Tisztelt Kérdező!
Az ajakherpesz (herpes labialis) kialakulásáért a HSV-1 vírus felelős. A vírus aktivizálódását többek között vitaminhiány is okozhatja. (pl. drasztikus fogyókúra, egyoldalú táplálkozás). Vannak bizonyos étrendi megfontolások, melyekkel csökkenthető az ajakherpesz kialakulásának esélye:
Lizinben gazdag és argininben szegény élelmi anyagok fogyasztása (pl. legtöbb gyümölcs, zöldség, különösen sárgabarack, alma, mangó, füge, körte, cékla, paradicsom, bimbóskel, tej, tejtermékek, tojás, hal, csirke, bárányhús).
Magas B és C- vitamin cink, magnézium tartalmú ételek fogyasztása, melyek az immunrendszert erősítik.
Egyes tanulmányok szerint a lúgosító étrend is hatásos lehet. (citrom, zeller, mazsola, ananász, petrezselyemlevél, Szentkirályi szénsavmentes ásványvíz, uborka, paradicsom, paprika stb)
Jelenlegi kutatások szerint roppant hatékony a brokkoli, káposzta és a kelbimbó fogyasztása
Üdvözlettel: Polyák Éva dietetikus