• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bell paresis

Orvos válaszol

Egy éve lebénult a fél arcom, Bell féle faciális paresist
diagnosztizáltak nálam. B1 vitamint és ingerárammal való kezelést kaptam, a bénulás valamennyit javult, de nem múlt el.A szemem nagyon sokat romlott, mivel nem tudok teljesen pislogni,az embereket kerülöm, mivel beszédnél torzul az arcom. Van e reményem a teljes gyógyulásra ilyen hosszú idő után. Állítólag erre nincs célzott kezelés, magától elmúlik. Ilyen hosszú idő után nem bízom benne.

Az arcideg környéki bénulása esetén az egyik oldali arcfél mozgató rostjai bénulnak, ez jelentkezik az arcmozgás hiányában, esetleg hyperacusisban/halláskülönbség a két oldal között, érintett oldalon hangosabban hall/, a könny-és nyálelválasztás csökkenésében, a nyelv elülső kétharmadának az érintett oldalon kialakuló ízérzés zavarában, tehát mindezon zavarokban, amelyek ezen idegág működésével függnek össze. A beteg a szemét nem tudja csukni tökéletesen.

Kedvezőtlen az, ha a beteg idősebb, ha jelentkezett a hyperacusis és a kezdeti bénulás súlyos volt. Gyakori a maradványtünet Ön a Bell-paresis szokott kezelését kapta. Azt javaslom, keressen fel ismét ideggyógyász / vagy más ideggyógyászt, vizsgálják meg újra és nézzék meg, hogy az arcidegbénulása valóban Bell-típusú-e. A Bell csak annyit jelent, hogy hirtelen alakult ki a bénulás és nem tudjuk az okát. Részleges bénulás után pár hónap múlva valóban teljes gyógyulás várható, ilyenkor valószínűleg a halántékcsont szűk csatornájában futó ideget nyomta átmenetileg valamilyen múló gyulladás /vírusos, vagy immun eredetű/.

Ha az arcon az idegrostok elektromos ingerelhetősége normális, akkor 90%-ban elmúlik a betegség, ha nem ingerelhető, akkor csak 20%-ban várható javulás. Műkönnyet mindenképp használnia kell, nehogy kiszáradjon a nyitva maradó szeme. Újabb ideggyógyászati vizsgálat döntheti el azt, hogy van-e megoldás /műtéti nincs azért, mert ha operálják és 2 agyideg között összekötettetést alakítanak ki / hypoglossus és facialis idegekt között/ akkor a működés javulhat, viszont az evés és beszéd lesz nehezített ezért e műtéteket ma már nem végzik/.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink