• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Táptalaj és mesterséges intelligencia

Lyme borreliosis 2020.10.28 Forrás: Weborvos
Táptalaj és mesterséges intelligencia

Speciális megoldásokra van szükség a pontos diagnosztikához.

A Lyme-kór laboratóriumi diagnosztizálásához kifejlesztett DualDur táptalaj a kórokozó baktérium sötétlátóteres mikroszkópos vizsgálatához készíti elő a vizsgálandó vérmintát. A táptalajt kifejlesztő Dr. Bózsik Béla Pál több évtizedes tapasztalata arra enged következtetni, hogy a DualDur táptalajra levett és a DualDur eljárással sűrített Borreliával fertőzött vérminta a vér alakos elemeitől mentes, koncentrált, amelyben sötétlátóteres mikroszkóppal még rendkívül alacsony koncentrációban is könnyen felismerhető a Borrelia, az egyéb spirochétákon kívül.

A tapasztalati úton kifejlesztett DualDur táptalaj magas szenzitivitást és specificitást biztosít mikroszkópos és PCR-módszerekkel, megerősítve a Borrelia-fertőzést a mesterségesen beoltott szérummintákban, miközben a hagyományos módszereknél nagyságrendekkel kedvezőbb kimutathatósági szintet biztosít.

De a DualDur táptalaj mellett a gyors és pontos diagnosztikához szükséges egy másik alkotóelem is: az automata sötétlátóteres mikroszkópia (Artificial Intelligence Microscopy). Az orvosi képfeldolgozás alkalmazási területei rendkívül széleskörűek és tetszőlegesen igényre szabhatók, a rosszindulatú daganatok CT-képeken való felismerésétől a baktériumok mikroszkóp alatt történő felismeréséig. A számítógépes feldolgozással és kiértékeléssel az orvosi képalkotó technológiákkal készült kép- és videófelvételek a hagyományos manuális módszernél gyorsabban, pontosabban, illetve konzisztensebben, reprodukálhatóbb módon elemezhetők. Az elemzés eredményét általában egy tapasztalt vizsgáló hagyja jóvá, ezáltal humán kézben tartva a véleményezést.

A DualDur-projekt keretében kifejlesztett automata képfeldolgozó algoritmus is ebbe a trendbe illeszkedik. Célja, hogy lényegesen csökkentse az egy beteg mintájával a mikroszkóp alatt eltöltött időt, szükség esetén a nap 24 órájában folyamatossá tegye a vizsgálatot, és csökkentse a vizsgálat költségét a szakképzett humán erőforrás idejének csökkentésével.

A DualDur táptalajra levett mintát speciális eljárással előkészítik. Az automata mikroszkóp egy előre definiált útvonal mentén pásztázza a tárgylemezt, és eredeti speciális szoftver segítségével keresi az aktuális látómezőben a Lyme-kórra jellemző spirochétákat. A mikroszkóp a piacon jelenleg kapható műszaki elemekből, azok saját szoftvereinek kombinálásával működik. Ám a mikroszkóp és a szoftver önmagában nem képez diagnosztikus értéket, hanem annak humán validáció utáni eredménye szolgál a szakorvos számára a fertőzöttség megállapítására.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Legolvasottabb cikkeink