• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogy lehet Ausztriába eljutni specialistához?

Orvos válaszol

Több kérdésben is olvastam hogy a kérdezők az időjárás által
okozott egészségügyi panaszokra várnak választ. Ha jól veszem ki ezekből a válszokból, az orvostudomány ott tart, hogy az ilyen jellegű problémákat (fronttal összefüggő fejfájások, reumatikus fájdalmak, vérnyomásgondok,
stb) nem tudja orvosolni? Bárhová fordulhat a beteg, hiába? Úgy tudom Nyugaton más a helyzet. Hogy lehet ott pl. Ausztiába eljutni egy ilyen specialistához? Gondolom azt természesen nem fizeti a tb. ?

Az orvostudomány a fejfájást, reumatikus fájdalmakat, vérnyomásgondokat általában tudja kezelni. A meteorológiai fronttal bizonyítottan összefüggő panaszokra nincs olyan szer, ami a tünetet megelőzné.

Az ausztriai helyzetről meglehetősen pontos információval szolgálhatok. Ha Ön Ausztriában biztosított, akkor negyedévente kap 3 kezelőkártyát, tehát negyedévente 3x keresheti fel a háziorvosát. Ha a háziorvos továbbküldi esetleg szakorvoshoz, akkor ehhez a kiegészítő 3 kártyája egyikét felhasználja. A beteg TB alapon nem kereshet fel egyetlen szakorvost sem! Saját ötlettől vezérelve nem mehet kontroll vizsgálatra sem, mert a kassza nem számolja el, tehát be sem jut a rendelésre, mert nem fogadják. Negyedévente postázzák az új kártyát akkor, ha van munkaviszony és természetesen be van fizetve a biztosítás. Ennél több alkalommal csak a háziorvos írásbeli igazoló jelentése esetén vehet igénybe plusz kártyát. Orvosmeteorológushoz TB alapon /a kassza által támogatva/ csak akkor mehet Nyugaton a biztosított, ha a biztosítása ilyen luxusra is kiterjed /azaz nagyon magas privát biztosítást fizet/. Bármely beteg bármely orvost felkereshet, Önnek Ausztriában pontosan olyan lehetősége van orvosmeteorológushoz fordulni, mint az osztrák betegnek: tehát kér időpontot, elfogadja a várólistát /ez magánrendelőben is van!/ ott elmondja a panaszait és kifizeti a vizitdíjat. Amennyiben leletekre van szüksége az orvosnak, beutalót ad, de mivel Ön nem biztosított Ausztriában, természetesen ezeket is Ön fizeti, amit a magyar TB természetesen nem fog átvállalni, hiszen nem TB támogatott ellátásról van szó /sem itt, sem ott/. Tehát sem nekik, sem nekünk nem fizeti a betegbiztosító kassza.

Más lehetőség, ha interneten kér orvosi tanácsot. Ebben az esetben felhívják a figyelmét, hogy nézze át az addigi levelezést, hátha talál választ a kérdésére. Ha nem, akkor a netdoktor válaszának díját átutalja, majd megérkezik a válasz. Javaslom a www. netdoktor. de újságot a német nyelvterületről.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink