• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

INR és epegörcs/Reklamáció Giszka

Orvos válaszol

Múlt hét pénteken írtam egy - számomra igen fontos kérdésben - levlet, amire a mai napig nem kaptam választ. Pedig nem arra voltam kíváncsi, hogy spermát nyeltem, lehetek-e terhes... hanem egy igen komoly belgyógyászati kérdésben. Most már okafogyott, de utóbb kiderült, közvetlen életveszélyben voltam de sajnos az okokat nem mondta el az orvosom. A kérdésem az volt, hogy epegörcs és extrém INR illetve protrombin érték között lehet-e összefüggés. Syncumart szedek, napi 10 mg-ot (5 db 2mg-os tablettát). Ettől a mennyiségtől stabilan beállt az INR érték 2,8-3,1 közé, a protrombin szint pedig 26-28% körüli értékre. Mígnem múlt hét péntek reggel vérvételen voltam, de egy akut görcsös állapot miatt amiről utóbb kiderült, hogy epegörcs volt. Akkor az INR felszaladt 12,09-re, a protrombin szint pedig 0,07%-ra csökkent. Ekkor írtam Önöknek, hogy mi lehet az összefüggés a két dolog között, egyáltalán van-e összefüggés. 2000-ben a Hematológiai Intézetben kivizsgáltak, ahol határtéken APC rezisztenciát mutattak ki, ezért vagy valami más ok miatt nagy a kumarin igényem is. Ezért kell napi 4, de inkább 5 syncumart szedni. Az extrém értéket mutató vizsgálati lelet úgy jött vissza, hogy ráírták a megjegyzést: a vizsgálat megismételve. Tehát a laborhibát kizárnám. Vagy nincs igazam? Már aznap pénteken, majd szombaton és vasárnap nem vettem be a gógyszert, hétfőn 1 tablettát, kedden, szerdán, csütörtökön és tegnap, pénteken pedig 2-2 szemet. Péntek este kaptam az értesítést az orvosomtól, hogy az újabb
vérévétel eredménye: INR: 1,24, protrombin: 75%. Most napi 4 szem syncumart kell szednem, és jövő hét csütörtökön kell újabb vérvételre mennem. A lábam meg újra elkezdett fájni és bedagadt. Azt észrevettem, ha valami oknál fogva nem kielégítő a vérhigítottság, a lábam fájdalom és duzzanat formájában azonnal regál. Tudok tenni valamit? Most a háziorvosom kezel. Van trombózis ambulancia Budapesten? Egyáltalán tudna mondani valamit az egészről? A kezdet 1999-ben mélkyvénás trombózis volt, amit akkor vettek észre amikor tüdőembóliát kaptam. Pedig kórházban feküdtem! Utána 2002-ben újabb trombózisom volt.

Tisztelt Levélíró! Múlt heti levelét megkaptam és egy budapesti klinikának küldtem tovább azért, hogy válaszolják meg és magyarázzák el Önnek. A válaszadást elvállalták, bár mai levele értelmében az okafogyott.

Fel szeretném hívni mind Önnek, mind összes levelezőnknek a figyelmét ismételten, hogy nem sürgősségi felvételi osztályt üzemeltetünk, hanem olyan rovatot, ahol a meg nem értett kérdéseket, vagy az ismert betegség további bővített elmagyarázását végezzük. Ezt nem napi 24 órában csináljuk és nem kereső foglalkozásként, hanem egyéb munkánk és családunk mellett karitatíve.

Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy Ön mégis elment orvoshoz, aki megvizsgálta és felismerte az életveszélyt, valamint el is hárította azt. És szerencsére ismét jó állapotban tud levelet írni. Syncumar-os beteg laborleleteit mindig komolyan kell venni és az INR / prothrombin szint változást mérlegelve figyelni - függetlenül attól, hogy van-e éppen epegörcse a betegnek, vagy nincs.

1999-ben kapott tüdőembóliát, mikoris kórházban feküdt. Sajnos feleslegesen tesz ide felkiáltó jelet, mert nem a kórház hibája!! A tüdőembólia alattomos dolog akár kórházban fekszik a beteg, akár a világ legjobb klinikáján, az esetek nagy %-ában a boncasztalon derül ki az, hogy a mélyvénás thrombózis következtében tüdőembóliát kapott a beteg. Ön egyébként lehetőséget kapott arra is, hogy thrombózis hajlamát és haematológiai statuszát speciálisan kivizsgálják, így került sor az Országos Haematológiai Intézetben elvégzett vizsgálatokra az Ön esetében. Azt a levél többszöri végigolvasása után sem tudom, ki volt az, aki az életveszélyt észrevette és elhárította a múlt héten, de örülök annak, hogy ismét szerencséje volt és jó kezekbe került.

Thrombózis ambulancia azért nincs, mert a thrombózisról és annak haematológiai vonatkozásáról, valamint kezeléséről mindent, amit tudni kell, megtanulják a belgyógyászok. A thrombózis nem olyan különleges, keveseket érintő kórkép, amely miatt az országnak egy speciális ambulanciát kellene üzemeltetnie. A vérhigítót szedő betegeket pedig rendszeresen ellenőrzik. Az EU legtöbb országában 3-4 hetente. Ilyenkor a laborértéknek megfelelően változtatnak az adagoláson / az orvos változtat és nem a beteg belátása szerint, mint azt Ön teszi/, viszont kontrollra ismét egy hónap múlva hívják vissza./ ezt gyakorlatból tudom, nem újságból/. Önnek ismét beállítják a Syncumar adagját, mert jelenleg 4 szem gyógyszert rendeltek el és hetente ellenőrzik. Az egészről tehát azt tudom mondani, hogy európai színtű ellátást kap egy -, sajnos gyakori betegségre illetve annak megelőzésére, kivizsgálásában hazánk legjobban felszerelt és legnagyobb haematológiai tudással és gyakorlattal rendelkező intézete is részt vett, rendszeresen ellenőrzik, háziorvosának - akit most készül leváltani - gondja van Önre és az állapotára.Nem fog találni senkit, aki teljes biztonsággal megígéri Önnek, hogy soha sem lesz thrombózisa többet. Mivel a Klinikának megválaszolás céljából továbbküldött levelét már nem tudom visszavonatni / amit azzal a céllal küldtem, hogy magas szakmai fórum válaszoljon Önnek, mert azt, hogy a lenyelt spermától terhes lehet-e a lányka, nőgyógyász nélkül saját hatáskörben is meg tudtam válaszolni. Bár szomorú, hogy ezen a színten áll a biológiai tudás!/ - ezért a klinika válaszát is meg fogja találni a rovatban.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink