• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Táptalaj és mesterséges intelligencia

Lyme borreliosis 2020.10.28 Forrás: Weborvos
Táptalaj és mesterséges intelligencia

Speciális megoldásokra van szükség a pontos diagnosztikához.

A Lyme-kór laboratóriumi diagnosztizálásához kifejlesztett DualDur táptalaj a kórokozó baktérium sötétlátóteres mikroszkópos vizsgálatához készíti elő a vizsgálandó vérmintát. A táptalajt kifejlesztő Dr. Bózsik Béla Pál több évtizedes tapasztalata arra enged következtetni, hogy a DualDur táptalajra levett és a DualDur eljárással sűrített Borreliával fertőzött vérminta a vér alakos elemeitől mentes, koncentrált, amelyben sötétlátóteres mikroszkóppal még rendkívül alacsony koncentrációban is könnyen felismerhető a Borrelia, az egyéb spirochétákon kívül.

A tapasztalati úton kifejlesztett DualDur táptalaj magas szenzitivitást és specificitást biztosít mikroszkópos és PCR-módszerekkel, megerősítve a Borrelia-fertőzést a mesterségesen beoltott szérummintákban, miközben a hagyományos módszereknél nagyságrendekkel kedvezőbb kimutathatósági szintet biztosít.

De a DualDur táptalaj mellett a gyors és pontos diagnosztikához szükséges egy másik alkotóelem is: az automata sötétlátóteres mikroszkópia (Artificial Intelligence Microscopy). Az orvosi képfeldolgozás alkalmazási területei rendkívül széleskörűek és tetszőlegesen igényre szabhatók, a rosszindulatú daganatok CT-képeken való felismerésétől a baktériumok mikroszkóp alatt történő felismeréséig. A számítógépes feldolgozással és kiértékeléssel az orvosi képalkotó technológiákkal készült kép- és videófelvételek a hagyományos manuális módszernél gyorsabban, pontosabban, illetve konzisztensebben, reprodukálhatóbb módon elemezhetők. Az elemzés eredményét általában egy tapasztalt vizsgáló hagyja jóvá, ezáltal humán kézben tartva a véleményezést.

A DualDur-projekt keretében kifejlesztett automata képfeldolgozó algoritmus is ebbe a trendbe illeszkedik. Célja, hogy lényegesen csökkentse az egy beteg mintájával a mikroszkóp alatt eltöltött időt, szükség esetén a nap 24 órájában folyamatossá tegye a vizsgálatot, és csökkentse a vizsgálat költségét a szakképzett humán erőforrás idejének csökkentésével.

A DualDur táptalajra levett mintát speciális eljárással előkészítik. Az automata mikroszkóp egy előre definiált útvonal mentén pásztázza a tárgylemezt, és eredeti speciális szoftver segítségével keresi az aktuális látómezőben a Lyme-kórra jellemző spirochétákat. A mikroszkóp a piacon jelenleg kapható műszaki elemekből, azok saját szoftvereinek kombinálásával működik. Ám a mikroszkóp és a szoftver önmagában nem képez diagnosztikus értéket, hanem annak humán validáció utáni eredménye szolgál a szakorvos számára a fertőzöttség megállapítására.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Legolvasottabb cikkeink