• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

PODCAST: A kullancsok által terjesztett betegségek diagnosztizálásáról

Lyme borreliosis 2023.10.16 Forrás: Weborvos
PODCAST: A kullancsok által terjesztett betegségek diagnosztizálásáról

Amanda Elam és Nicole Bell a kullancsok által terjesztett betegségek tanulmányozásának és leküzdésének szentelték életüket.

A kullancsok által terjesztett betegségek diagnosztizálása napjaink egyik legnehezebb kérdése. A Tick Boot Camp podcast legfrissebb epizódjában Rich Johannesen és Nicole Bell interjúalanyok, Amanda Elam, PhD, a Galaxy Diagnostics vezérigazgatójával vitatták meg a témát.

Az angol nyelvű podcastot érdemes itt meghallgatni, de összegyűjtöttük a beszélgetés legfontosabb részleteit, felsorolásszerűen:

● Amanda Elam és Nicole Bell története, akik a kullancsok által terjesztett betegségek tanulmányozásának és leküzdésének szentelték életüket. Amanda beszél arról az útról, amely során egy bizonytalan fiatal diplomásból szenvedélyes vállalkozóvá vált. Elmeséli a szoftver startupokban szerzett tapasztalatait, és azt, hogyan szeretett bele az innovációba.

● Aztán Amanda elkezdett a kullancsok által terjesztett betegségek területére fókuszálni. Részletesen beszél a jelenlegi piaci dinamikáról, a kereskedelmi láncok körüli növekvő gyanakvásról és a problémák megoldásában játszott létfontosságú szerepükről.

● Szó esik a diagnosztikában és az orvostudományban tapasztalható innovációról: a krónikus betegségek kezelésére alkalmazott innovatív diagnosztikai módszerekről és orvosi megközelítésekről beszélgetnek a szereplők. A hallgató betekintést nyerhet az amerikai biztosítási modell kritikájába és abba, hogy az hogyan befolyásolja az orvos-beteg találkozókat.

● A szereplők kitérnek az orvostudomány lehetséges határaira, és beszélnek azokról a kihívásokról, amelyekkel a szakemberek az orvostudományi kutatásokban találkoznak, illetve arról, hogy miként használhatjuk fel a fejlett vizsgálati technikákat a betegségek pontos diagnosztizálásához.

● Amanda bemutatja a fertőzések szerepét a krónikus betegségekben és a betegségek új csíraelméletének kialakulását. Beszámol arról az élvonalbeli kutatásról, amelyet ennek az összefüggésnek a jobb megértése érdekében végeznek.

● A szereplők részletesen kitérnek a kutatás és a klinikai közösség közötti kölcsönhatásra, és arra, hogy ez hogyan befolyásolja a betegek kezelését. Elmesélik, miért vált a Lyme-kór a One Health mozgalom fókusztémájává.

● Szó esik arról is, hogy a nemek hogyan befolyásolják a Lyme-kór megtapasztalását és kezelését. Beszélgetnek a férfi és női biológia közötti különbségéről, és arról, hogy a hormonális átmenetek hogyan befolyásolhatják az egyes esetek súlyosságát.

● A beszélgetés során kiemelik a pontos diagnosztikai tesztelés kritikus szerepét a Lyme-kór kezelésében. Amanda elmeséli, hogy a téves negatív eredmények és a téves diagnózisok hogyan vezethetik a betegeket rossz útra, és hogyan hosszabbíthatják meg szenvedésüket.

● Az epizód befejezéseként köszönetet mondanak Amanda Elamnak a kullancsok által terjesztett betegségek világába nyújtott tanulságos betekintésért, és az innovatív megoldásokért, amelyek mellett kiáll.

A podcast a Tick Boot Camp Podcast weboldalán érhető el.

Forrás: lymedisease.org

Legolvasottabb cikkeink