• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Táptalaj és mesterséges intelligencia

Lyme borreliosis 2020.10.28 Forrás: Weborvos
Táptalaj és mesterséges intelligencia

Speciális megoldásokra van szükség a pontos diagnosztikához.

A Lyme-kór laboratóriumi diagnosztizálásához kifejlesztett DualDur táptalaj a kórokozó baktérium sötétlátóteres mikroszkópos vizsgálatához készíti elő a vizsgálandó vérmintát. A táptalajt kifejlesztő Dr. Bózsik Béla Pál több évtizedes tapasztalata arra enged következtetni, hogy a DualDur táptalajra levett és a DualDur eljárással sűrített Borreliával fertőzött vérminta a vér alakos elemeitől mentes, koncentrált, amelyben sötétlátóteres mikroszkóppal még rendkívül alacsony koncentrációban is könnyen felismerhető a Borrelia, az egyéb spirochétákon kívül.

A tapasztalati úton kifejlesztett DualDur táptalaj magas szenzitivitást és specificitást biztosít mikroszkópos és PCR-módszerekkel, megerősítve a Borrelia-fertőzést a mesterségesen beoltott szérummintákban, miközben a hagyományos módszereknél nagyságrendekkel kedvezőbb kimutathatósági szintet biztosít.

De a DualDur táptalaj mellett a gyors és pontos diagnosztikához szükséges egy másik alkotóelem is: az automata sötétlátóteres mikroszkópia (Artificial Intelligence Microscopy). Az orvosi képfeldolgozás alkalmazási területei rendkívül széleskörűek és tetszőlegesen igényre szabhatók, a rosszindulatú daganatok CT-képeken való felismerésétől a baktériumok mikroszkóp alatt történő felismeréséig. A számítógépes feldolgozással és kiértékeléssel az orvosi képalkotó technológiákkal készült kép- és videófelvételek a hagyományos manuális módszernél gyorsabban, pontosabban, illetve konzisztensebben, reprodukálhatóbb módon elemezhetők. Az elemzés eredményét általában egy tapasztalt vizsgáló hagyja jóvá, ezáltal humán kézben tartva a véleményezést.

A DualDur-projekt keretében kifejlesztett automata képfeldolgozó algoritmus is ebbe a trendbe illeszkedik. Célja, hogy lényegesen csökkentse az egy beteg mintájával a mikroszkóp alatt eltöltött időt, szükség esetén a nap 24 órájában folyamatossá tegye a vizsgálatot, és csökkentse a vizsgálat költségét a szakképzett humán erőforrás idejének csökkentésével.

A DualDur táptalajra levett mintát speciális eljárással előkészítik. Az automata mikroszkóp egy előre definiált útvonal mentén pásztázza a tárgylemezt, és eredeti speciális szoftver segítségével keresi az aktuális látómezőben a Lyme-kórra jellemző spirochétákat. A mikroszkóp a piacon jelenleg kapható műszaki elemekből, azok saját szoftvereinek kombinálásával működik. Ám a mikroszkóp és a szoftver önmagában nem képez diagnosztikus értéket, hanem annak humán validáció utáni eredménye szolgál a szakorvos számára a fertőzöttség megállapítására.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Legolvasottabb cikkeink