oka, hogy a Hyalomma kullancsok szeretik a száraz éghajlatot és a meleg időszakokat”.

Olaszországban szarvasmarhákban is kimutattak a CCHF-vírus elleni antitesteket, ami arra utal, hogy a szarvasmarhák ki voltak téve a vírusnak. A WHO Europe szóvivője az Euronews Nextnek elmondta, hogy a CCHF vírus kimutatása a kullancsokban Franciaországban „aggasztó fejlemény”, és hozzátette, hogy „a WHO partnereivel együtt dolgozik azon, hogy figyelemmel kísérje ennek és más, vektorok által terjesztett betegségeknek, mint például a Lyme-kór, a potenciálisan növekvő spektrumát az éghajlatváltozás előrehaladtával”.

Úgy tűnik, hogy más kullancsok által terjesztett betegségek is terjednek Európában. Az Eurosurveillance című folyóiratban idén közzétett tanulmány szerint a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás esetei 2012 és 2020 között növekedtek, északnyugati irányú terjedéssel a kontinentális Európában.

Más tanulmányok kimutatták, hogy a Lyme-kór diagnózisa néhány nyugat-európai országban nőtt, a déli országokban pedig nagyobb kullancsokkal szembeni aktivitásra van szükség.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szóvivője elmondta: „A franciaországi megállapítás megerősíti, hogy az emberek számára is fennáll a CCHFV-vel való megfertőződés lehetséges kockázata. Franciaországban 2024 tavaszán és az azt követő években  mélyreható multidiszciplináris értékelést végeznek az emberi megbetegedések előfordulásának kockázatáról.”

Forrás: EuroNews

Legolvasottabb cikkeink