Kezdeti kutatások azt mutatják, hogy bizonyos növényi olajok segíthetnek csökkenteni a tünetek hosszú élettartamát.
Ugyan nincs bizonyíték arra, hogy az étrend segíthet a Lyme-kórból való kigyógyulásban, de a kezdeti kutatások viszont azt mutatják, hogy bizonyos növényi olajok segíthetnek csökkenteni a tünetek hosszú élettartamát. Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy bizonyos olajok erős aktivitást mutattak az alvó Borrelia burgdorferi ellen. Ide tartoztak a következő olajok:
• szegfűbors bogyók
• fahéj kéreg
• köménymag
• gerezd fokhagyma
• mirha fák
• kakukkfű-levelek
Gyulladás akkor következik be, amikor a szervezet immunválaszt vált ki valami káros dologra, például fertőzésre vagy toxinra. A hosszú távú vagy krónikus gyulladás a szervezetben különféle egészségügyi problémákhoz vezethet.
A gyulladáscsökkentő diéta segíthet csökkenteni a bizonyos tüneteket okozó gyulladást.
Mi az a gyulladáscsökkentő diéta?
A gyulladáscsökkentő étrend elősegíti a tápanyagban gazdag, teljes értékű élelmiszerek fogyasztását, amelyek csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. Egyes élelmiszerek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek gyulladást válthatnak ki, ezért a gyulladáscsökkentőt követő személy ezeket kerüli.
Egy 2020-as tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az immunrendszert támogató étrend a következőket tartalmazza:
• megfelelő mennyiségű fehérje
• több omega-3, mint omega-6 zsírsav
• nagy mennyiségű rost élelmiszerekből, például teljes kiőrlésű gabonából
• mikrotápanyagok, beleértve a cinket, szelént és vasat, a gyümölcsökben és zöldségekben található fitokemikáliákat, valamint a következő vitaminokat:
o A vitamin
o D-vitamin
o C vitamin
o E vitamin
o B vitamin
A tanulmány a következők korlátozását javasolta:
• telített zsírok
• transzzsírok
• finomított cukrok
A gyulladáscsökkentő étrendet mediterrán diétának is nevezik.
Milyen ételeket együnk?
A gyulladáscsökkentő étrend olyan ételeket tartalmaz, amelyek:
• tele vannak antioxidánsokkal
• tápanyagokban gazdagok
• „jó” zsírokat tartalmaz
Néhány élelmiszer, amely segíthet a gyulladás kezelésében:
• diófélék és magvak, például mandula, fenyőmag, pisztácia és dió
• olívabogyó és olívaolaj
• bab, például fekete és vörösbab
• halak és halolajok, például szardella, lazac, szardínia és tonhal
• gyümölcsök, például áfonya, szeder, cseresznye és eper
• zöldségek, beleértve a brokkolit, a kelkáposztát és a spenótot
• gyömbér
• kurkuma
• rost
• zöld tea
Az olívaolaj egy oleocanthal nevű vegyületet tartalmaz. Ez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Az ibuprofénhez hasonlóan csökkenti a szervezet gyulladásos folyamatait.
A rostok csökkentik a C-reaktív fehérjének nevezett fehérje mennyiségét a szervezetben. Ez gyulladást jelez, ha a vérben található. A rost-kiegészítők nem olyan előnyösek, mint az élelmiszerekből származó rostok, ezért törekedni kell rostban gazdag ételekre.
Kerülendő ételek
Vannak olyan ételek, amelyeket kerülni kell, ha gyulladáscsökkentő étrendet szeretnének enni.
Ezek tartalmazzák:
• hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek
• extra sót tartalmazó élelmiszerek
• felesleges alkohol
• feldolgozott szénhidrátok, például pékáruk, fehér tészta és fehér kenyér
Ezenkívül bizonyos esetekben előnyös lehet a következők korlátozása:
• Feldolgozott élelmiszerek: Az olyan élelmiszerek, mint a sütemények, chipsek, pizzatészta és a feldolgozott húsok, nagy mennyiségben tartalmazhatnak egészségtelen zsírokat, amelyek hozzájárulhatnak a gyulladáshoz.
• Éjszakai árnyas zöldségek: Az éjszakai árnyas zöldségek, például a padlizsán, a paradicsom, a paprika és a burgonya gyulladásos fellángolásokhoz vezethetnek. Noha ennek alátámasztására korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre, nem árt kivenni őket az étrendből, hogy megnézzük, enyhülnek-e a tünetek.
• Glutén: A glutén gyulladást okozhat azoknál, akik cöliákiában szenvednek vagy gluténérzékenyek. Ha valaki azt gyanítja, hogy a glutén okozhatja vagy hozzájárulhat a gyulladásához, megpróbálhatja eltávolítani az étrendjéből, hogy megnézze, enyhülnek-e a tünetei. A glutén azonban néhány kivételtől eltekintve biztonságosan fogyasztható.
Tippek a gyulladás csökkentésére
Az étrend megváltoztatása a gyulladás csökkentése érdekében ugyan első hallásra ijesztőnek tűnhet, de van értelme!
Nincs csoda: sokféle ételt kell enni, ahelyett, hogy néhány gyulladáscsökkentő ételre hagyatkoznának. Ami az egyik szervezetnél működik, nem biztos, hogy mindenkinél sikeres, ezért gondoskodni kell arról, hogy mindenki tápláléka változatosabbá tételével minél több tápanyagot adjon szervezetének.
Kis változtatások: ahelyett, hogy a teljes étrendünket egyszerre változtassuk meg, érdemesebb apróbb változtatásokat végrehajtani, hogy fokozatosan cseréljék le a gyulladáskeltő ételeket gyulladáscsökkentőkkel.
Szivárványos ételek: Minél sötétebb vagy intenzívebb egy gyümölcs vagy zöldség színe, annál tele van antioxidánsokkal. Válasszon különféle színű gyümölcsöt és zöldséget.
Testmozgás: A rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a gyulladást. Könnyebb feladatokkal kell kezdeni, és törekedniük kell heti 150 percre a mérsékelt fizikai aktivitásra.
Alvás: A 2010-es kutatás szerint az alváshiány növelheti a gyulladásra való hajlamot. Ezért fontos figyelni arra, hogy minden éjszaka elegendő időt szánjunk a pihentető alvásra.
Összegzés
Az étrend önmagában nem gyógyítja meg a Lyme-kórt. Fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk, ha felmerül a Lyme-kór gyanúja. Viszont azok, akik gyulladáscsökkentő étrendet tartanak, észrevehetik általános egészségi állapotuk javulását, és dönthetnek úgy, hogy folytatják a diétát még azután is, hogy felépültek a Lyme-kórból.
Bár a Lyme-kór kezelésére nincs specifikus étrend, sokan úgy találják, hogy a gyulladáscsökkentő étrend segíthet a tünetek enyhítésében. Korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre ezen állítások alátámasztására, de semmilyen hátránya nincs az étrend kipróbálásának.
A gyulladáscsökkentő ételek, mint például a diófélék és a magvak, a gyümölcsök és zöldségek, valamint más teljes értékű élelmiszerek segíthetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben és enyhíteni a Lyme-kór tüneteit. Más élelmiszerek, például a magas só-, zsír- és cukortartalmú feldolgozott élelmiszerek fokozhatják a gyulladást.
Forrás: Medical News Today