• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mennyi a szervezetjódszükséglete/hypothyreosist kezeljek-e Metabollal?

Orvos válaszol

Mennyi normálisan a jód szükséglete szervezetünknek?Hypothyreosis esetén féléves menstruáció elmaradás után, még nem változókorban lévő hölgy esetében (2 orvos szerint rossz a vérvizsgálat eredménye, 1 orvos szerint ez még nem súlyos, nem kell semmit szedni főként Metabolt nem, mert hintőport tartalmaz) javasolná-e a Metabol szedését?

A jód legfontosabb szerepe a pajzsmirigy hormonainak képzésében van-ez pedig kell a normális növekedéshez, fejlődéshez. A kb. 20 gr-os pajzsmirigy tárolja a szervezet jódtartalmának kb. 80 %-át. A beéekből a jód felszívódik, majd a sejteken kívüli vízterekben szétoszlik, ahonnan egy "pumpa" pumpálja be a pajzsmirigybe.Egészséges embernek naponta 100-200 mikrog jodid felvételére van szüksége, aminek nagy része, tehát naponta kb. 70 mikrog jódozott sóból származzon.Jodid a talajban és sós vizekben fordul elő, a napfény jóddá oxidálja, ami pedig a levegőbe elpárolog és csapadékkal jut vissza a talajba. Mivel a levegőben lévő jód egy része elvész a sztratoszférában, ezért a talajba egyre kevesebb jód jut vissza. Ez okozza azt, hogy a talaj jódtartalma lassan csökken, néhol pedig kimerül. Jódhiányos területen az ivóvíz jódtartalma literenként 2 mikrog alatt van /=1.8 mmol/l alatt/ Jódhiány akkor alakul ki a szervezetben, ha a jód bevitele naponta kevesebb, mint 20 mikrog.Enyhe jódhiányban a
pajzsmirigy megnagyobbodik / a pajzsmirigyműködést serkentő hormon hatására/és a megnőtt mirigy próbálja a szervezet összes jódját koncentrálni. Így alakul ki a golyva. A legtöbb esetben ebben az állapotban a hormontermelés normális tud maradni. Súlyos jódhiányban a pajzsmirigyhormonok előállítása zavart és alulmőködés jön létre. Ez a hypothyreosis.Ha felnőttekben alakul ki jódhiány, akkor azt jodid bevételével helyre tudják állítani és fel tudják tölteni a kiürült pajzsmirigy jódtartalmát az optimális színtre, ez néhány hét alatt megtörténik. Viszont abban az esetben, ha túl sok jódot próbál a beteg bevenni, akkor napi 2 mg jódbevitel már jódmérgezést okoz! Ezt is tudnia kell. A pajzsmirigy úgy működik, ha túl sok jódot vesz fel, akkor leállítja a pajzsmirigyhormonok termelését /ezt Wolff-Chaikoff hatásnak nevezik/ és jódgolyva, vagy míxödéma jön létre.Túl sok jód bevitele esetén a beteg fémes szájízt érezhet, nyálzik, gyomorpanaszai jelentkeznek és pattanásos lesz a bőre.Hypothyreosis esetén annak az okát kellene tudni. Sokszor autoimmun betegség, Hashimoto-pajzsmirigy gyulladás. Lehet radiojód kezelés, vagy műtét miatti alulműködés is.Idősebb nőknél gyakran előfordul enyhe hypothyreosis-mindenféle ok nélkül. Ha jódhiány áll fent, akkor fokozódik a TSH termelés, ezért a pajzsmirigy megnagyobbodik, struma alakul ki. Súlyos jódhiány a konyhasó jódozása miatt ma már nem szokott kialakulni. Másodlagosan is kialakulhat hypothyreosis akkor ha az agy bizonyos részeinek / hypothalamus és hypophysis/ a hormontermelése nem normális.A hypothyreosisos nőkben gyakori a menorrhagia= bő menstruáció.
Tehát a menstruációnak hónapokra való elmaradása nem szerepel a hypothyreosis tünetei között / sőt, fordítva/.Véleményem szerint Önnek nem Metabollal kell öngyógykezelést folytatnia.Tisztázni kell a hypothyreosis okát, a menstruáció kimaradásának az okát, a jódértéket is / éhgyomorra történt vérvétel esetén a normális plasmakoncentráció értéke kb. 1 ug/l / azaz 7,88 mmol/liter/ és amennyiben kezelni kell, jódot kell adni, akkor azt tegye orvos, ellenőrizze is az eredményt.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink