• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mi az Omacor egyedülálló minőségének titka?

Omega3

Ellenőrzött alapanyag, speciális gyártási technológia, stabil hatóanyag-tartalom.

Az Omacort gyártó norvég vállalat, a Pronova 2012 júniusában nemzetközi szimpóziumot hívott össze azzal a céllal, hogy bemutassa, mi különbözteti meg ezt a klinikai vizsgálatokkal alátámasztott hatékonyságú halolajkapszulát a számtalan, gyakran megkérdőjelezhető minőségű és hatékonyságú táplálékkiegészítőtől, amelyek ugyanúgy elérhetőek a patikákban.

A speciális gyártási technológiának köszönhetően szennyeződésmentes, stabil hatóanyag-tartalmú
A Pronova minőségbiztosítási felelőse, Camilla Hudtloff elmondta: az Omacor titka az egyedülálló gyártási technológiában rejlik, amely garantálja egyfelől a változó összetételű nyersanyag ellenére a stabil hatóanyag-tartalmat, másfelől valamennyi – akár a nyers halolajban szennyezésként jelen lévő, akár a gyártási eljárás során keletkező – hatástalan vagy egyenesen mérgező vegyület eltávolítását. Mindkét jellemző – az állandó hatóanyag-tartalom és a szennyezésektől való mentesség – határozottan megkülönbözteti az Omacort a forgalomban lévő halolajkészítmények többségétől.

Az Omacor gyártási folyamata kilenc lépésre bomlik: a nyers halolaj vízoldékony, majd zsíroldékony szennyező anyagainak eltávolítása, az omega-3 zsírsavak glicerinről etilészterre való „átirányítása", az első koncentráló lepárlás, a nem-omega-3 zsírsavak kivonása, az oxidációs termékek eltávolítása, a végső lepárlás, végül az antioxidáns E-vitamin hozzákeverése és a hordóba töltés. Az Omacor egyedi minősége a valamennyi feldolgozási folyamat mögött rejlő – és jelenleg is aktívan zajló – kutató-fejlesztő munkának köszönhető.

A gyártó filozófiája: ellenőrzött alapanyagból kiindulni, a mérgektől megszabadulni
Carola Rosseland
, a Pronova biológus kutatója a legtöbb nyers halolajban szennyezésként jelen lévő szerves méreganyagok eltávolításának fontosságát hangsúlyozta. Mint kiemelte, a környezetszennyező anyagok – például a hírhedt dioxin, vagy a DDT és a hozzá hasonló rovarirtó szerek – a tengeri táplálékláncokban felhalmozódnak, így a halak szövetei még a szennyezés kibocsátási helyétől több ezer kilométerre is nagy mennyiségben tartalmazhatják ezeket. Ezek a le nem bomló szerves szennyező anyagok növelik egyes daganatok és a szívbetegség kialakulásának kockázatát, sőt, a méhlepényen átjutva a magzatok, az anyatejben koncentrálódva pedig a már világra jött babák idegrendszerének fejlődését veszélyeztetik.

A nem kellőképpen ellenőrzött forrásból származó hal vagy halolajkészítmény fogyasztása ilyen és további kockázatokat rejt magában.

Az Omacor gyártása során ezeket két módon minimalizálják: egyrészt a nyers halolajat kizárólag az Atlanti-óceán perui partjainál halászó, ellenőrzött beszállítóktól szerzik be – ráadásul az itt befogott szardínia és szardella omega-3-koncentrációja kiemelkedően magas –, másrészt a gyártás során a nyersanyag gyógyszergyártási normák szerinti nagyfokú tisztításával kiváló minőségű és tisztaságú omega-3 zsírsavakat állítanak elő.

Hogyan kerülhetők el a penetránsan halszagú és kártékony gyártási melléktermékek?
Míg Rosseland a halolajban eleve jelen lévő szennyezések eltávolításának fontosságára koncentrált, Dr. Heinz Rupp, a Marburgi Egyetem kísérletes kardiológus professzora a gyártás során, a zsírsavak oxidációja nyomán előálló melléktermékekre irányította rá a figyelmet. A többszörösen telítetlen zsírsavak, így a dokozahexaénsav (DHA) és az eikozapentaénsav (EPA) is fokozottan érzékeny a légköri oxigén támadásával szemben, és a keletkező oxidációs termékek – peroxidok, aldehidek, ketonok – legtöbbje kedvezőtlen élettani hatással bír. E hatások némelyike másodlagosnak tűnik, például az oxidált halolajterméknek (és a lenyelése után a gyomorból visszakívánkozó gázoknak) agresszív halszagot kölcsönöz; azonban ez a kis kellemetlenség is épp elég lehet ahhoz, hogy az omega-3-pótlásra szoruló beteget eltántorítsa a készítmény szedésétől.

A kár azonban ennél jelentősebb is lehet: a paletta egészen az érfalak károsításáig és a gyulladásos állapot előidézéséig terjed, vagyis a nem megfelelő gyártási technológiával készült halolajkapszulák még súlyosbíthatják is a kezelni kívánt állapotot.

Nemcsak a tisztaság, a mennyiség is számít
Rupp és munkatársai az elmúlt években több mint 70 halolajkészítmény vegyi összetételét elemezték, és némelyik minta olyan magas koncentrációban tartalmazta az oxidációs melléktermékeket, hogy a mérések alapján a hatóság kötelezte a gyártót a forgalomból való kivonásra. Nem mellékesen az elemzés a különböző termékek tényleges hatóanyag- (tehát EPA- és DHA-) -tartalmában is igen nagy ingadozásokat tárt fel, azzal súlyosbítva, hogy – ellentétben az Omacor gyártása során alkalmazott eljárással, amelyben az omega-3 zsírsavak mellől az „érdektelen" egyéb zsírsavakat eltávolítják, az „érdekeseket" pedig etilészterré alakítják – a legtöbb csodabogyó a halolaj eredeti trigliceridjeit tartalmazza.

Ez a megtévesztő trükk a szakembereken kívül nemigen tűnik fel senkinek, hiszen legfeljebb ők tudják, hogy a trigliceridek – a zsírok és olajok természetes alkotói, a zsírsavak és a glicerin nevű, háromértékű alkohol észterei – molekulánként három zsírsavat tartalmaznak, s ezek közül csak az egyik az omega-3, míg a másik kettő „érdektelen". Ezért sok vásárló boldogan megveszi az „1000 mg halolaj eredetű trigliceridet" hirdető kapszulát, nem sejtve, hogy a termék jó esetben is legfeljebb a feltüntetett mennyiség harmadának megfelelő hatóanyagot tartalmazza. Pedig a hatóanyag-tartalom kulcsfontosságú, hiszen a kedvező egészségügyi hatások jelentkezése csak a kísérletekben bizonyított dózisok mellett várható el.

Az Omacor esetében a feltüntetett kapszulánkénti adag pontosan megfelel a készítményben ténylegesen fellelhető omega-3 mennyiségének.

Az Omacor omega-3-zsírsavat tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, szabad áras termék.

Abbott Laboratories (Magyarország Kft.) 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7., Tel.: +36(1) 465 2100, Fax: +36(1)465 2199
OM/FEB/13/10

 A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!