• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Rájöttek, pontosan hogyan fertőzi meg a szervezetet a Lyme-kór

Lyme borreliosis 2023.01.26 Forrás: Weborvos
Rájöttek, pontosan hogyan fertőzi meg a szervezetet a Lyme-kór

Sok mindent mutat meg a kutatók által felépített három dimenziós modell.

Bár köztudott, hogy a Borrelia burgdorferi – a Lyme-kórt okozó baktérium – egy fertőzött kullancs csípésén keresztül jut be a szervezetbe, ám azt még nem sikerült egyértelműen megérteni, hogy a baktérium hogyan jut el a csípéstől az ember véráramába. A Johns Hopkins mérnökei talán megtalálták a választ.

Egy egyedi tervezésű, háromdimenziós szövetszerkezetű modell segítségével megtudták, hogy a B. burgdorferi kitartó próbálkozással keresi meg és csúsztatja át magát a vérereken lévő apró elágazásokon, a csípés eredeti helyének közelében. Ez lehetővé teszi számára, hogy a véráramban az egész testben végighaladjon, és potenciálisan más szöveteket és szerveket is megfertőzzön. Eredményeik az Advanced Science című folyóiratban jelentek meg.

„Megfigyeléseink azt mutatták, hogy ha a baktériumok nem találták meg elsőre az ilyen elágazásokat, akkor addig folytatták a keresést, amíg nem találtak egyet” - mondta Peter Searson, a csoport vezetője, a Whiting School of Engineering Anyagtudományi és Műszaki Tanszékének professzora és a Johns Hopkins Institute for NanoBioTechnology kutatója. „A baktériumok egy-két órát töltenek azzal, hogy ezt a viselkedést felhasználva megtalálják az utat az erekbe, de ha már ott vannak, másodpercek alatt a vérkeringésbe kerülnek.”

A csapat háromdimenziós modelljébe, amely egy emberi véredényt és az azt körülvevő bőrszövetet szimulálja, befecskendezte a baktériumokat, egy kullancscsípést szimulálva, és egy nagy felbontású optikai képalkotó technikával megfigyelte a mozgását. Megfigyelték, hogy bár az eredeti csípés helyén lévő szövetek akadályt jelentettek a spirál alakú baktériumok számára, hogy leküzdjék, kevés erőfeszítésre volt szükségük ahhoz, hogy áthatoljanak a kötéseken és bejussanak a véráramba.

„Korábban más szövetek szövetileg módosított érmodelljeit hoztuk létre, így a tanultakat alkalmaztuk a bőrszövet modelljének létrehozására, hogy tanulmányozhassuk a vektorok által terjesztett kórokozók viselkedését és terjedési mechanizmusait” – mondta Searson.

A Lyme-kór elterjedt Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában, és bár az antibiotikumos kezelések hatásosak, egyes betegeknél a tünetek hónapokig, sőt egyes esetekben évekig is fennállhatnak. A Hopkins-csoport szerint annak megértése, hogy a B. burgdorferi hogyan terjed a szervezetben, segíthet olyan kezelések kidolgozásában, amelyek megakadályozzák, hogy a kezdeti csípésből származó baktériumok más szövetekbe és szervekbe kerüljenek.

„Azt is hisszük, hogy az általunk létrehozott emberi szövetekből létrehozott modell széles körben alkalmazható az egyéb vektorok által terjesztett betegségekkel kapcsolatos dinamikus folyamatok részleteinek vizualizálására, nem csak a Lyme-kórral kapcsolatban” – mondta Searson.

Forrás: Johns Hopkins University

Legolvasottabb cikkeink