• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kaposvári előadás jeligére

Orvos válaszol

32 éves hölgy vagyok. 4 évvel ezelőtt állapították meg Crohn
betegségemet. Mivel sulfonamid túlérzékeny vagyok (ezért a Salazopyrint nem használhatom), a Penthasa tabletta és a Salofalk 250 mg-os kúpot napi 2-szer 1 adagolásban használtam 2 évig. 2 év óta már csak a Salofalk kúpot kell használnom, a tablettát már nem. Kezdettől a gyógyszerek hatására negatív eredményeim vannak, panaszmentesen.
Nagyon szeretnék terhességet vállalni és kisbabát szülni...

Az Ön esetében a Crohn betegség remisszióba került, ezért jelenleg szerencsére tünetmentes. A szakirodalom szerint a betegség nem terjed, hanem abban a bélszakaszban marad, amelyben eredetileg is diagnosztizálták. /kivéve azt, amikor meg kell operálni a beteget, mert ilyenkor más bélszakaszban jelentkezhet műtét utáni időszakban/. Viszont a Crohn-betegséget véglegesen meggyógyítani nem lehet, mert kiújulhat. A kiújulás oka sem ismert és a kiújulások gyakorisága előre nem mondható meg. Azt gondolom, hogy az Ön panaszmentességében hosszú távon lehet reménykedni, hiszen kiegyensúlyozott és pozitív hozzáálással készül a kisbaba fogadására. Nem szabad a helyzetet lelkileg, a betegség miatti stresszel elrontani! A terhességgel kapcsolatos kérdéseire nőgyógyász szakértőnk, Hartmann doktor fog válaszolni Önnek. A baba a betegségtől nem fog károsodni.

A Salofalk kúppal kapcsolatos kérdésére a válasz pedig: van 250 mg-ot, 500 mg-ot tartalmazó kúp és 4 g-os klizma forgalomban. Felnőttnek napi adagja 3x2 db 250 mg-os, vagy 3x1 db 500 mg-os kúp a remisszió beáltáig, azaz 1-3 hónapig. A kezelés előtt és alatt ellenőrző laborvizsgálatokat kell végezni, ezek a következők: veseműködés vizsgálata: a maradéknitrogén /BUN/, a szérum kreatinin és a vizelet üledék vizsgálata.Vérkép: vvt, fvs, thrombocytaszám, haemoglobin,minőségi vérkép, szérum transzamináz. Javasolt a kezelés 14. napján, majd havonta egyszer laborvizsgálatot végezni. A terhsséggel kapcsolatban: állatkísérletekben végzett vizsgálatok szerint nem magzatkárosító. Terhes anyákon nem végeztek kontrollált tanulmányt /mint a legtöbb gyógyszernél sem/. Humán alkalmazása során magzati rendellenességre vonatkozó adat nem ismeretes. A terhesség első harmadában csak az előny/kockázat mérlegelésével szabad adni. A teherbeesésre lehetőség szerint gyógyszermentes, vagy csak kevés gyógyszer szedését szükségessé tevő időszakot kell választani. Ha a kórlefolyás megengedi, akkor a terhesség utolsó 2-4 hetében a kezelést fel kell függeszteni. A szoptatás alatti alkalmazásra vonatkozóan nem áll rendelkezésre elég adat, ezért a gyógykezelt anya csecsemőjét el kell választani / tehát ne szopjon a baba/. Nőgyógyászunk válasza külön levélben fog érkezni, további kérdéseire és szívesen válaszolunk,üdvözlettel
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink