• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyereményjáték – 7. forduló

Nyereményjáték Forrás: Weborvos

Ebből a fordulóból kiderül, miért használhatják a Grippostad C-t a cukorbetegek is, miért lengi kötül misztikus köd még mindig az IBS-t, valamint az is, mely helyzetekben gyakoribb a székrekedés.

HŰLÉSRE - ENYHÜLÉS: GRIPPOSTAD C

Nappalra a frissítő kapszula, míg este, magas lázra a forró ital kínál megoldást. A Grippostad C az egyetlen megfázás elleni készítmény, mely klórfenamint tartalmaz. A klórfenamin az orrnyálkahártya duzzanatának megszüntetésével és a nyáktermelés csökkentésével lehetővé teszi az orrlégzést.
A Grippostad C kapszula
• Relatíve alacsony paracetamol tartalma ( 200 mg) csökkenti a mellékhatás kockázatát
•  Magas C-vitamin tartalmával (150 mg/kapszula, 450-900mg/napi dózis) erősíti az immunrendszert
• Koffein tartalma csökkenti az elesettséget és erősíti a lázcsillapító hatást
• Nem tartalmaz efedrin származékot
• Napi 4 kapszula a sportolók doppingmentes kezelését biztosítja.
• Terhesség és szoptatás idején ellenjavallt.

Terhesség és szoptatás esetén alkalmazása megfontolandó
A Grippostad C recept nélkül is megvásárolható gyógyszer. Nem szabad alkalmazni súlyos veseelégtelenségben, paracetamol túlérzékenység, örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiány, prosztata megnagyobbodás esetén, valamint szűkzúgú glaucomában. Terhesség ideje és szoptatás alatt nem szedhető. Csökkent máj- vagy veseműködésű, valamint Gilbert-szindrómában szenvedő betegek óvatosan alkalmazhatják. Hosszabb időn keresztül vagy nagyobb adagban csak orvosi javaslatra szabad alkalmazni. Az előírásoknak megfelelően alkalmazva általában nem okoz mellékhatásokat. Ritkán emésztőszervi panaszokat, kimerültséget, szájszárazságot, bőrkiütést vagy vizelési panaszokat okozhat.

  Adagolás Patikai ár
 Grippostad C kapszula 20X Felnőtteknek kezdetben 3X2 kapszula, a tünetek enyhülésekor 3X1 kapszula. Gyermekek kezelésére nem ajánlott! 775 Ft/doboz=kúraköltség!



 

 

 

 

 


A Grippostad forró ital
• Magas paracetamol tartalma (600 mg) egyszeri adagban erős lázcsillapító
• Gyorsan enyhíti a fejfájást
• Kellemes ízű forró ital cukorbetegek számára is (szénhidrát tartalma 3,8 g/tasak)
• Adalékanyagként 50 mg C-vitamint tartalmaz

  alkalmas ár
Grippostad Hot drink 5x, 10x  6 év felett 1/2-másfél tasak, 9 év felett 1-3 tasak, 12 év felett 1-6 tasak 457 Ft (5x) ill. 675 Ft (10x)
 

 

 

 

 

A Grippostad Hot Drink recept nélkül is megvásárolható gyógyszer. Nem szabad alkalmazni paracetamol túlérzékenység és örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiány esetén. Májműködés zavarai esetén, veseelégtelenségben és Gilbert-szindrómában óvatosan alkalmazható. Terhesség és szoptatás alatt csak szigorú egyedi megfontolás alapján szedhető. Hosszabb időn keresztül vagy nagyobb adagban csak orvosi javaslatra szabad alkalmazni. A készítmény szacharózt tartalmaz. Mellékhatásként ritkán bőrvörösség, rendkívül ritkán allergiás reakciók és bőrkiütések alakulhatnak ki.


ADEKVÁT TERÁPIA: 3x1 Meteospasmyl kapszula naponta

Mi is az IBS?

Az irritábilis bél szindróma (IBS.) egyike a leggyakoribb és legkevésbé értett gasztrointesztinális rendellenességeknek. Ez az állapot az utóbbi években észlelhető jelentős ismeretgazdagodás ellenére jelenleg is őrzi sok tekintetben misztikus varázsát.
Az IBS a felnőtt lakosság 15-25 %-át érinti. Leggyakrabban a fiatalabb felnőtt korban kezdődik, de gyakori már serdülőkorban, és előfordulása nem ritka idősebb korban sem. A betegséget civilizációs kórképnek tartják.

Orvoshoz panaszaival az IBS betegeknek csupán töredéke fordul. A többiek látott, vagy tanult módszerekkel kísérli meg a panaszokat uralni. A nők/férfiak aránya az orvoshoz forduló betegek között átlagosan 3-4:1. Minél súlyosabbak a tünetek, annál magasabb a nők aránya. A tünetek általában a fiatal életkorban kezdődnek, és évtizedekig tartanak. A panaszok állandóak, vagy vissza-vissza térőek.


Az irritábilis bél szindrómára utaló tünetek miatt orvoshoz forduló betegek esetében a költségelemzések alapján úgy tűnik, hogy IBS miatt több a munkából kiesett napok száma és a gyógykezelésre fordított összeg magasabb, mint a hűléses betegségek kivételével az összes többi betegségben együttvéve. 

 
Az IBS része a többi funkcionális gyomor-bél rendszeri betegségnek és jellemzője a bélműködési zavar, puffadás és hasi fájdalom, székletürítési zavarok. A hasi fájdalom változatos, leggyakrabban alhasi, jellege lehet nyugtalanító állandó, periodikusan visszatérő, görcsös feszüléssel, puffadással és számos más kiegészítő tünettel. A széklet ritmusváltozás hátterében általában valamely pszichés tényező explorálható, a betegek kisebb része a stresszhez nagyobb része étkezési terheléshez, a reguláris életmód változásaihoz köti a panaszok jelentkezését.


A hasi panaszok és székelési rendellenességek mellett számtalan más tényező, így pl. személyiségzavarok színezhetik a klinikai képet. Gyakoriak a bélen kívüli funkcionális tünetek is (fejfájás, fáradékonyság, levertség, nyugtalanság, alvászavar, szívdobogás érzés, csökkent teljesítő képesség, vizelési zavarok, stb.).
A gastrointesztinális tünetek csökkentésére adekvát terápia a Meteospasmyl kapszula, mert mindhárom vezető tünetet mérsékli. (Görcsoldó, puffadásgátló és megoldja a székletürítési zavarokat.)

 

SZÉKREKEDÉS:SPECIÁLIS HELYZETEK-SPECIÁLIS BETEGEK

A székrekedés elterjedtsége nem minden embercsoportban azonos, így társadalmi és nemi különbségek felfedezhetőek az érintettek vonatkozásában. Felmérések szerint a székrekedés székrekedés előfordulási gyakorisága kisebb a magasabb jövedelmű rétegekben, az iskolázottabbak körében, a városi népességben a vidékkel szemben és a férfiak körében a nőkhöz viszonyítva. (A férfiak körében az előfordulási gyakoriság emelkedése kb. 60 éves kor után kezdődik, míg a nők esetében minden évtizeddel fokozódik).

Speciális betegcsoportok - eltérő megoldások
 
1. Idősek: a kezelés alapvetően azonos a fiatalabbakéval. Hangsúlyosabb az életmód és a táplálkozás módosítása. A csökkent mozgékonyság miatt a stimuláns vagy az ozmotikus hashajtók megfelelőbbek, mint a ballasztanyagok.


2. Várandósság: a rostbevitel növelése, bőséges folyadékfogyasztás, megfelelő mozgás. Ha ezek nem megfelelőek, rövidtávú laxatívum-használat. A szennaglikozidok ellenjavalltak.
3. Gyermekek: fokozott rost- és folyadékbevitel. Ha ezek nem megfelelőek, laxatívumok, lehetőleg korán, hogy ne alakuljon ki krónikus székrekedés.
4. Cukorbetegség: ballasztanyagok alkalmazhatóak. Kerülni kell a laktulózt és a szorbitolt, mert metabolitjaik befolyásolhatják a vércukorszintet.
5. Terminális állapotú betegek: a megelőzés nagyon fontos (dehidráció megakadályozása, laxatívum-profilaxis). Helyzettől függően többféle típusú hashajtó adható.
6. Utazás: rendszeres étkezés, zöldség-gyümölcsfogyasztás, folyadékpótlás. Szükség esetén laxatívumok (utazásra vitt gyógyszerek).


Legolvasottabb cikkeink