• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rendszerszintű megoldás az ápolóhiányra

Hírek MA 08:18 Forrás: Weborvos
Rendszerszintű megoldás az ápolóhiányra

Egységes Integrált Ápolói Platform: digitális megoldással az ápolói hiány kezelésére.

Hatékonyságot növelni profi informatikai eszköztárral lehet – talán ez a legfontosabb tanulsága a négy magyar kórházban már teszt jelleggel működő Egységes Integrált Ápolói Platformnak. Mert Magyarország sem kivétel a világszerte egyre súlyosabbá váló ápolóhiány alól. A magyar állami és magán egészségügyi rendszer számára egyaránt kulcskérdés, hogy miként lehet ezt a krízist átfogó, rendszerszintű megoldásokkal kezelni. Az Egységes Integrált Ápolói Platform (EIÁP) olyan technológiai és infrastrukturális fejlesztéseket kínál, amelyek hosszútávon támogatják az ápolói munka hatékonyságát és az egészségügyi ellátás minőségét.

Segítség a napi rutinfeladatokban

Az EIÁP egy olyan hardver alapú megoldás, amely az ápolói és orvosi személyzet napi rutinfeladatait optimalizálja, csökkentve az adminisztrációs terheket, és növelve az ápolók rendelkezésre álló idejét a betegekkel való közvetlen foglalkozásra. Az alapvető cél a hardver- és szoftvereszközök meglévő kórházi rendszerekbe történő integrációja, miközben lehetővé tesszük új, hatékonyabb munkafolyamatok kialakítását.

Ahogyan az egyik legsikeresebb tesztprogramot futtató Budapesti Uzsoki utcai Kórház főigazgatója, dr. Ficzere Andrea a Weborvosnak elmesélte: „Az ápolói munkaórák optimalizálása nemcsak a kórházi folyamatok hatékonyságát növeli, de hozzájárul a betegek biztonságához is. Az Egységes Integrált Ápolói Platform bevezetése meghatározó lépés az egészségügyi rendszerek digitális átalakítási folyamatában. Azáltal, hogy a dokumentációs feladatok gyorsabbá és precízebbé válnak, valamint a vitális paraméterek mérési ideje is lerövidül, ápolóink több időt tudnak a betegekkel tölteni, ami elengedhetetlen a minőségi betegellátáshoz. A platform a papíralapú adminisztrációból fakadó hibákat is segít elkerülni, ami átláthatóbb, biztonságosabb rendszert teremt számunkra. Az ápolók megtartása érdekében  modern, a munkájukat támogató környezetet kell teremtenünk, és ez különösen igaz az innovatív megoldásokat előnyben részesítő fiatal generációval kapcsolatban”.

Csökkenő időigény

Az Egységes Integrált Ápolói Platform (EIÁP) egyik legfontosabb előnye, hogy egy átfogó megoldást nyújt a kórházi ápolói és orvosi munka hatékonyságának növelésére. Az ápolói munka egyik legnagyobb kihívása a dokumentációval és a vitális paraméterek mérésével járó adminisztratív feladatok időigénye. Ezt a problémát a platform egy digitális, vonalkód alapú azonosítási rendszer alkalmazásával orvosolja, amely gyors és megbízható azonosítást tesz lehetővé. Ezzel a módszerrel az ápolók azonnal hozzáférhetnek a betegadatokhoz, ezáltal csökkentve a hibalehetőségeket és felgyorsítva az adminisztrációt.

A medikai tabletek használata az ápolói munkafolyamatok szerves részévé válik, lehetővé téve az ágy melletti, azonnali dokumentációt. Az ápolók a vizit során azonnal elérhetik a szükséges információkat, például a laboreredményeket, a gyógyszerelési utasításokat, és képesek elvégezni a dokumentációt is, anélkül, hogy elhagynák a betegágyat. A labor elrendelése vonalkódos azonosítással történik, így a folyamat gyorsabbá válik, a hiba lehetősége pedig minimálisra csökken.

Az EIÁP egy másik fontos eleme az IT medikai kocsik bevezetése, amelyek többfunkciós eszközként szolgálnak. Ezek a kocsik nem csupán a dokumentációt segítik elő, de lehetővé teszik a biztonságos eszköz- és gyógyszertárolást, valamint a mintavételi csövek beteghez rendelését. Ezáltal nemcsak a biztonságos betegellátás növelése válik lehetővé, de a költségek nyomon követésében is segítenek, mivel minden felhasznált anyag és gyógyszer pontosan dokumentálható.

A vitális paraméterek mérésének folyamatát az EIÁP standardizálja, ami rendkívül fontos a gyors és pontos eredmények biztosítása érdekében. Az automatizált adatátvitelnek köszönhetően a mért értékek azonnal bekerülnek a kórház informatikai rendszerébe, ezzel csökkentve az adminisztratív terheket és az adatbeviteli hibákat. Az ápolók így kevesebb időt töltenek az adatok bevitelével, és több időt szentelhetnek a betegek közvetlen ellátására.

Korai figyelmeztetőrendszer

A platform egyik leginnovatívabb eleme a korai figyelmeztetőrendszer, amely segít az ápolóknak felismerni a betegek állapotromlását még azelőtt, hogy súlyosabb problémák lépnének fel. Az osztályszinten testre szabható figyelmeztetőrendszerek automatikusan kiszámítják a betegek állapotát befolyásoló kritikus értékeket, és szükség esetén azonnal figyelmeztetnek a megfelelő lépések megtételére. Ezáltal nemcsak a betegbiztonság növekszik, hanem az ápolók munkáját is megkönnyíti, mivel kevesebb időt kell fordítaniuk az állapotfelmérésre.

Az ágy melletti digitális adminisztráció lehetősége és az azonnali reakció minden szükséges információ birtokában biztosítja, hogy az ápolók a lehető leghatékonyabban végezzék munkájukat, miközben a betegellátás minősége is növekszik.

Gyakorlati előnyök

A négy kórházban zajlópilot projekt során egyértelművé vált, hogy már a bevezető fázisban is jelentős időmegtakarítást lehet elérni. Bebizonyosodott, hogy az Egységes Integrált Ápolói Platform valós és kézzelfogható előnyöket kínál az ápolók számára. A bevezetett rendszerek segítségével a napi ápolói munka folyamatosan és érezhetően válik hatékonyabbá. Az egyik intézményben a projekt első fázisában napi 12 órát tudtak megtakarítani az ápolói időből. Ez a megtakarítás az év végére teljes kórházi szinten akár 36 órára is növekedhet, csak a vitális paraméterek gyors mérésének köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy több idő jut a közvetlen betegellátásra, és kevesebb idő megy el az adminisztrációra. Az EIÁP bevezetése kulcsfontosságú lépés az ápolási folyamatok modernizálásában, amely hosszútávon pozitív hatást gyakorol majd az egészségügyi ellátás minőségére.

A hardver- és szoftverplatform egyaránt nyitott megoldásokat kínál, amelyek kompatibilisek az intézmények meglévő infrastruktúrájával, így a rendszer rugalmasan integrálható. A megoldások előnyei között szerepel a standardizált vitális paraméterek mérési folyamata, az automatizált adatátvitel, a biztonságos gyógyszertárolás és adminisztráció, az esetkontrolling bevezetésének lehetősége, valamint az azonnali, kártyás beléptetés az egészségügyi informatikai rendszerekbe.

Elvárt eredmények

Az EIÁP bevezetése természetesen lehetőséget nyújt a teljesen digitális, papírmentes dokumentációra, különösen azért, mert az EIÁP kompatibilis mind a már megvalósult, mind a jövőben megvalósuló egészségügyi informatikai fejlesztésekkel. Az ápolói munka hatékonysága növekszik, miközben az egészségügyi ellátás minősége is javul. Az ágy melletti adminisztráció, a vitális paraméterek gyors rögzítése, és az azonnali reakcióidő javulása egyértelműen pozitív hatást gyakorol mind a betegek, mind az ápolók munkájára.

„Az öt éven keresztül, szoros szakmai kapcsolattartásban fejlesztett, és a szakmai visszajelzések eredményeként létrejött EIÁP valójában az ápolói hiány problémájára adott rendszerszintű válasz – avat be a részletekbe Gyenes Gábor, a rendszert fejlesztő Premier G Med Capital termékigazgatója. – A pilot projektek eredményei azt mutatják, hogy ez a technológiai megoldás képes jelentősen csökkenteni az ápolók terheit, miközben növeli az ellátás színvonalát. A megfelelő infrastrukturális háttér és a szakmai támogatás meglétével az EIÁP kulcsfontosságú szereplővé válhat a magyar egészségügyi rendszer digitalizációjában.”

A platform országos bevezetése még a folyamat elején jár, hiszen további infrastrukturális fejlesztésekre van szükség a teljes siker érdekében. Az ápolói munka évtizedes rutinjának átalakítása időt és képzést igényel, de a pilot program eredményei már most biztatóak. Persze, az állami és intézményi szintű támogatás elengedhetetlen ahhoz, hogy az EIÁP teljes körűen hozzájárulhasson a magyar egészségügyi ellátórendszer fejlődéséhez.