• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyereményjáték - 18. forduló

Nyereményjáték

Ebből a fordulóból kiderül, hogy miért ajánlják inkább nappalra a Grippostad C kapszulát, hogy milyen érvek sorolhatók az Abroxol-Q mellett, valamint összefoglaljuk a BPH-ról eddig írottakat.

HŰLÉSRE ENYHÜLÉS: GRIPPOSTAD C
A Grippostad C kapszula meghűléses betegségek és influenza tüneteinek kezelésére szolgáló kombinált gyógyszerkészítmény. Hatóanyagai a gyomor-béltraktusból gyorsan és tökéletesen felszívódnak. Mind a paracetamol, mind a klórfenamin a maximális plazmakoncentrációt 1-2 órával a bevétel után éri el.


A Grippostad C szedését koffein tartalma miatt elsősorban a megfázás nappali kezelésére ajánljuk. Csökkenti a lázas beteg levertségét, klórfenamin tartalma megkönnyíti az orrlégzést. Napi 3x2 kapszula (C-vitamin tartalom 900 mg) szedése a megfázás, influenza kialakulásakor fedezi a megnövekedett C-vitamin szükségletet. A javasolt napi dózis kezdetben 3x2 kapszula, majd a tünetek enyhülésekor 3x1 kapszula. Egy doboz Grippostad C kapszula egy 5 napos kezelésre elegendő lehet.


Centrálisan ható gyógyszerekkel együtt nem vehető be.
A Grippostad C recept nélkül is megvásárolható gyógyszer.

Nem szabad alkalmazni súlyos veseelégtelenségben, paracetamol túlérzékenység, örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiány, prosztata megnagyobbodás esetén, valamint szűkzúgú glaucomában. Terhesség ideje és szoptatás alatt nem szedhető. Csökkent máj- vagy veseműködésű, valamint Gilbert-szindrómában szenvedő betegek óvatosan alkalmazhatják. Hosszabb időn keresztül vagy nagyobb adagban csak orvosi javaslatra szabad alkalmazni. Az előírásoknak megfelelően alkalmazva általában nem okoz mellékhatásokat. Ritkán emésztőszervi panaszokat, kimerültséget, szájszárazságot, bőrkiütést vagy vizelési panaszokat okozhat.


A Grippostad Hot Drink hatóanyaga, a paracetamol a maximális plazmakoncentrációját a bevételt követően 0,5-1,5 óra múlva éri el. Magas paracetamol tartalmának köszönhetően alkalmas fefájás, egyéb enyhe és középsúlyos fájdalom, valamint láz csillapítására. 6 év feletti gyermekek és felnőttek kezelésére alkalmas. Cukorbetegek is alkalmazhatják. A beteg figyelmét fel kell hívni, hogy más, paracetamol tartalmú gyógyszerekkel együtt ne alkalmazza.


A Grippostad Hot Drink recept nélkül is megvásárolható gyógyszer. Nem szabad alkalmazni paracetamol túlérzékenység és örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiány esetén. Májműködés zavarai esetén, veseelégtelenségben és Gilbert-szindrómában óvatosan alkalmazható. Terhesség és szoptatás alatt csak szigorú egyedi megfontolás alapján szedhető. Hosszabb időn keresztül vagy nagyobb adagban csak orvosi javaslatra szabad alkalmazni. A készítmény szacharózt tartalmaz. Mellékhatásként ritkán bőrvörösség, rendkívül ritkán allergiás reakciók és bőrkiütések alakulhatnak ki.

JÓINDULATÚ PROSZTATA MEGNAGYOBBODÁS: ÖSSZEFOGLALÓ

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) a családorvosukat felkereső idősebb férfiak panaszainak egyik leggyakoribb oka. A gyógyszeres kezelés és az életmódbeli változtatások legfőbb célja a kellemetlen alsó húgyúti tünetek enyhítése, valamint a komolyabb következmények, például a vizelet retenció vagy a vesekárosodás megelőzése.


A betegség kórlefolyását tekintve általában lassú és elhúzódó folyamatról van szó. Az állapot súlyosságának értékelésekor nagyon fontos a részletes anamnézis, mivel nem minden alsó húgyúti panasz BPH következménye. A kimerítő differenciáldiagnózisnak ki kell terjednie a hólyagműködés neurológiai zavaraira, az urethra szűkületére, a hólyagnyak kontraktúrájára, a kövességre, a húgyúti infekcióra, a prostatitisre valamint a hólyag- és prosztatarákra is.


A BPH-val kapcsolatos tünetek alapos kivizsgálása után is problémát jelenthet a megfelelő kezelés kiválasztása. Azoknak a betegeknek a nagy része, akikkel a családorvos találkozik általában csak az életvitelüket nemkívánatos módon befolyásoló alsó húgyúti panaszaik enyhítésére vágynak.


A középsúlyos (IPSS: 7-19 pont) illetve súlyos (20 feletti pont) esetekben első lépés a tünetek gyógyszeres kezelése, ezek közül is elsőként ajánlott a fitoterapeutikumok alkalmazása.


Ma Magyarországon a BPH kezelésére leggyakrabban alkalmazott növényi kivonatot tartalmazó készítmény a Peponen kapszula. A Peponen kapszula hatékonyságát a BPH kezelésében számos klinikai vizsgálat bizonyította, melyek során már 1 hónapos kezelést követően jelentős javulás volt kimutatható többek között a vizeletáramlásra vonatkozó értékek és a betegek életminősége terén.


A Peponen kezelés a betegek több mint 80%-ánál (Hamvas, Corradi, SOTE Urológia, 1989) növelte a vizeletáramlás mértékét, csökkentette a dysuriás panaszokat, a gyakori fájdalmas vizelést és az éjszakai vizelések számát. A javulás mértéke a BPH 1. stádiumában volt a legkifejezettebb.


A Peponen kapszula a BPH tüneteinek káros mellékhatások nélküli csökkentése mellett klinikai vizsgálatokkal igazoltan kedvező hatással van az emelkedett koleszterin szintre, illetve irodalmi adatok alapján elősegíti az agyműködés normális állapotának fenntartását.


Ajánlott adagolása a BPH tünetek enyhítésére: naponta 3x2 kapszula 4 hétig, majd 3x1 kapszula. A kezelés javasolt időtartama 5 hónap, mely 1 hónap után megismételhető.


TIZENEGY ÉRV AZ ABROXOL-Q MELLETT

•  a bromhexin aktív, hatékonyabb metabolitját tartalmazza
•  magasabb ambroxol szérumszintet biztosít, mint a bromhexin hatóanyagú készítmények
• a szirupot cukorbetegek is alkalmazhatják (mert édesítőszert tartalmaz)
• mukolítikus (nyákoldó) hatása mellett fokozza a hígabb nyák szekrécióját is
• bármelyik antibiotikummal alkalmazható egyidejűleg
•  számos antibiotikum hörgi szekrécióját (pl. amoxicillin) fokozza
• jól tolerálható, mentes a komolyabb mellékhatásoktól
•  a család minden tagjának megoldást kínál (újszülött kortól, öreg korig)
• közgyógylistán van
• de vény nélkül is kapható
• az egyik legalacsonyabb árú köptető (309 Ft. a tabletta, 422 a szirup.