• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyereményjáték - 9. forduló

Nyereményjáték Forrás: Weborvos

A fordulóban kiderül, hogyan kerülhető el a székrekedés, mire kell figyelni a tünetekre koncentráló IBS-kezelésnél, és az is, vajon nappalra vagy éjjelre ajánlott-e inkább a Grippostad.

HATÉKONY SEGÍTSÉG, CSALÁDI KISZERELÉSBEN

A székelési szokások a kortól, az életmódtól és az étrendtől függően eltérőek. A székrekedés előfordulási gyakorisága az átlagnépességben kb. 10%, amely nő az életkorral. Az előfordulási gyakoriság nagyobb a nők, mint a férfiak körében, valamint a szegények körében.


Ami normális az egyik embernél, az székrekedést jelent a másiknál.
Székrekedésről, vagy obstipációról akkor beszélünk, ha a széklet kemény, a székelés nehéz vagy fájdalmas, vagy ritkább a szokásosnál.


A rostszegény étrend mellett székrekedéshez vezethetnek egyes szervi elváltozások (renyhe bélműködés, vastagbélszűkület, daganat, hormonális betegségek, anyagcserezavarok, neurológiai elváltozások), és / vagy külső tényezők (kevés folyadék fogyasztása, egyes gyógyszerek szedése, váltott műszak, zaklatott érzelmi állapot).


A székrekedés elkerülése
A legegyszerűbb módja a székrekedés elkerülésének az étrend megváltoztatása. Élelmi rostokban gazdag étrenddel, napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztásával elősegíthetjük a gyakoribb székletürítést. A gyermekek részére még nagyobb jelentőséggel bír a helyes székelési gyakorlat kialakítása, valamint minél több folyadék pótlása különösen kisebb betegség fennállása esetén.
Amennyiben a rost-dús étrend, illetve a pótlólagosan bevitt folyadék nem hozta meg a kívánt hatást, hashajtó készítmény adásával érdemes próbálkozni.


A Stadalax drazsé vény nélkül kapható kíméletes hashajtó, mely közvetlenül a bél nyálkahártyájára hat. Hatását a folyadék és elektrolit kiválasztás fokozásával, azaz a térfogatnövelésen keresztül éri el.
Családi kiszerelésben kedvező áron, 599 Ft-ért kapható a gyógyszertárakban.

 


HOGYAN KEZELHETŐ AZ IRRITÁBILIS BÉLSZINDRÓMA (IBS)?

A kezelés célja a tünetek szüntetése/ csökkentése, az életminőség javítása. Az IBS rendkívül változatos megjelenésű és súlyosságú rendellenesség. Ugyanakkor a betegség alapvetően jóindulatú, az életet nem veszélyezteti, a várható élettartamot sem csökkenti.
Azt is reálisan kell látni, hogy bár a kezeléssel sokat lehet segíteni és a betegség lefolyásában lehetnek hosszú tünetmentes időszakok, de teljes gyógyulásra általában nem lehet számítani.


A kezelés megválasztásában legfontosabb tényezők:
• a jellemző, meghatározó tünet
• a betegség súlyossága.


A tünetek jellegének feltárása, a beteg felvilágosítása a tünetek eredetéről, megnyugtatása, hogy életet befolyásoló betegséggel, rosszindulatú folyamattal nem kell számolni minden IBS-es beteg kezelésének alapja. Az életmódi tanácsok, szintén részét képezik a beteggel való kapcsolat kiépítésnek. Súlyosabb esetben pszichológiai támogatás vagy alkalmanként pszichiátriai kezelés is szükséges lehet. Szerencsére a betegek többségének enyhe, hullámzó tünetei vannak, melyek az esetek többségében uralhatók az étrend, életmód fegyelmezésével, több-kevesebb gyógyszereléssel. A tünetekre koncentráló kezelésnek figyelembe kell venni, hogy a hasi fájdalom mellett a panaszokat obstipáció, hasmenés, vagy puffadás uralja-e inkább. A hosszan tartó vagy visszatérő panaszanyag miatt olyan gyógyszerrel kell a kezelést elkezdeni, és lehetőség szerint folytatni, amelynek a lehető legkevesebb a mellékhatása.


A tüneti szerek között számításba kell venni a has fogókat és esetleg a hashajtókat. A bél motilitását csökkentő készítményekkel a megfontolt óvatosság szintén javasolható. A hasi fájdalom szindróma és puffadás mérséklésében csökken a simaizom görcsoldók (papaverin vagy borsmenta alapú készítmények) jelentősége és nő az emésztőtraktusra ható calcium csatorna blokkolók és az alverin-simethicon kombinációt tartalmazó szerek szerepe. Az ilyen típusú készítmények csökkenthetik az intesztinális hyperszenzitivitást. Kevés azon szerek száma, amely monoterápiában képe uralni a gastrointestinális tüneteket.


A Meteospasmyl az egyetlen olyan gyógyszer, amely 1 készítményben 2 hatóanyagot (60mg görcsoldó Ca antagonista alverin citrat + 300mg puffadásgátló simethicon) tartalmaz, így a 3 domináns tünetet (görcsös fájdalom, székelési zavarok, puffadás) képes rendezni önmagában. Emellett biztonsággal alkalmazható ill. ajánlható a betegeknek (nincs komoly mellékhatás ill. interakció).
Mivel a puffadásos panaszok gyógyítása az IBS kezelés legnagyobb kihívása, a Meteospasmyl kapszula különösen ajánlott, mert a Magyarországon forgalomban levő gyógyszerek közül a legmagasabb simethicon tartalommal rendelkezik.
1 doboz ára 873 Ft.


HŰLÉSRE ENYHÜLÉS: GRIPPOSTAD C

A Grippostad C kapszula meghűléses betegségek és influenza tüneteinek kezelésére szolgáló kombinált gyógyszerkészítmény. Hatóanyagai a gyomor-béltraktusból gyorsan és tökéletesen felszívódnak. Mind a paracetamol, mind a klórfenamin a maximális plazmakoncentrációt 1-2 órával a bevétel után éri el.


A Grippostad C szedését koffein tartalma miatt elsősorban a megfázás nappali kezelésére ajánljuk. Csökkenti a lázas beteg levertségét, klórfenamin tartalma megkönnyíti az orrlégzést. Napi 3x2 kapszula (C-vitamin tartalom 900 mg) szedése a megfázás, influenza kialakulásakor fedezi a megnövekedett C-vitamin szükségletet. A javasolt napi dózis kezdetben 3x2 kapszula, majd a tünetek enyhülésekor 3x1 kapszula. Egy doboz Grippostad C kapszula egy 5 napos kezelésre elegendő lehet.


Centrálisan ható gyógyszerekkel együtt nem vehető be.
A Grippostad C recept nélkül is megvásárolható gyógyszer.

Nem szabad alkalmazni súlyos veseelégtelenségben, paracetamol túlérzékenység, örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiány, prosztata megnagyobbodás esetén, valamint szűkzúgú glaucomában. Terhesség ideje és szoptatás alatt nem szedhető. Csökkent máj- vagy veseműködésű, valamint Gilbert-szindrómában szenvedő betegek óvatosan alkalmazhatják. Hosszabb időn keresztül vagy nagyobb adagban csak orvosi javaslatra szabad alkalmazni. Az előírásoknak megfelelően alkalmazva általában nem okoz mellékhatásokat. Ritkán emésztőszervi panaszokat, kimerültséget, szájszárazságot, bőrkiütést vagy vizelési panaszokat okozhat.


A Grippostad Hot Drink hatóanyaga, a paracetamol a maximális plazmakoncentrációját a bevételt követően 0,5-1,5 óra múlva éri el. Magas paracetamol tartalmának köszönhetően alkalmas fefájás, egyéb enyhe és középsúlyos fájdalom, valamint láz csillapítására. 6 év feletti gyermekek és felnőttek kezelésére alkalmas. Cukorbetegek is alkalmazhatják. A beteg figyelmét fel kell hívni, hogy más, paracetamol tartalmú gyógyszerekkel együtt ne alkalmazza.

 
A Grippostad Hot Drink recept nélkül is megvásárolható gyógyszer. Nem szabad alkalmazni paracetamol túlérzékenység és örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiány esetén. Májműködés zavarai esetén, veseelégtelenségben és Gilbert-szindrómában óvatosan alkalmazható. Terhesség és szoptatás alatt csak szigorú egyedi megfontolás alapján szedhető. Hosszabb időn keresztül vagy nagyobb adagban csak orvosi javaslatra szabad alkalmazni. A készítmény szacharózt tartalmaz. Mellékhatásként ritkán bőrvörösség, rendkívül ritkán allergiás reakciók és bőrkiütések alakulhatnak ki.

Legolvasottabb cikkeink