• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új biomarkerek a Lyme-diagnózis szolgálatában

Lyme borreliosis 2023.01.05 Forrás: Weborvos
Új biomarkerek a Lyme-diagnózis szolgálatában

Tudósok azonosítják a biomarkereket, amelyek segíthetnek a Lyme-kór diagnosztizálásában.

Kutatók azt állítják, hogy azonosítottak egy sor biomarkert, amelyek megkönnyíthetik a Lyme-kór korai diagnózisát, ami az első lépés lehet a kullancsok által terjesztett betegséggel évente diagnosztizált és kezelt 476 000 ember hatékonyabb kezeléséhez az Egyesült Államokban.

A Cell Reports Medicine című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók elmagyarázzák, hogyan mutatták ki a hosszú távú Lyme-kórban szenvedő embereknél aktiválódó gének egy meghatározott csoportját. A betegek nagyjából 20 százaléka szenved hosszú távú tünetektől.

A tudósok 152, kezelés utáni Lyme-kórban szenvedő beteg RNS-ét szekvenálták. Az állapot tünetei változóak, de azoknál, akik antibiotikumos kezelésben részesültek a Lyme-kór miatt, fáradtság, agyi köd és fájdalom jelentkezhet. Az adatokat 72 akut Lyme-kórban - korábbi tünetek, például kiütések vagy arcbénulás jellemző rá - szenvedő beteg és 44, fertőzés nélküli kontrollszemély RNS-ének szekvenálásával hasonlították össze.

Az adatok különbséget mutattak a génexpresszióban az akut és a krónikus Lyme-kórban szenvedőknél. A kutatók tovább szűkítették a listát, összehasonlítva a Lyme-kórban szenvedők génexpresszióját a más fertőző betegségben szenvedő betegeknél megfigyeltekkel. Ezután gépi tanulással még tovább szűkítették a listát.

Most azt mondják, hogy 35 jellegzetes biomarkert azonosítottak, amelyek megkülönböztetik a Lyme-kór bármelyik típusában szenvedőket a betegségben nem szenvedőktől. Egy sajtóközleményben a kutatók elmondták, hogy a biomarkerek felhasználásával olyan diagnosztikai tesztet terveznek kifejleszteni, amely más betegeknél is azonosíthatja a betegséget.

A genetikai teszt előrelépés lenne a jelenlegi, az FDA által jóváhagyott tesztekhez képest, amelyek olyan antitesteket azonosítanak, amelyek megjelenése hetekig is eltarthat.

A kutatást a New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai és a Johns Hopkins University School of Medicine tudósai végezték. Az év elején a Johns Hopkins több kutatója a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem tudósaival együtt tanulmányt tett közzé, amelyben bejelentették, hogy kifejlesztettek egy 31 biomarkerből álló panelt, amelynek segítségével a betegek 95,2 százalékánál pontosan azonosítani tudták a Lyme-kórt.

Forrás: Washington Post 

Legolvasottabb cikkeink