• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Képben lesz az egészségbiztosítás

OEP Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A közeljövőben akár 10 millió ember betegútját is percre pontosan nyomon követhetik.

A közeljövőben akár 10 millió ember betegútját is percre pontosan nyomon követhetik annak a központosított informatikai rendszernek a segítségével, melynek stratégiai, szervezési és működési kérdéseiről Balatonaligán szervezett a hét elején három napos konferencát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

 
Az ágazati szintű integrált folyamatok gyors, törvényes, átlátható és percre pontos nyomon követésére alkalmas, úgynevezett betegút követő rendszer kiépítését már az idén befejezik, teljes körű szakmai egységesítését pedig jövő nyárra tervezik - tudtuk meg Király Gyulától, az OEP, januárban kinevezett, új informatikai főcsoportfőnökétől, aki azt is elmondta: az aligai konferencia egyrészt az informatikusoknak kívánt választ adni a legújabb szakmai kihívásokra és teendőkre, másrészt a napi rutin szintjére próbálta emelni azoknak a feladatoknak a megoldási lehetőségeit, melyek a magyar információs társadalom stratégiájának tárgyalása keretében októberben kerülnek a kormány elé.


A minden szintre kiterjedő tájékozódás érdekében az első, úgynevezett stratégiai napon az országos és a megyei, valamint a fővárosi egészségbiztosítási pénztárak informatikusai mellett valamennyi MEP igazgatót, főosztályvezetőt, ágazati szakembert, a Gyógyinfok, a Medinfo, a Neumann Társaság és a nyugdíjbiztosító informatikai vezetőit is bevonták az eszmecserébe. A megyei pénztárak vezetői elmondták: az OEP központi gerincéhez könnyű csatlkozniuk és adottak a helyi számítógépes rendszer működésének, működtetésének lehetőségei is.

A teljes gyógyítás nyomonkövethető

Király Gyula -aki informatikai főcsoportfőnökként most mutatkozott be a rendszer kiépítésében és működtetésében résztvevő szakembereknek-, kiemelte: a komplexebb finanszírozási, integrált ellenőrzési és tájékoztatási rendszerben nem csak a gyógyszerelés, hanem a teljes betegkezelési folyamatnak a napra kész áttekintésére, nyomon követésére adódik majd lehetőség. Akár a pénzügyminiszter is figyelemmel kísérheti a képernyőn a gyógyszerkassza mozgását.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem bizonylatokat, hanem folyamatokat ellenőriznek. Lehetőség adódik továbbá a külföldről hazánkba, illetve a tőlünk külföldre távozó betegeknek a hazai intézményrendszerhez igazított, s az európai egészségügyi szabványelvárásoknak megfelelő nyomon követésére is. 

Az OEP központjába már korábban integrált háziorvosi -, és járóbeteg szakellátási rendszer január 1 -jével kibővült a Gyógyinfoktól átvett fekvőbetegellátással, így a finanszírozási kasszák közül már mintegy húszat közvetlenül ellenőrizhet az OEP és esetenként most is képesek ötévre visszamenőleg egy beteg komplex útjának követésére. A jövőben azt szeretnék, ha mindezt a teljes lakosság esetében is gombnyomásra el tudnák végezni. Ehhez azonban többek között további jogszabályokra, a jelentési körülmények tisztázására, valamint a jelenleg 70-80 százalékban egységesített informatikai háttér teljes kiépítésére lesz szükség.

A finanszírozásban is megjelenő komplex gondolkodásmód általánossá tételében az OEP informatikusai az Országos Alepellátási Intézet és a kamara együttműködésére is számítanak. Már folyamatban van, s még ebben a negyedévben elkészül a dokumentációs rendszer szakmai egységesítése. A háziorvosok felkészítésére az informatikai minisztérium biztosítja megfelelő szakembereket. Az elektronikus közigazgatás megszervezésénél pedig az uniós támogatásra is számíthatnak.


Megtudtuk: a gyógyszerkassza mozgásának nyomon követését egy úgynevezett virtuális elektronikus pénztáron keresztül végeznék, s folyamatosan figyelemmel kísérnék az adott költségvetési keret alakulását is. A patikák központi rendszerrel történő összekötése révén valamennyi receptet azonnal és pontosan ellenőrizhetnek, a folyamat teljességét azonban csak a receptfelírásnál történő azonnali vényellenőrzés jelentheti majd, melyet egyéb, a gyógyszertárak felé irányuló, járulékos információkkal is kiegészíthetnek. Ennek megvalósításához azonban az kell, hogy a gyógyszerfelírás is elektronikus rendszerben történjen.

Összeköttetés a patikákkal

 

A hazánkban működő valamivel több, mint 2000 patikában évente mintegy 200 millió recept fordul meg. A rendszert tehát úgy kell kiépíteni, hogy lehetővé váljon valamennyi vénykiváltás azonnali és pontos nyomon követése. Az utóbbi hetekben kísérletképpen 5 - két fővárosi és 3 vidéki - a magyar patikahálózatot modellező, különböző adottságú, felszereltségű és forgalmú gyógyszertárban építették ki az online összeköttetést az OEP számítógépes rendszerével, ami a tapasztalatok szerint kiválóan működik. A rendszer valamennyi patikára való kiterjesztése azonban függ attól a forrástól is, amit a jövő évi költségvetésben hagynak jóvá.

- Arra törekszünk, hogy a lehető legköltségtakarékosabb rendszert építsük ki, de a patikákban emiatt ne legyen lassabb a kiszolgálás - hangsúlyozta Király Gyula. Bár képesek leszünk a beadott, ám vitatható recept azonnali értékelésére, ugyanakkor jogilag nehezen kezeljük majd azt a helyzetet, amikor a beteggel közölnünk kell, hogy a vény valamilyen hiba folytán nem beváltható.

Számolni kell ugyanakkor az egészségpolitikai döntések közgazdasági következményeivel, az orvosi szabadság sérülékenységével, valamint azzal, hogy a patikák is a piac szereplői. Ha mindezen érdeket sikerül összerendezni, akkor van rá remény, hogy - a törvényi szabályozások megoldása mellett -
többek között a közgyógyellátásban fellehető anomáliákat, pazarlást is kiküszöböljük
. A közgyógyellátás révén ugyanis jelenleg hazánkban több, mint félmillió állampolgárnak tulajdonképpen bérlete van a patikákban, s a legtöbb gyógyszert fogyasztó száz beteg is közülük került ki. Figyelembe véve az országos betegségmegoszlást kiderül: ez statisztikailag is lehetetlen.

Legolvasottabb cikkeink