• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Finanszírozás teljesítmény volumen után

OEP Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A kórházak és a szakellátó-intézmények várhatóan januárban tudhatják meg havi teljesítmény-volumenjeiket az egészségbiztosítótól.

Bartucz Attila, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője a Weborvosnak elmondta, hogy az egészségügyi intézmények idei finanszírozási rendszerének jellemzője a kiszámíthatóság, ennek legfőbb eleme pedig a teljesítmény-volumenek meghatározása lesz. Az intézmények lehetőségeit a 2003-ban elszámolt teljesítmények 98 százalékában állapítja meg az OEP, korrigálva azt a kapacitások időközben bekövetkezett változásaival. A havi teljesítmény-volumenek meghatározásának szempontjai között szerepelnek az ellátás szezonális tényezői is.

Az OEP a volumenek fölötti teljesítményeket degresszíven finanszírozza. A tavalyi elszámolások 98 százalékát 100 százaléknak tekintve 5 százalékos teljesítmény-növekményig 60 százalékot, a 105-110 százalék közötti rész után 30 százalékot, 110 százalék fölött pedig a többlet 10 százalékát finanszírozza a biztosító. Ugyanakkor ha egy intézmény valamely okból a megállapítottnál kevesebbet teljesít az egyik hónapban, átviheti a következőre a kihasználatlan volument. endkívüli körülményekre tekintettel - például tömeges baleset sérültjeinek ellátása - az egészségügyi miniszter módosíthatja egy-egy intézmény teljesítmény-volumenét.

A szóvivő az idei finanszírozás új elemei között sorolta, hogy a sürgősségi, az intenzív, az égési, a traumatológiai és a fertőzöttek ellátására fertőzött osztályok számára ágyanként és naponta ezer forintot fizet az OEP, úgynevezett rendelkezésre állási díjként, teljesítményüktől függetlenül. A számítások szerint ez az érintett intézmények számára havonta 20-50 millió forint fix bevételt jelenthet.

A nettó finanszírozási körbe tartozó önkormányzati egészségügyi intézmények számára is változást hoz a 2004-es év azzal, hogy a bruttó elszámolásúakhoz képest nem 20 nappal később jutnak pénzükhöz. Eddigi likviditási gondjaik megszűnhetnek azzal, hogy a hónap elején megkapják bruttó járandóságuk 50 százalékát - ami a nettó összeg 80-90 százalékát teszi ki -, a többit pedig a hónap második felében utalják számukra. Az új finanszírozási rend bevezetése ellenére azonban decemberben ezek az intézmények is kaptak az OEP-től gazdasági előleget.

Legolvasottabb cikkeink