• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nemek közötti egyenlőtlenségek a Lyme-kórban

Lyme borreliosis 2023.08.22 Forrás: Lymedisease.org
Nemek közötti egyenlőtlenségek a Lyme-kórban

A nőknél hosszabb ideig tart a diagnózis felállítása, súlyosabbak a tünetek és magasabb a rokkantsági arány, mint a férfiaknál.

A Lyme-kórban szenvedő nőknél hosszabb ideig tart a diagnózis felállítása, súlyosabbak a tünetek és magasabb a rokkantsági arány, mint a férfiaknál. Náluk nagyobb valószínűséggel alakul ki tartós tünetekkel járó Lyme-kór – többek között ezek a megállapításai egy nemrégiben készült tanulmánynak, amely a MyLymeData betegnyilvántartás adatait elemezte. Az eredményeket az International Journal of General Medicine című folyóiratban tették közzé.

A LymeDisease.org által készített tanulmány a nemi alapú különbségeket vizsgálta azon Lyme-kóros betegek körében, akik az antibiotikumos kezelést követően hat hónapig vagy tovább betegeskedtek. A MyLymeData rendszerbe felvett 2170 beteg válaszai mellett a kutatók más Lyme-kórral foglalkozó tanulmányokat is áttekintettek, hogy értékeljék a betegek megoszlását nemük, a betegség stádiuma, az adatforrás és a felvételi kritériumok szerint.

Érdekes eredmények

A tanulmány adatainak elemzése számos fontos felismerést tárt fel. A nők a férfiakhoz képest nagyobb gyakorisággal számoltak be kullancs által okozott társfertőzésekről, súlyosabb tünetekről, hosszabb diagnosztikai késedelemről, téves diagnózisokról és nagyobb funkcionális károsodásról. Az antibiotikum-kezelésre adott válasz vagy a mellékhatások tekintetében azonban nem figyeltek meg jelentős különbségeket a kutatók. Az antibiotikummal kezelt férfiak és nők többsége egyaránt javulásról számolt be.

Biológiai változók?

A LymeDisease.org vezérigazgatója, Lorraine Johnson, a tanulmány vezető szerzője szerint: „Ki kell derítenünk, miért alakul ki hosszan tartó Lyme-kór arányaiban több nőnél, mint férfinál. Tanulmányunk azt mutatja, hogy a nőket később diagnosztizálják – ami növeli a krónikus tünetekkel járó betegség kockázatát. De azt is meg kell határoznunk, hogy szerepet játszanak-e különféle biológiai változók ebben.”

„A tudomány túl sokáig figyelmen kívül hagyta a nemi alapú különbségeket a kutatásban” – mondta Dr. Raphael Stricker, a tanulmány másik szerzője. – „Eredményeink megerősítik azt a feltételezést, hogy a Lyme-kór kutatásában nagyobb figyelmet kell fordítani a nemspecifikus tényezőkre annak érdekében, hogy minden beteg eredményei javuljanak.”

Forrás: Lymedisease.org

Legolvasottabb cikkeink