• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

30 éves vagyok és 65 kiló

Orvos válaszol

30 éves vagyok, 65 kg. Két gyermekem van, 4 és 6 évesek. Régen 54-55 kg voltam, és nagyon zavar, hogy nem tudok leadni 5 kg se. 20 évesen 54 kg voltam, a 2 gyerekkel sokat híztam ( 15-20 kg ) de aztán sikerült 60 kg lefogyni. Az elmúlt 1 évben + 5 kg rámjött. Kérdésem az lenne, hogy a 160 cm hez a 65 kg sok -e? Állítólag arányos vagyok, és normálisan étkezem, nem eszek többet mint eddig, nem eszek édességet,
zsírosat, sokat este, és mégsem megy lejjebb. Ez lehet valami hormonális ok is? régen volt bajom a pajzsmirigyemmel, triregoltól túlzott működést állapítottak meg, azóta hogy semmit nem szedek nincs baj. De az ösztrogén stb. háztartásom sem volt túl jó, nehezen estem teherbe. Mostanában 1-2 éve nagyon sok a pattanás rajtam főleg a nyakamon, a dekoltázson. A bőrgyógyászom azt mondta lehet hormonális. Nagyon elfoglalt vagyok, így most sok vizsgálatra nem tudok elmenni. Vagy mit javasol? A pattanások, a 65 kg a 160 cm-hez nekem soknak tűnik. Nagy diétákat soha nem tartottam, nem tartom jónak. Szerintem ha az ember normálisan eszik, normális súlyúnak kell lennie. Keveset eszem, vacsorára alig, vagy semmit, és naponta ( minden nap ! ) kocogok legalább 1/2 órát. Ennek ellenére ez van. Mit javasol? Még annyi, hogy nm idegeskedem, már 1 éve nagyon nyugodt vagyok, munkahelyet változtattam. Tehát idegi dolgok nem lehetnek a háttérben. Válaszát köszönöm.

Nincs olyan szabály, ami szerint a testmagassághoz pontosan egy megadott testsúly tartozna, ezért nem tudom eldönteni, hogy Ön túlsúlyos, illetve kövér-e.

Azt értem csak, hogy a testsúlya zavarja és 5 kg választja el a
lelki harmóniától. A stresszmentes élet és a napi mozgás nagyon jó dolgok. Egyrészt azt tanácsolom, hogy a bőrgyógyászát kérdezze meg, milyen hormonális problémára gondol és abba az irányba küldje el Önt vizsgálatra /nőgyógyászat, pajzsmirigyambulancia, egyéb/ másrészt az 5 kiló leadásához állítson össze magának napi 600 kalóriás étrendet és akkor le fog adni már egy hét alatt kb. két kilót. Ha egyedül nem tudja, kérje dietetikus segítségét.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink