• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvostanhallgatónak a Bell-paresisről

Orvos válaszol

A Bell-fele facialis paresisre mindig kell adni steroidot is. A B1 vitamin onmagaban nem eleg. Lattam mar nehany eves kisgyermeket is akinek elmulasztottak adni, es honapok mulva kerult at masik korhazba... akkor sajnos mar nem volt sok esely. Nem ertem miert mulasztjak el adni ezt a gyogyszert, amikor annyira fontos lenne. Van ennek valamilyen kriteriuma, hogy nem mindig hasznaljuk? egy orvostanhallgato

Tisztelt kolléga! A szteroid is egy próbálkozási lehetőség. tehát nem kell mindig adni. Éppen azért nem kell, mert a Bell-paresis oka ismeretlen.

Ha valaminek az okát nem ismerjük, akkor általában nem használható a kell szó, mint kötelezvény. Ilyenkor empírikus a kezelés. Igaza van, sokan szoktak adni. A bell-paresis az első napokban inkomplet paralysis képében jelentkezik és a későbbi hetekben sem válik általában teljessé és a beteg 2-3 hét alatt spontán gyógyul. Mindenféle kezelés nélkül. Ha a perifétriás faciális paresis már az első napokban-héten teljes paralysis képét mutatja, akkor értágítókat kell adni és ganglion stellatum blokádot lehet megkísérelni, valamint galván-farád ingerlést. Topikus diagnosztikában segít az, hogy ha prosopoplegia+csökkent nyálelválasztás+hyperacusis,vagy percepciós nagyothallás +csökkent könnyelválasztás áll fent, akkor a laesio a pons és ganglion geniculi között van. Ha a prosopoplegia mellett mélyhangokkal szembeni hyperacusis+csökkent nyálelválasztás +nyelvelülső 2/3-ageusia áll fent, akkor a laesio a Fallop-csatornában a m.stapedius idegének kilépési helye és a ganglion geniculi között van. Ha a prosopoplegia+csökkent nyálelválasztás +nyelv elülső 2/3-án ageusia+fül előtti és állszöglet alatti fájdalom áll fent, akkor a laesio a chorda előtt és stapedius után van a canalis facialisban. Végül teljes féloldali bénulás+fülkagylón kisfokú hypaesthesia, de nincs ízérzési-és hallászavar sem, fájdalom sem, akkor a laesio helye a chorda alatt van.Tehát kb. be tudjuk "lőni" a laesio helyét. Azt nem tudjuk, hogy ott mi van.

Most nézzük a szteroidokat és az első kérdés, hogy depot adok-e, vagy nem. Milyen célból adom? Gyulladáscsökkentő hatása van + antiallergiás+immunszuppresszív. Tehát e hatásokat képes produkálni abban az esetben, ha ott gyulladás, vagy vizenyő van. Mindezekért a szteroidokat is azért adjuk, hogy hátha használnak. Akkor még nem beszéltünk az adagról, meg arról, hogy lökést alkalmazok, vagy elhúzódó fenntartó kezelést. És milyen adagot. Mert minden esetben, amikor kimondja az orvostudomány, hogy valamit kell adni, akkor azt részletezi is, hogy milyen módon és mennyit. A szteroid tehát adható és csak abban az esetben lehet kimondani azt, hogy szteroid hiányában nem gyógyult meg a faciális paresis, ha azt bizonyítani tudják, ehhez pedig nincs meg a lehetőség csak nagyon speciális esetekben és nagyon speciális kutatóintézetekben. Egyébként én a betegeimnek mindig adtam szteroidot, mert azt gondoltam, inkább adjak mindent amiről jót hallottam, mert ezzel talán nagyobb a sansza a betegnek. De azzal azért egyetért velem, hogy ez nem tudományos kezelés volt?

Olyat is olvashat, hogy antivirális szereket kell adni infúzióban azonnal. A kell szó itt sem állja meg a helyét. Mindemellett a levelét köszönöm szépen és örülnék neki, ha néha/ vagy sűrűn jelentkezne, mert sok újat tanítanak a mai képzésben, amit majd a praxis nyelvére lefordítanak az orvosok ha dolgozni kezdenek, én viszont szívesen hallok az egyetemen elhangzottakról. A legnagyobb gond - ha olvassa a leveleket és válaszokat, biztosan észrevette - hogy milyen színten kellene optimális választ küldeni. Ez majd Önnek is problémát fog jelenteni, ha kérdezi egy beteg, vajon milyen hosszan, milyen stílusban és milyen mélységben válaszol, hiszen a legtöbb betegnek semmiféle "alapja" nincs mégis érdekelné a betegsége. Üdvözlettel és jelentkezzen, ha  kedve vagy ideje van
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink