• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sürgős segítség kellene 71 éves anyósomnak

Orvos válaszol

Sűrgős segítséget szeretnék kérni 71 éves anyósom érdekében! 2006.12.20-án részleges jobboldali bénulással hozattuk kórházba, ahol a koponya-ct több kisebb régebbi mindkét oldali és nagy friss jobboldali agylágyulást állapított meg. Ami még jobban fokozza az állapota kritikusságát, hogy a karotisz-ultrahangon megállapították 12/22-én, hogy a bal oldali főverőér teljesen el van záródva. Állapota azóta fokozatosan romlik, illetve az utóbbi 2-3 napban stagnál. Vérnyomáscsökkentőt, értágítót, véralvadásgátlót, enyhe nyugtatót és NaCl-infúziót kap. Mivel szájon keresztül a táplálékot és a folyadékot nem hajlandó elfogadni (csupán az első két nap), ezért dec.23-tól szondán keresztül táplálják. Beszédközpontja sérült, nem lehet vele tisztán kommunikálni, e az kivehető, hogy tudatánál van, érti amit mondunk neki. A gyógytornász segítségét elutasítja, sőt még azt is, hogy a szájüregét tisztítsuk. Gyakorlatilag mindent elutasít, eltoltja magától az egészséges bal kezével a segítő kezet. Az orvosok nem bíztatnak azzal, hogy javulás állhat be, sőt azt mondták, fel kell készülni a halál beálltára is. Nincs ezen a területen képesítésünk, de utánanéztünk, hogy létezik egy segítség, mégpedig a HBOT (oxigénsátor), de nem tudjuk Magyarországon alkalmazzák-e ezt a gyógymódot, és ha igen akkor hol és mennyi ennek a családra eső költsége. Hallottunk a Mátészalkán működő neurológiai osztályról is, szeretnénk tudni, javasolják-e az ő megkeresésüket! Az itteni orvosi és ápolói hozzáállást a legnagyobb jóindulattal sem tudjuk tolerálni, de anyósom érdekében (hogy az eddigi csekély odafigyelést ne csökkentsék le megjobban) nem kívánunk drasztikus lépéseket tenni. Olyan érzésünk van, hogy - mint az a Sátoraljaújhelyi egészségügyre általában jellemző - teljesen lemondtak róla, már csak arra várnak meddig bír ilyen formán életben maradni. Sajnos anyósom a mindent megtagadásával, nagyon makacs természetével még alá is támasztja az ápoló-személyzet ilyen irányú hozzáállását. Szóval a kérdésem az, hogy hol és milyen formában vehetnénk igénybe olyan gyógykezelést, ami valós reményt adhatna legalább a részleges felépüléshez, amit nagyon várnak elkeseredett hozzátartozói: négy fia, menyei, unokái, és dédunokája.

71 éves anyósa az állapotának megfelelő kezelésben részesül. Két nagy gond: a nyaki főverőér teljes elzáródása /ami valószínűleg fokozatosan évek alatt jutott el erre a fokra/ valamint a nagy kiterjedésű agylágyulás / ahol az agyszövete elhalt/ Az elhalt agyszövetet túlnyomásos oxigénnel sem lehet visszaállítani. Mivel anyósa a z ápolást elutasítja /a gyógyszeres kezelést nem/ csak szondán át táplálható, ha a gyógytornászt és tisztálkodást nem engedi, akkor valóban nehéz lehet az ápolása. Ez valószínűleg nem a természet miatt van, hanem az agy megfelelő területeinek
elhalása a személyiséget is súlyosan befolyásolta, mind a beszédkészséget is.

Nem hiszem, hogy a HBOT ebben az állapotban megoldás, nem hiszem, hogy létező segítség. Nem tudok arról, hogy az OEP támogatná, mert a biztosításunk csak a tudományosan megalapozott, és biztos eredményt szavatoló beavatkozásokat támogatja. A neten megtalálja a magyarországi forgalmazót, tőle megkaphatja a szükséges információt. HBOT beírásával hosszú szöveget is.

Én azt tisztességesnek tartom, hogy a kezelőorvosok jelezték Önöknek, ogy készüljenek fel a beteg esetleges halálára, erről tudniuk kell. Önöknek jogukban áll természetesen megkeresni a Mátészalkán működő neurológiai osztályt, egész egyszerűen hívják fel őket, kérjék el e-mail elérhetőségüket és küldjék el ezt a levelet. Viszont azt sem ztudják, hogy Anyósuk szállítható állapotban van-e. Ha Önök az orvosi és ápolói hozzáállást nem tudják tolerálni, akkor nem kell drasztikus lépést tenniük /nem is tudom, Önök szerint mi a drasztikus lépés egy orvos és nővér ellen/, fordulhatnak tárgyilagos és nyugodt hangnemben az orvos igazgatóhoz, az ápolási igazgatóhoz, valamint a minden kórházban alkalmazott betegjogi képviselőhöz.

Leveléből az is kiderül, hogy anyósa makacs természetének ellenállását nemcsak az ápoló személyzet nem tudja befolyásolni, de szerető családja sem. Mindamellett úgy tűnik, hogy valószínűleg nem is aktív kórházi ágyon kell őt ápolni, hanem elfekvő osztályon, vagy házi betegápolás segítségével otthon.Hiszen ápolni, tisztán
tartani és szondatáplálni kell, a gyógyszerei a szondatápban beadhatók, a folyadékpótlás, amennyiben szükséges szintén otthon végezhető. Gyógytornász is kezelhetné a házi betegtápolás keretében-de őt úgy sem engedi magához. Tehát, amennyiben a kórházban csak arra várnak, hogy mennyi ideig marad a beteg még életben, és nem igényel ápolása intenzív géphez kötött megfigyelést, akkor a beteget haza lehet vinni /ha szállítható/ és otthon megoldani az ápolást.

Ez a realitás akkor is, ha nehezen fogadható el. Ez a realitás a fejlett országokban is, Nálunk is - családom saját gyakorlatából tudom. Azt nem tudom elképzelni, hogy reklamálásuk, vagy észrevételük esetén az egészségügyi személyzet bosszút állna a betegen - ezt Önök sem gondolhatják komolyan. Sajnos nem ismerek olyan gyógykezelést, amellyel akár részleges felépülést is ígérhetne Önöknek bárki. Viszont lehetőségük van a beteg teljes dokumentációja másolatát kikérni és azzal bármely kórház/klinika illetékes osztályát felkeresni, lehetőségük van a kezelő kórházba orvoskonzíliumot kérni a beteghez / adott esetben a beteg dokumentációját konzultáltatják meg/ ha van olyan fogadóintézet, aki a beteget fogadja és tud olyan gyógykezelést ajánlani, amely mellett nagyobb volna a remény, valamint a beteg szállítható, akkor oda átszállíthatják. Ha a beteg szállítható, de orvosilag állapota nem javítható és ápolása megoldható otthon, akkor a beteget a jelenlegi ellátó kórház hazaadhatja, és ez nem bosszúállás lesz. Mivel Önök sem az orvosok, sem az ápolók
hozzáállását nem tudják tolerálni, az volna a megoldás, hogy az előbbiek valamelyike megtörténne, tehát vagy hazavinnék a beteget és Önök ápolnák olyan módon, amely az Önöknek megfelel, vagy találnának fogadóintézetet, illetve elfekvő ápolási otthont.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink